Kaip kepti bandeles visokiems burgeriams

Posted: 2013-07-03 in Valgymas
Žymos:, ,

Kaip daryti byfburgerius, tiksliau, mėsą jiems, aš jau rašiau. O dabar dar parašysiu ir kaip kepti jiems bandeles. Nes, manau, ir taip aišku: namuose iškeptos bandelės yra geriausios!

Aš šiaip bandelių ir pyragų nekepu. Ne ta specializacija. Bet kadangi visokie burgeriai man patinka, tai bandelės, kaip jų gamybos proceso dalis, man yra priimtinos. O ir šiaip, norisi skanesnių ir neparduotuvinių bandelių. Na, pasidaryti kokį nors tikrą „Home made beefburger“.

Pasidalinsiu čia tokiu košerinių bandelių receptu pagal Jo Goldenbergą (toks žydų restoranas Paryžiuje, dabar, regis, jau uždarytas). Jis yra labai labai paprastas, bet su viena-kita gudrybe.

Ingredientai dešimčiai bandelių:

  • Miltai: 500 g. Galima naudoti bet kokius: kvietinius rafinuotus, paprastus, ruginius, čiabatos: bandelės atitinkamos ir gausis.
  • Sausos mielės: 7 g (pakeliai kaip tik tokie būna, bet manau, kad ir 11 g nieko nesugadintų).
  • Cukrus: du valgomieji šaukštai.
  • Druska: vienas valgomasis šaukštas.
  • Vanduo: 350 ml, apie 50°C.
  • Papildomai: išplaktas kiaušinis, jei bandeles kuo nors norėsite pabarstyti.
  • Salyklo ar šiaip koks kulinarinis sirupas arba cukrus (vienam etapui, ne pačioms bandelėms).

Sausus ingredientus suberiam į kokį dubenį ar panašiai. Aš tingiu terliotis, tai iš karto beriu viską į virtuvinio kombaino talpą, kuri padėta ant svarstyklių:

Virtuviniame kombaine suberti bandelių burgeriams ingredientai | Receptai | Darau, blė

Atsiseikėju maždaug 50°C šilto (galima sakyti — karšto) vandens (visokios matavimo talpos — fantastika):

Vanduo burgerių bandelėms | Receptai | Darau, blė

Toliau viskas paprasta: talpą ant kombaino ir truputį „papulsuoju“, kad visi ingredientai išsimaišytų. Tada paleidžiu vidutinį greitį ir iš lėto pilu vandenį. Kombaine vyksta keisti dalykai, nelabai estetiški, bet supylus vandenį pasidaro kažkas panašaus į tešlą: toks gurvolas, kuris lipa per maišymo menteles. Kokią pusę minutės ar minutę reikia tą gurvolą pasukti, kol jis tampa tąsia blizgančia ir kiek lipnia tešla:

Virtuviniame kombaine išsukta mielinė burgerių bandelių tešla | Receptai | Darau, blė

Jei virtuvėje nežioplinėjate, šis reikalas užtrunka kokias penkias minutes. Dabar reikia pasiimti kokį nors nemažą dubenį, jį ištrinti aliejumi arba sviestu ir ten įmesti tešlą. Paskui reikia gerai uždengti maistine plėvele ir pamiršti valandai:

Kilimui palikta mielinė burgerių bandelių tešla | Receptai | Darau, blė

Jeigu ruošiatės pilnai daryti kad ir jautienos mėsainius (beef burger), tai dabar pats laikas jais ir užiimti. Kadangi apie tai jau rašiau, tai tą reikalą praleidžiu.

Po valandos tešlos turime maždaug dvigubai:

Po valandos iškilusi mielinė burgerių bandelių tešla | Receptai | Darau, blė

Galime tešlą mesti ant miltuoto stalviršio ar lentelės ir paminkyti. Reikia iš jos išspausti susikaupusias dujas, kad tešla subliukštų. Tuomet reikia padalinti į dešimtį dalių.

