Kas geriau vandeniui užvirti: dujos ar elektra?

Posted: 2013-06-20 in Darbeliai
Žymos:, , , ,

Nors didelė dalis namų ūkių turi dujų įvadą, daugumoje jų kavai/arbatai ir kitiems panašiems dalykams yra naudojami elektriniai virduliai. Privalumų daug: užkaista greitai, automatiškai išsijungia, gali ir pamiršt. Teorinis trūkumas — elektros kaina. Bet tikrai nėra aišku, ar taip jau labai sutaupytumėm naudodami tam dujas ir ar iš viso sutaupytumėm. Na, ir jeigu sutaupytumėm, tai kiek?

Paskaičiuoti viską labai paprasta, jei esate baigę bent vidurinę ir šiaip košę galvoj mokate naudoti pagal paskirtį. Bet turbūt tingite 🙂 Na, kas iš mūsų rimtai sėdi ir kalkuliuoja visokius kasdienius ir įprastus dalykus? Sutikite, daug tokių nėra. Aš esu ta retenybė, kuris mėgsta viską lyginti, ieškoti geresnių sprendimų, optimizuoti visaip ir taip toliau. Tad kad jums nereikėtų, aš pateiksiu labai paprastą bandymuką. Užvirsiu kokį nors vandens kiekį elektriniu virduliu, paskaičiuosiu, kiek sudega elektros, paskui užvirsiu tiek pat vandens puodelyje ant dujinės viryklės ir paskaičiuosiu, kiek sudega dujų. Paskui pažiūrėsime, koks gaunasi kainų skirtumas.

Pastaba: mano bandymuose naudojama įranga nesertifikuota, nėra praėjusi techninės patikros ir atestuotos kokybės kontrolės, o garantinės plombos seniai nukrapštytos. Chronometras su įrangos įjungimu ir išjungimu nesinchronizuotas, todėl galimos paklaidos iki kokių penkių sekundžių. Dėl šių ir kitų priežasčių mano palyginimo rezultatais negalima paremti jokių rašomųjų mokyklinių, universitetinių, baigiamųjų bakalauro ir magistro darbų bei atlikti taupymo optimizavimo viešosiose įstaigose, UAB, AB ir kituose juridiniuose asmenyse.

Antra pastaba: virdamas vandenį „ant dujų“ naudojau ne specializuotą ir optimizuotą arbatinuką, kuris maksimaliai sugeria iš ugnies sklindančią šilumą, o paprastą plieninį puodelį padažams virti.

Trečia pastaba: kartoti bandymą namuose galima laikantis nustatytų saugumo reikalavimų.

Pradedu bandymą su puse litro vandens elektriniame virdulyje:

2 kW elektrinis virdulys su puse litro vandens

Spaudžiu mygtuką ir tuo pačiu momentu paleidžiu laikmatį:

Paleistas laikmatis vandens užvirimo laikui pamatuoti

Vanduo užvirė per minutę ir dvidešimt vieną sekundę:

Laikmačiu pamatuotas vandens užvirimo laikas

Skaičiuoju. Pagal garantinį lapą mano virdulys turi 2 kW galios kaitinimo elementą. Kaitinamas visas dugnas, tad galima šį įrenginį laikyti ganėtinai optimaliu. Man  viena kWh kainuoja 50,1 ct, tad vienas puslitrio užvirimas su 2 kW virduliu kainuoja 2,545 ct.

Ketvirta pastaba: į vieno užvirimo kainą nėra įskaičiuota įrangos (virdulio) kaina, kurią rimtuose bandymuose reikėtų proporcingai išdalinti visiems užvirimams. Deja, nuo virdulio įsigijimo neskaičiavau, kiek jame buvo padaryta užvirimų. Todėl skaičiuojama tik energijos, o ne pilna kaina. Taip pat nėra atsižvelgta į tai, kad šaltas kaitinimo elementas naudoja didesnį kiekį energijos, nei įkaitęs, skaičiavimai yra tik pagal teorinę galią ir laiką. Realaus galios matavimo atlikta nebuvo.

Kitas bandymas su dujomis. Į puodelį pripyliau tokį patį puslitrį vandens. Beje, juo taip pat matavau vandenį į elektrinį virdulį, kad bent vandens kiekis būtų vienodas:

Plieniniame puodelyje įpiltas puslitris vandens palyginimui su elektriniu virduliu

Užfiksuoju dujų skaitliuko rodmenis:

Dujų skaitliuko rodmenys prieš verdant vandenį

Užverdu puodelį. Kad būtų „teisingiau“, puodelį uždengiu dangčiu. Elektrinis virdulys irgi uždaras. Taip sulyginu šilumos sklaidą nuo vandens paviršiaus.

