Išsiplėtimo indo profilaktika

Posted: 2019-11-12 in Darbeliai
Žymos:, ,

Nors su santechnika aš sunkiai draugauju ir esu pilnas jos atžvilgiu mažai pagrįstų fobijų, bet kai kurių dalykų neišvengsi. Prie kurį laiką teko pačiam keisti paranitinę įvado vamzdžio tarpinę, nes senoji prakiuro ir biškį užliejo sandėliuką. Balą radau šeštadienį ryte, kai prisikviesti kokį nors santechniką šansų mažai. O ir problema, švelniai tariant, to neverta – tik man labai baisi. Susitvarkiau, beje, sėkmingai.

Yra dar vienas rutininis dalykas, kurį santechnikas man prisakė kas pusmetį padaryt: patikrinti išsiplėtimo indo būklę, t.y. ar jis atlieka savo funkciją, ar suteikia vietos karšto vandens išsiplėtimui, nelauktam slėgio padidėjimui.

Indas kabo štai toks, penkiolikos litrų talpos:

15 litrų išsiplėtimo indas, bakelis | Darau, blė

To indo profilaktikai specialiai paliktas kranelis šone. Taigi reikia užsukti įeinantį vožtuvą, tada pasiimti kibirą arba nuvesti šlangelę į trapą ir atsukti išleidimo kranelį.

Jei vandens išbėga mažai – blogai, išsiplėtimo bakelis praradęs slėgį. O slėgis turi būti kiek didesnis, nei rodo įvado manometras:

Vandens slėgio manometras | Darau, blė

Mano bakelyje turėtų būti apie 4 atmosferų slėgis, gal vos vos daugiau. Santechnikas sakė: maždaug puse atmosferos daugiau, nei įvado.

Kad bakelyje sukeltumėm slėgį, jį reikia pripūsti. Tam jo viršuje yra automobilinis ventilis:

Ventilis išsiplėtimo indo pripūtimui | Darau, blė

Jei į šitą ventilį pradėsit pūsti orą, iš bakelio išbėgs jame susikaupęs vanduo. Priklausomai nuo pūtiklio, gali bėgti ir labai smarkiai 🙂

Jei pradžioje išbėgo mažai vandens, tai jį galima išleisti (tuo atveju, jei tenka išleidinėti į kibirą) ir silpnesniu būdu – tiesiog nuspaudus ar išsukus ventilį. Kai jau bėga silpnai ar vos varva, galima jungti ir kompresorių:

Automobilinis oro kompresorius | Darau, blė

Jungiam:

Kompresorius prijungtas prie išsiplėtimo indo | Darau, blė

Pripūsti reikia atsukus išbėgimo kranelį. T.y. oru pildosi ne pats indas, o jame esantis balionas (jei kartais šito nežinojote – kaip kad aš). Ir kai tas balionas jau pripildytas iki reikiamo slėgio, užsukam išbėgimą, atsukam ventilį su vandentiekiu ir vėl paliekam pusmečiui. Tiesa, maniškis po pusmečio jau būna gerai išsileidęs, bandysiu dabar pažiūrėt po ketvirčio, kas gausis. Gal reikės ventilį patikrint ar dar kažką.

Komentarai
  1. Doncius parašė:

    “Jei vandens išbėga mažai – blogai, išsiplėtimo bakelis praradęs slėgį.“ Ar tikrai? Pripūstas “balionas“ indo viduje turi užimti beveik visą indo tūrį, tad vandeniui nebelieka vietos. Jei balionas išsileidęs, tai tada jau vanduo užima visą indo tūrį. T.y. jei su indu viskas gerai, vandens turi išbėgti mažai. Na bent jau aš taip suprantu 🙂

    • Darau, Blė parašė:

      Galėčiau pagrįsti asmeniniais bandymais, bet tingiu filmuot. Šiaip tai oras tiesiog turi patekti į indą, bet nepatenka – galbūt subliuškus ir jau iš viršaus slegiama pūslė galą užkemša, o galbūt tiesiog pralaidumas mažas ir vanduo save išsilaiko. Bet va, gyvais bandymais, būtent toks efektas ir gaunasi. Counterintuitive.

  2. Doncius parašė:

    Na nežinau. Pas mane kai buvo per mažai slėgio bake išleidau tikrai daug vandens. Paskui kai pripučiau kiek reikia ir po kiek laiko tikrinau, vandens išbėgo žymiai mažiau…

  3. Rimantas parašė:

    DONCIUS teisus. Ir as is pradziu pasimeciau.paskaites. Logiska:baliono pusle pripusta mazdaug 1 atmosfera ,ir issipletusi,Taigi vandeniui gi lieka mazai vietos.Pildant sistema vandeniu , tas vanduo “lenda“ i baliona ir spaudzia ta baliono gumine pusle. Susilus katilui ir tas vandens : lindimas truputi padideja. tai va tas ‘aukso vidurys “atreguliuot pusiausvyra kad tas vanduo graziai maigytu ta pusle. Na taip as supratau ir taip darau su tuo baku.Aaciu visiems uz nuomones.patarimus

  4. Vilius parašė:

    Ar tikrai 4 atmosferos bakelyje??? 🙂 cia gal gamintojo rekomenduojamas bakelio maximalus slėgis 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.