Gudrybė. Padalinti į 10 dalių nėra taip jau lengva, nes reikia dalinti į penkias. Į dvi, tris, keturias, šešias (2×3), devynias (3×3) dalinti nesunku. O kur pirminiai skaičiai didesni už penkis (7, 11 ir t.t.) — padalinti sunkoka. Aš naudoju štai tokią kulinarinę gudrybę: tešlą dalinu į dvi dalis. Tada iškočioju tokią pailgą „dešrą“, o paskui išskečiu abiejų rankų po du pirštus ir bedu keturias skylutes. Tada per tas keturias skylutes ir suplėšau — išeina penkios dalys:

Burgeriams skirtų bandelių tešla paruošta skaidymui į penkias dalis | Receptai | Darau, blė

Bandeles reikia paformuoti, sudėlioti ir palikti dar dešimčiai minučių pakilti:

Burgeriams skirtų bandelių tešla suskaidyta į penkias dalis ir palikta pakilti | Receptai | Darau, blė

Kol bandelės kyla, reikia užsikaisti puodą vandens — pusantro ar du litrus. Jame ištirpdyti pusantro šaukšto cukraus arba kokio nors sirupo. Taip pat reikia užkaisti orkaitę su 200°C ir pasiruošti kepimui skardą. Aš eilinį kartą pamiršau kepimo popierių, tai patepiau skardą sviestu ir apibarsčiau miltais:

Burgeriams skirtų bandelių kepimui paruošta skarda | Receptai | Darau, blė

O kai bandelės iškyla, darom štai tokį naglą navarotą: metam jas į verdantį vandenį su cukrumi ar sirupu:

Puode apverdamos burgeriams skirtos bandelės | Receptai | Darau, blė

Svarbu: į puodą galima mesti tik tiek bandelių, kad jos visos nesigrūsdamos galėtų plaukti. Kai įmetam, bandelės kelioms sekundėms nuskęsta, paskui iškyla. Jos verdamos pusę minutės, po to apverčiamos ir vėl verdamos pusę minutės (t.y. bendrai apie minutę). Patogu šalia turėti laikrodį su sekundėmis.

Apvirtas bandeles reikia ištraukti ant kokio nors rankšluostuko, o kitu rankšluostuku apšluostyti:

Verdančiame vandenyje apvirtos burgeriams skirtos bandelės | Receptai | Darau, blė

Puošiamoji dalis: bandelės tepamos plaktu kiaušiniu ir barstomos kuo nors pagal skonį: sezamu, griliažu, aguonomis ar kokiomis nors žolelėmis. Man prie burgerių tinka tik sezamas.

Kiaušiniu tepama burgeriui skirta bandelė | Receptai | Darau, blė

Viskas, bandeles laikas šauti į orkaitę ir kepti ten 15–20 minučių. Po to galima jas apversti ir pakepti dar 10 minučių. Aš manau, kad versti neverta, galima tiesiog kepti pusvalandį, kol gražiai apskrunda.

Orkaitėje kepamos mielinės bandelės burgeriams | Receptai | Darau, blė

Negaliu susilaikyti: kol bandelės kepa, užsiėmiau visokiais ingredientais byfburgeriams:

Ingredientai jautienos mėsainiams (byfburgeriams, beef burger) | Receptai | Darau, blė

Bandelės iškepė!

Burgeriams skirtos mielinės bandėlės iškepė | Receptai | Darau, blė

Kiek praaušusias galima pjaustyti ir daryti tikrus naminius mėsainius. Prie jų tiesiog būtina kokia nors rudojo kolos gėrimo atmaina, o jei penktadienis — tiks ir tamsus alus:

Naminis jautienos mėsainis (byfburgeris, beef burger) su namuose keptomis mielinėmis bandelėmis | Receptai | Darau, blė

Trumpai apie mano paties burgerius: ant bandelės „dugno“ pomidorų griežinėliai, toliau salotos lapas, po to keptas mėsainiukas, ant jo kečupo ir majonezo mišinys — padažas, ant pastarojo — raudonojo svogūno griežinėliai, o paskui pagaliau Čederio sūris ir bandelės viršus! Apsiėsti, tik apsiėsti, kitaip neįmanoma!