Vanduo užvirė, vėl užfiksuoju skaitiklio rodmenis:

Užfiksuoti dujų skaitiklio rodmenys po vandens užvirimo

Papildomai užfiksavau ir virimo laiką, kuris yra ženkliai ilgesnis, nei elektrinio virdulio:

Laikmačiu užfiksuotas vandens užvirimo laikas su dujine virykle

Ką gi, mano atveju puslitriui vandens užvirti buvo sunaudota 11 litrų dujų. Kubinis metras dujų man kainuoja 2,71 Lt, taigi 11 litrų kainuoja 2,981 ct. Bet čia dar ne viskas. Juk yra 1,95 Lt abonentinis mokestis. Kaip čia paskaičiuoti dujų kainą? Ogi tai nėra taip jau paprasta. Reikia žinoti vidutinį savo dujų suvartojimą. Mūsų šeimos ūkyje tai yra maždaug 2 m³. Vadinasi, vidutinė dujų kaina mėnesiui yra 7,37 Lt (panašiai tiek plius-minus keliasdešimt centų). Vienas eksperimentinis užvirimas per mėnesį kainuotų 4,0535 ct.

Paimkime realistiškesnį scenarijų. Aš peržvelgiau mūsų šeimos įpročius ir galiu pasakyti, kad toks puslitris vandens užverdamas kiekvieną mėnesio dieną keturis kartus. Darbo dienom daugiau, nes aš dažniau būnu namuose, o savaitgaliais — rečiau, nes kur nors bastomės. Vidurkis vis tiek apie keturiskart per dieną. Skaičiuojant 30 dienų mėnesiui išeina 120 užvirimų. Elektros būtų suvartojama už 3,054 Lt. Jeigu pereitume mėnesiui prie vandens užvirinimo tik dujomis, 120 puslitrio užvirimų išdalinus proporcingai ir pridėjus prie mūsų vidutiniškai suvartojamų 2 m³ kainuotų 4,3525 Lt.

Net ir panaudojus specialų gerai dujų šilumą sugeriantį arbatinuką dujų kaina kažin ar būtų mažesnė. Nes net ir atmetus abonentinį mokestį ji yra vos vos didesnė.

Šis eksperimentas nėra nei labai tikslus, nei labai metodiškas, bet jis parodo vieną dalyką: virinti vandenį dujomis neapsimoka. Vien jau atsižvelgiant į tai, kad sugaištama kur kas daugiau laiko, iškyla nepatogumų, jei vandenį užvirėte ir pamiršote. Tad aš ir toliau naudosiuos elektriniu virduliu. Galbūt bus norinčių viską perskaičiuoti ir pakartoti bandymą su kitokia įranga? Mielai prašom dalintis, aš tikrai norėčiau sužinoti, kaip būtų galima kažką čia pakeisti 🙂

Tiesa, yra keletas dalykų, kur galima būtų dujų naudojimą optimizuoti. Tarkime, mūsų elektriniame virdulyje pusė litro vandens yra minimalus pagal jo naudojimo instrukciją leistinas užvirti kiekis. O štai plieniniame puodelyje galiu užvirti kad ir 0,1 L, jei tik norisi. Juk man vienam arbatos puslitrio nereikia. Elektros kiekis realistiškai irgi yra didesnis — juk tą puslitrį pataikom ne visuomet, dažniausiai įpilama šiek tiek daugiau. Bet čia vėlgi reikėtų atlikti bandymus ir skaičiavimus, o aš vien dėl komforto ir laiko nenoriu naudotis dujomis. Ypač, kad lyginant kaina visiškai neįrodo jokios naudos. Tad su dujomis — vieni nepatogumai ir dar brangiau.

