Kad vynas nesušaltų

Posted: 2016-11-28 in Darbeliai
Žymos:, , , , ,

Su sąlyga, kad šiemet vyno pasidariau, tai teko galvot ir kur jį kavot. Nes šaldytuvas mažas, o sandėliukas – šiltas. Užtai viename balkone yra nenaudojama spintelė, kur šiuo metų laiku temperatūra visai palanki. Bet problema tame, kad ji jau buvo pradėjus kristi žemiau nulio, o ir žiema ne už kalnų. Sušaldyti vyno butelius būtų gaila. Aišku, ten laipsnių biškį yra, ne iš karto užšaltų prie minuso, bet tas minusas gali pavaryt ir iki minus daug. Todėl susirūpinau, kaip čia tą vyną nuo užšalimo apsaugot.

Be abejo, pats geriausias būdas apsaugoti vyna nuo užšalimo būtų jį parsinešti į sandėliuką ir per daug galvos nesukt. Tik kad man normalių žmonių sprendimai netinka, sugalvojau paišsidirbinėti.

Pirmasis dalykas – labai paprastas sprendimas su mikrovaldikliu, idėja nukopijuota nuo Mindaugo. Mikrovaldiklis pasižiūri, kokia temperatūra ir jai nukritus žemiau kažkokios reikšmės įjungia pašildymą. Pavyzdžiui 100W kaitrinę lemputę – turiu dar tokių užsilikusių. Turiu net ir 150W, gal prireiks.

Tai aš ir nusprendžiau pasidaryti tokį įrenginį. Tik paprastesnį, nekonfigūruojamą. Žemutinė įhardkodinta temperatūros reikšmė – 3 laipsniai. Žemiau šios temperatūros jungiu šildymą, jei pakyla aukščiau – vėl išjungiu. Prikabinau du davikliu, vienas išmestas į balkoną, kad būtų galima palyginti spintelės vidaus ir išorės temperatūras.

Aha, o kaip duomenukus perduot kur nors, kad būtų galima sekt? Iš balkono atsitempt kabelį iki nuolat įjungtos Avietės ar ten daryt kokį tinklo pajungimą – nesąmonė. Ypač, kad stalčiuje dar turiu keturis JeeNode klonus. Vienas projektas su jais taip ir nebuvo baigtas, tai liko gulėt. Vadinasi, temperatūra ir kaitinimo įjungimo būsena bus perduodama radijo bangomis.

Prasideda bandymai su prijungtais davikliais:

JeeNode klonai | Darau, blė

Kadangi jau turiu sukaupęs krūvą patirties ir pavyzdukų, tai sukodijimas užtruko trumpiau, nei litavimas ir surinkimas. Čia prilitavau du Dallas DS18B20 daviklius ant laidų, pačios plokštės su RFM12B moduliais jau buvo surinktos iš anksčiau, netgi su dalimi periferijos.

Nu tai reikalas vyksta taip. Kas pusę minutės patikrinama temperatūra ir išsiunčiama radijo bangom. Viskas išsiunčiama pakartotinai per tris kartus. Paketų patvirtinimo nusprendžiau nedaryti, senesni bandymai parodė, kad veikia ne visada patikimai ir kartais viską užlenkia. Geriau tris kartus išsiųsti, o kitam gale dublikatus prafiltruoti. Ypač, kad čia tų duomenų mizeris perduodamas. Taip pat išsiunčiami duomenukai, kai įjungiamas arba išjungiamas kaitinimas. Na ir viskas. Prie Avietės tada prijungiu kitą moduliuką, jis per USARTą raportuoja viską, ką gauna. Avietė tą reikalą tiesiog rašo į tekstinį failą ir tiek vargo.

Čia jau pusiau surinktas agregatas šildymui:

Vyno šildymui surinktas agregatas su AVR mikrovaldikliu ir RFM12B radijo moduliu, JeeNode klonas | Darau, blė

Taigi, kas čia yr. Iš kairės ateina 220V laidas. Jis maitina 12V maitinimo šaltinuką baltoje dėžutėje. 12V pasirinkau dėl ventiliatoriaus, nes su 5V jis labai prastai sukasi ir striginėja. Kad 3,3V įtampos konverteris ant JeeNode klono labai nekaistų ir nesitaikytų susvilti, tai tuos 12V numušinėju dar iki 5V su plokštele ant LM2596 mikroschemos, paprasto buck tipo konverterio. Antram plane ventiliatorius. Kam? Ogi kad šildymui įsijungus varinėtų orą po spintelę. Normalus šilumos paskirstymas, blė. Už ventiliatoriaus stovi SSR relė iš mano bandytos krūvelės. Ventiliatorių ir relę junginėja vienas AVR pinukas per IRLB8721PbF MOSFET’ą.