Skanaus!

Reklama
Komentarai
  1. Mnd parašė:

    Tas rūdžių surišėjas atrodo neblogai.

  2. Laura parašė:

    turiu pasakyti… žiaurus tu vyras.. 🙂
    o kuo šitos “virtos“ bandelės skiriasi nuo paprastai keptų? yra koks esminis skirtumas, dėl kurio verta bandyt?

    • Darau, Blė parašė:

      Apvirimu bandelės yra „užfiksuojamos“, t.y. orkaitėje jos taip nebekyla. Be to, nors atrodo, kad bandelės vandeniu „drėkinamos“, iš tikro tas pradinis pakaitinimas padeda vandeniui iš bandelės pasišalinti ir ji geriau iškepa, būna traškesnė, tokia lengvutė, purutė ir baisiai skani, va. Nu ir plutelės be virimo tokios geros nepadarysi.

  3. Laura parašė:

    o kiek ten to cukraus ar sirupo į vandenį pilt reikia?

  4. ksi parašė:

    ai, tai čia gi bagelsai, tik forma kitokia 🙂 klasikinis derinys šiaip jau būtų cream cheese su sūdyta/rūkyta lašiša.
    iš techninės pusės jiems, kol dar tešlos pavidalu, labai nepakenkia būt ilgiau pabrandintiems, pvz. per naktį. O virt reikia atsargiai, nes kuo ilgiau verdi, tuo plutelė gaunasi kietesnė, kas gal ir nekliūna, kol jie šilti, bet kitą dieną jau nekažką. Ir dar į vandenį sodos įberia paprastai, bet nepamenu dabar, ką ji daro, berods, vanduo ramiau verda tada.

  5. Evelina parašė:

    Išsikepiau ir aš. Šiltą suvalgiau. Labai gerai nakčiai. Kai skanu, musiet, saldžiai miegosiu šiąnakt 😀

  6. Linas parašė:

    Teko vakar ir man išsibandyti šitą receptą. Pagal nuotrauką gavosi tokios pačios, bet pagal aprašymą tikrai ne. Gavosi tokios lyg ir pusrytinės, standokos, tankios, gan sunkios, mano galva, mėsainiams nelabai tinkančios, tiesa, skonis tobulas, žmona, kaip Gustavas, nuo kėdes nukrito 🙂 . Tamsta minite, kad “geriau iškepa, būna traškesnė, tokia lengvutė, purutė ir baisiai skani“. Tai vat nesuprantu, ką ne taip padariau, nes viską “step-by-step“ ir gramas į gramą atitaikiau, o vidus bandelės, gavosi priešingas, kaip jau minėjau.

    • Darau, Blė parašė:

      Nea, šitos bandelės nesigauna tokios, kaip McDondaldse 🙂 Jos tikrai tankesnės ir sunkesnės, kaip pats sakote. Va dėl purumo tai sunku pasakyti, aš turiu labai pastovios temperatūros vietą tešlai kildinti, tad galbūt čia yra skirtumas. Gal jūsų bandelės tiesiog mažiau iškilo? Jei patiko, skanios ir kartosite — pabandykite ilgiau kildinti ir tešlą, ir pačias bandeles. Dar po kepimo galite palaikyti uždengę drėgnu rankšluostuku keliolika minučių. Taip pat gan paprastas variantas yra sumažinti miltų proporciją ir dalį vandens pakeisti pienu.

  7. […] kartą pasiskolinome kolegos bandelių receptą ir padarę kelis pakeitimus gavome idealaus skonio bandeles, kurios tiek pagal gamybos principą, […]

  8. Linas parašė:

    Vakar kepiau ir labai patiko. Miltus maišiau: 33%kvietiniai, 33%pilnagrūdžiai, 33%grikiu. Tai gavosi dar ir sveikai.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s