Geriausia antena trumpųjų bangų klausymuisi

Posted: 2022-05-31 in Darbeliai
Žymos:,

Mano nostalgija trumposioms bangoms pašoko į didžiules aukštumas. Rytine tradicija tapo nebe iš vakaro sutransliuotas Feigino/Arestovičiaus papezėjimas, o BBC World Service trumposiomis bangomis. Ja ja, žinau, kad galima internetu švariai be jokių zyzimų paklausyt… bet konkrečiai ne tas jausmas.

Be abejo, nėra ką ir kalbėt, kad man, 42-jų diedui, trumposios bangos yra ir paauglystės nostalgija (apie ką jau trumpai rašiau).

Per šitą trumpą laiką spėjau užsikurti krūvelę įvairios įrangos. Išsitraukiau iš dėžės porą senų SDR’ų. Prieš kokius šešis ar jau septynis metus dar gyvendamas bute nusipirkau RTL-SDR žaisliuką už kelis dolcus, o paskui ir RSP1 – tuo metu gan šviežią produktą. Bet bute man niekas išskyrus FM nėjo. Tad biškį pažaidžiau, pagaudžiau lėktuvų radijas ir užmečiau abu SDR’us gan ilgam laikui.

O štai dabar mažasis Eton šnypštukas kažkaip užgavo seną nostalgiją ir pradėjau ieškotis būdų, kaip čia geriau ir daugiau bangų pagauti.

Pradžiai tai pasikabinau tiesiog metrą storo varinio laido. Ir visai juo pasidžiaugiau sėdėdamas foteliuky svetainėje. Bet va darbiniam kambary per daug triukšmų, bloga orientacija ir be FM nieko neina pagaut. Tada pasidomėjau ir pagalvojau, gal virš stogo išsikelt kokį Mini Whip ar panašų daiktą. Tas kažkiek padėjo, ypač Whip’ą „įžeminus“ į stogo skardą, bet vis tiek baisiai gerai nebuvo. Dar bandžiau Noise Cancelling Loop, bet šita antena mano SDR’ams per silpna. Tiko tik triukšmų kryptis nustatyt.

Buvau pradėjęs galvoti apie visokius ilgus dipolius, skirtingų ilgių „užuolaidas“ ir panašiai, bet visai netyčia užsiroviau už tokio projektėlio, pavadinto LoG (Loop on Ground). Faktas, kad tai yra vienas iš geresnių pasirinkimų turintiems kad ir visai niekingą plotelį kiemo ar netgi kambarį – jei stogas ne skardinis ir sienose armatūros ne per daug.

Aš nusipirkau 4 mm² laido ir pasidariau 4×4 kvadaratą. Tiksliau, susižymėjau juostele 4 metrų atkarpas:

Juostele pažymėta laido atkarpa | Darau, blė

Tada dar persirausiau savo stalčius ir iš visokių senų atliekų susilipdžiau kažką, kas atrodo gal nelabai profesionaliai, bet veikia.

Pradžiai reikėjo susikonstruot antenos transformatorių. Vietoje rasti „žiūronų“ formos feritų pasirodė neįmanoma, o kol ateis per AliExpress – gali pražilt. Tad pasigūglinęs radau tokį įdomų metodą: pasiimti nereikalingą VGA kabelį ir jį subjaurojus išsilupti feritus nuo jo galų. Tuos du feritus sulipdžius į krūvą ir susukus laidukus gaunasi panašių charakteristikų transformatorius:

Iš VGA kabelio feritų pagamintas trumpųjų bangų transformatorius | Darau, blė

Šešios vijos rudo laiduko – į anteną ir dvi žydro – į imtuvą.

Laido sujungimui panaudojau RCA jungtis, nes jų voliojosi stalčiuje (jungtys čia visiškai ne kritiškos):

Laidas su RCA jungtimi | Darau, blė

Turėjau ir nepanaudotą paskirstymo dėžutę, pritrūko tik BNC jungties, kurią nusipirkau:

Trumpųjų bangų transformatorius dėžutėje | Darau, blė

Pasiguldžiau anteną pievelėje ir prisėdau DXint 🙂

Paguldyta Loop on Ground (LoG) antena pievelėje | Darau, blė

Švelniai tariant, po visokių bandymų namuose buvau pradėjęs biškį nusivilti tiek laidais, tiek aktyviomis antenomis, tiek pasyvia kilpa. Bet šitas pigus lipdinys grąžino visą tikėjimą ir džiaugsmą 🙂