Komentarai
  1. Laura parašė:

    netikėtas rezultatas 🙂 aš visada virdama vandenį el. arbatinuke (kad ir pvz sriubai ar dar kam), galvodavau, kad bus brangiau, bet vardan sutaupyto laiko visvien virdavau.. 🙂

  2. nba00 parašė:

    pas mane podukas 0.5l

  3. Tomukas parašė:

    O aš visada galvojau, kad elektriniai virduliai naudoja daug elektros… 🙂

    • Darau, Blė parašė:

      „Daug“ yra labai sąlyginė sąvoka. Tarkim, virdulio galia 2 kW. Reiškia per valandą jis išdegins elektros už maždaug litą. Bet ta valanda gali išsimėtyti per savaitę ar mėnesį, priklausomai nuo naudojimo intensyvumo. Jei virdulys bus 1 kW, tai jis nebus dvigubai „ekonomiškesnis“. Jis tiesiog vandenį virins dvigubai ilgiau. „Daug“ ar „mažai“ virdulys naudoja elektros, priklauso ir nuo virdulio konstrukcijos. Senesni modeliai su spirale buvo mažiau efektyvūs, nei visą dugną kaitinantys. Virdulys, pritaikytas indukcinei kaitlentei, elektros sunaudoja dar mažiau — jo efektyvumas kur kas didesnis. Aš pats rinkčiausi tik indukcinę viryklę.

      Tiesa, šis tyrimas yra nepilnas: jame nėra įskaičiuota įrangos kaina ir tai, kokia tos kainos dalis tenka vienam užvirinimui. Čia paskaičiuoti tik einamieji sąnaudų kaštai nekreipiant dėmesio į tai, kad viryklė ar virdulys taip pat buvo įsigyti ne už dyką.

  4. NEgis parašė:

    Įdomus ir praktiškas eksperimentas. Rezultatas labai nustebino. Gal galėtum pakartoti dar karta eksperimentą su didesniu vandens kiekiu. pvz.: 1litru ir po to 1,5 litro.
    turiu itarimą kad duju bei elektros sąnaudos nebus tiesiškai proporcingos dėl perdavimo nuostolių.

    • Darau, Blė parašė:

      Jei atvirai, truputį tingiu bandyti. Galiu tik spėti, kad su dujomis charakteristikos gali mažumėlę pagerėti, nes kaitinami ir puodo kraštai. O su arbatinuku turėtų kisti tiesiškai, nes dugno plotas tas pats, o pats arbatinukas pakankamai uždaras. Bet kokiu atveju, nebematau prasmės eksperimentui, nes laiko skirtumai akivaizdūs, patogumas kur kas didesnis, o kainos į teigiamą pusę vis tiek neišlaušiu.

  5. krk parašė:

    Dar prisimenu iš mokyklos kai per fizikos pamokas apie naudingumo koef. kalbėjo, tai sakė, kad dujinės virykles naudingumas ~60%. Tai va šis tyrimas tą ir patvirtina. (1m3 dujų turi ~9,3kwh)

    • Darau, Blė parašė:

      Tiesa, naudingumo koeficientas nėra ypač geras, nes sudaryti idealias sąlygas ir išnaudoti visą degimo šilumą sunkoka. Bet šiuo atveju tai nėra labai svarbu, svarbiausia buvo parodyti kainą ir paneigti dažnai pateikiamą klaidingą nuomonę, kad dujos yra „pigiau“. Jų kaina yra tokia, kad pigiau būti tiesiog negali.

  6. Algis parašė:

    Dariau ir aš tokį eksperimentą. Ir rezultatai panašūs. O paaiškinimas manau, paprastas: el. virdulyje kaitinimo elementas (net jei jis uždaras) visą šilumą atiduoda tiesiogiai vandeniui. Ant dujinės ar elektrinės viryklės dalis šilumos atiduodama aplinkai.

  7. paul parašė:

    Aš dariau tokį bandymą. Tiesa, turėjau divaisiuką, kurį kiši į el.lizdą, o į jį – prietaisą. Taip išmatavau viso namo įrenginius, nes vieną kartą gavau milžinišką sąskaitą už elektrą. Tas divaisiukas rodo momentinę galią ir susumuotą galią, kol įrenginys veikė, todėl, galima sakyti, truputį arčiau realaus rezultato, nei skaičiuoti pagal nominalią įrenginio galią. Šaldytuvą, tv, kompiuterį, ir panašius įrenginius skaičiavau visą parą. Rezultatai buvo tokie:
    1. Daugiausia el. sunaudoja el. virdulys ir skalbiankė.
    2. Šaldytuvas nėra jau toks didelis elektros rijikas.
    3. Visus įrenginius reikia išjungti visiškai – nepalikti budėjimo rėžime. Tam naudinga turėti rozečių prailgintųvą su paildomu išjungėju.
    4. Naudinga pamąstyti apie rozetes su rele – kad, pvz šilumos cirkuliacinis siurblys veiktų ne ištisai, o tik tam tikrai momentais.
    5. Geriau virti arbatą 2x1ltr nei kad 1x2ltr. T.y. tiksliai tiek, kiek reikia, to pasekoje 2Ltr talpos virdulį pakeitėm į 1,2 ltr, ir tuo labai džiaugiamės.
    6. Halogenai po 50W jau beveik išnyko iš mūsų namų, dabar 35W halogenus po truputį keičiu į 3-5W LED’us.
    7. patarimas kitiems į ateitį: planuojant apšvietimą namuose suplanuoti kuo daugiau atskirų apšvietimo zonų, kad pvz atėjus į virtuvę, galėtumėt uždegti tik 1-3 lemputes vietoj viso apšvietimo, jei riekia tik staigiai susitepti sumuštinį.