Čia galite pasižiūrėti filmuką, kaip ten viskas junginėjasi, jau su lempute. Pabaigoj rodomas vaizdas iš konsolės, kur atsiunčiamos temperatūros.

Viskas, surinktas įrenginys iškeliauja į spintelę:

Šildymo įrenginys vyno saugojimo spintelėje | Darau, blė

Spintelę užklojau, t.y. „apšiltinau“, senu miegmaišiu, kad būtų šiokia tokia šilumos izoliacija. Turėjau mintį ją iš vidaus putplasčiu išklot, bet pagalvojau, kad dėl šito vargano eksperimento taip rimtai dirbti neverta:

Miegmaišiu apklota spintelė su vynu | Darau, blė

O prie savo trečiosios Avietės prijungiau kitą JeeNode klono modulį, kad priiminėtų ataskaitas iš spintelės:

JeeNode klono modulis prijungtas prie Raspberry Pi 3 | Darau, blė

Paleidimo dieną temperatūra buvo apie du laipsniu, nuo mano vaikščiojimo balkonas kiek pašilo. Teko pro balkono duris prakišti maitinimo laidą, truputuką jį vietomis paploninus:

220V elektros laidas nuvestas į balkoną | Darau, blė

Pagal termogramą tas kampas, be abejo, šaltesnis. Tačiau ne išskirtinis, ties užraktais irgi šaltis eina:

Balkono durų termograma | Darau, blė

Pabaigai grafikas. Iš pradžių lemputė buvo daugiau įsijungus, nei išsijungus. Tačiau per naktį spintelė ir vyno buteliai įšilo ir lempelė pradėjo junginėtis gerokai mažiau, nors temperatūra ir krito. Tai natūralu, bet iš pradžių nuolatinis šildymas kiek nervino. Štai kiek daugiau nei paros grafikėlis:

Vyno spintelės šildymo grafikas | Darau, blė

Tai va, kokių durnysčių prisigalvoju kartais.

Komentarai
  1. jarik parašė:

    Tokiem loginimo projekteliams labai gerai sueina ESP8266 – namuose visvien visur yra wifi, tai jis tiesiai prie jo galetu pasijungti ir i koki debesuka duomenis padeti 🙂 Pats naudoju, ir labai patenkintas.

    • Darau, Blė parašė:

      Jo, šitie minimikro rūteriukai man irgi patinka. Bet 868 ar net 433 MHz per visokius gelžbetonius eina kiaurai, kai 2,4 GHz, nekalbant jau apie 5+, paima ir kartais nė velnio nepavaro, ypač su tokia „antena“. Nu ir JeeNode buvo sukurti taip, kad reikalui esant kelerius metus ant vienos baterijos galėtų gyventi. Aišku, mano atveju tas neaktualu, bet kai reikia perskraidinti vos kelis bitukus, tai visai gerai tie RFM12B moduliukai. O RFM69HW iš viso gėris.

  2. kažkas parašė:

    Sonoff TH10 kainuoja pigiau nei visa košė ir tereikia kelis laidus pajungti.

    • Darau, Blė parašė:

      Prašom pagrįsti „pigiau“. Nes šiaip akį užmetus į tai visai nepanašu, o plius visada reikia atsižvelgti ir į tai, kas po ranka papuola.

  3. Eimantas parašė:

    “Ventiliatorių ir relę junginėja vienas AVR pinukas per IRLB8721PbF MOSFET’ą.“ – čia todėl, kad tiesiogiai AVR’ui neužtenka srovės triggerinti rėlės?

    • Darau, Blė parašė:

      Relei tai užtektų, bet aš ant to MOSFET’o ir ventiliatorių tiesiai pakabinau. O jam jau neužtektų. Taupiau maitinimo šaltinius 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.