Dar pirmą vakarą pradėjau rasti tokių radijo stočių, kurių iki tol niekaip nebuvau užgriebęs. Ir, aišku, visiškai stogą nunešė Šiaurės Korėjos radijas su angliška programa ir komunistiniais vadą, meilę žmonėms ir sunkų darbą šlovinančiais maršiukais beigi visai neblogu keistų harmonikų pilnu popsiuku 😀

Ant durniaus netgi nusiunčiau užklausą WBQC World Last Chance radijai ir gavau eQSL 😀 Gaila, iš Šiaurės Korėjos eQSL turbūt nepavyks gaut, reikėtų popierinį laišką siųsti 😀

Mėgėjiški diapazonai irgi visai įdomu, nors ten daugiausiai sėdi rusai pensininkai, senieji „korotkovolnikai“. Dabar eteryje jie gan dažnai pjaunasi su ukrainiečiais, karas vyksta ir ten. Būna kartais, kad ukrainiečiai padaro kažką panašaus į DDoS: per visus mėgėjiško dažnio kanalus pradeda varyti kokią nors įrašytą žinutę apie „смерть пидерсвиньяпутинхуйла“ ar panašiai.

Tai va, sakyčiau, vienas iš geresnių antenos sprendimų. Paprasčiau, nei koks Beverage ar Random Wire. Ir kitoms pusėms mažesnė trauma, nei visokie bokšteliai, skraidantys laidai ir kitos gražią aplinką bjaurojančios konstrukcijos. Šitą laidą realiai galima žolytėje netgi pakasti (negiliai), kad būtų stacionarus įrenginys. Priklausomai nuo klausomų diapazonų galima pasigaminti kelių ilgių laidus, nes, sakykim, 10×10 kvadratas bus geriau ilgosioms ir vidurinėms bangoms, bet kokias 10 m bangas gali imti prasčiau. Ne visada daugiau geležies reiškia geresnę anteną.

Be abejo, ateity tikrai turiu planų kokiai nors Welbrook aktyviai kilpai, bet šiuo metu ir LoG’as labai džiugina.

Tai tiek pagyvenusio jaunuolio džiaugsmų.

Komentarai
  1. Vilkas parašė:

    Keista, kad rusų trumpabangininkai pasiduoda propagandai. Aš kažkaip visą laiką maniau kad nuo sovietinių laikų trumpabangininkai buvo tokia kasta, kuri tik “per plauką“ nuo disidentų, nes bendravo su užsieniu ir todėl turėjo priėjimą prie kitų informacijos šaltinių. Dėl to kaip niekas kitas turėjo būti atsparūs manipuliacijoms.. O čia gaunasi, kad veikiami propagandos kaip ir visi kiti..

    • Darau, Blė parašė:

      Tiesą sakant, aš irgi maniau, kad taip turėtų būti. Iš kitos pusės, dauguma jų kalba tik rusiškai ir trumposiomis bangomis peza sėdėdami savo dačiose. Porą kartų girdėjau, kaip tarpusavy šnekėjo visiškai tą patį briedą, kaip ir jų valstybinėse radijose ir televizijose. Įdomiausia buvo, kaip 100% padalins vėl Europą, nes amerikonai pamatė, kad europiečiai per daug įsijautė ir susitarė su Putinu viską čia sutvarkyti 😀

  2. […] kol kas geriausia iš mano turėtų ir bandytų visokių antenų, įskaitant mano mylimą antžeminę. Anoji turėjo problemų su kai kuriais labai silpnais signalais, vidurinėmis bangomis ir buvo […]

  3. medinukasblog parašė:

    Labas, turiu RTL SDR v3, pas mane stogas plokščias iš gelžbetonio perdangos, aišku apšiltintas ir uždengtas bitumine danga. Kaip manai suveiktų tavo sprendinys jei ant stogo pasikločiau tokį LoG 4×4?

    • Darau, Blė parašė:

      Labas, biškį abejoju, bet taigi bandyt visada galima. Šiaip su LoG ant tokio stogo gal geriau būtų atneną ant pagaliukų pakelt bent pusmetrį ar metrą. Šiaip ant plokščių stogų geriau vertikalūs monopoliai. Na, arba vertikalus mažas loop’as su stiprintuvėliu. Jei pavyktų iki stogo geležies dasikast, tai ir Mini Whip labai gerai veiktų su įžeminimu į tą geležį – bandžiau virš savo skardinio stogo, veikia puikiai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.