  8. Jemelia parašė:

    Kadangi turiu gerą tikslų watmetrą, tai visus elektrinius namų divaisus apklijavau mažučiais lipdukais su 4 skaičiais: Kokia reali galia, kiek sunaudoja Wh per parą jei įjungtas non stop, kien sunaudoja Wh jei naudojamas įprastai ir kiek kainuoja elektra per mėn. naudojant įprastai. Svečiai, jei pastebi – laabai susidomi 🙂 Šiaip idomi detalė, kad sensni TV budėjimo režime srebia net iki 3,5W, tuo tarpu – naujesni 0,2W. Panasonic radija, nepriklausomai nuo to ar įjungta vidutiniu garsu ar budėjimo režime – 0,4W. Mikrobangė, be laikrodžio, be jokiu lempučiu ir be sensorinio valdymo, budėjimo režime 5W – čia buvo netikėta.

  9. sGs parašė:

    Skaiciavimai pateikti pinigine israiska galutiniam vartotojui. Turiu itarima kad elektros ir duju kainos skaiciuotojai daug maz primeta kad kilovatas kainuotu panasiai ir vartotojai nesusimestu i viena kuri energijos saltini.

    Jei pavyktu suskaiciuoti reliomis energoresursu isgavimo ir tiekimo kainomis be antkainiu nujauciu kad pigiau butu dujomis. Taip turetu buti nes is duju gamina elektra, o is elekttos duju deja ne :). Nvk kaip zinia negali buti 1 todel kiekvienas virsmas yra vis brangesnis. Kintant kainoms rinkoje rezultatas labai greitai gali persiversti duju naudai. O pvz. patalpu sildymui ir taip dujomis turi gautis pigiau.

    Pastoviaja duju kainos dali galima skaiciuoti dalinant is menesio minuciu skaiciaus ir dauginant is vienam uzvirimui reikalingu minuciu skaiciaus.

  10. sGs parašė:

    vordprese atrodo kad susirinke visi sergantys didybes manija. Taip visi linke reiksmintis lesdami arba neleisdami komentuoti kad net bloga. Nuimkit ta kvaila varna nustatymuose ir leiskit komentuoti be apribojimu. Kai atsiras koks neadekvatus komentuotojas tada ir tvarkykites su juo konkreciai.

    • Darau, Blė parašė:

      Tai yra defaultinis nustatymas. O tokių didybe sergančių lopų pilna aplinkui, kurie kiša savo niekam nereikalingą nuomonę. Jei pas mane kas ateitų į koridorių ir prišiktų, tai į svetainę neleisčiau. Čia mano blogas, mano namai, mano ir taisyklės.

      • sGs parašė:

        zinau kad defaultinis. Pats turiu wp svetaine. Del to ir siulau pasitvarkyti nes dazniausiai nedaug kas aiskinasi visus nustatymus. Zinoma kad viskas cia tavo, bet tokiu apribijimu pasekoje gali ir likti pats su savimi. Rasai tai tikriausiai tikedamasis kad skaitys, o diskusijoms toks uzlailymas lsbai kenkia. Is esmes jas daro neimanomas ir beprasmes.

        • Darau, Blė parašė:

          Taigi niekas nedega 🙂 Dujos nebent.

          O rašau dėl to, kad turiu teksto trydą, sunku su ja.

          • sGs parašė:

            labai nedaug zmoniu siais laikais kuriems niekas nedega. Kaip atrodytu kad ir dabartinis musu pokalbis jei kiekvieno pasisakymo reiketu laukti po puse dienos, ar net kelias dienas nes tik kada ne kada sutaptu kad abu tuo paciu metu turi laiko.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.