PWM reguliatorius su LM393

Posted: 2015-02-19 in Darbeliai
Žymos:

Jei internetuose paieškosite kokio nors paprasto PWM reguliatoriaus, dažniausiai skirto motoriukams arba LED temdymui, tai beveik garantuotai rasite kokią nors schemutę su 555 laikmačio mikroschema. Tai normalu, nes ši mikroschema yra nepaprastai universali, tinkama tiek kažkokiems impulsams generuoti su dideliais intervalais, tiek vienkartiniams, tiek impulsiniams maitinimo šaltiniams (nors ir nelabai aukštų charakteristikų). Tačiau su šiuo laikmatuku PWM reguliavimas nebūna pilnavertis dėl poros schemoje reikalingų diodų. Juose kažkiek prarandama įtampos ir PWM ciklas gaunamas kažkur 5–95% ribose. Na, bent jau pagal teoriją. Aš kažkada bandžiau tokią schemutę ant maketinės plokštės, tai pavyko normaliai, šviesos diodai temdėsi pakankamai gerai, nepastebėjau, kad prisukus iki galo švytėtų. Gal dėl jų pačių kokios nors savybės.

Kita populiari schema yra naudojant du komparatorius. Paprastai tai yra LM393 mikroschema, kurios korpuse ir yra du komparatoriai. Reguliatoriaus schema netgi paprastesnė už 555 laikmatuko, nes visos reikalingos detalės — tik rezistoriai ir kondensatoriai. Tuo tarpu 555 schemoje dar ir du Šotkio diodai reikalingi. Na, kad suprastumėte LM393 paprastumą, va jums schemutės paveiksliukas:

PWM reguliatoriaus su LM393 komparatoriumi schema | Elektronika | Darau, blė

PWM su komparatoriais sukuriamas maždaug taip. Pirmas komparatorius generuoja pjūklo formos signalą, o antrasis komparatorius priklausomai nuo potenciometro padėties ties kažkuria pjūklo riba įsijunga arba išsijungia. Tiksliau nupasakot negaliu, nes komparatoriai man yra gan tamsus miškas.

Taigi gaminausi aš laikroduko plokštę su ARM procesoriumi, o užsisakinėjant ją Itead Studios pamačiau, kad aplinkui yra dar bile kiek vietos. Ją užpildžiau ir dviem PWM reguliatoriais: su 555 ir su LM393. Štai Mindaugas papjaustė tas plokštes, aš perlaužiau PWM reguliatorius ir sėdau lituoti.

Prisėdęs lituoti supratau, kokia ši plokštė visgi netobula. Na, gyveni, mokaisi ir durnas miršti, kaip mano diedukas sakydavo. Tikra tiesa. Planavau daryti plokštę kiek universalesnę. Maitinimą galima būtų įjungti su 5,5 mm lizdu arba terminalu su varžteliais. Deja, arba kažko nenurodžiau, arba Itead negalėjo išgraviruoti pailgų skylių 5,5 mm lizdui. Jos apskritos, o kojelės plokščios. Taigi kojeles reikėtų apipjaustyti arba kažką tokio padaryti. Kol kas įlitavau terminalą. Taip pat išėjimo terminalas kiek per arti — sunkokai įsigrūda reguliavimo potenciometras. Teko jo kojeles kampu pakreipti. Dar elektrolitinis įėjimo kondensatorius turi mažokai vietos. O dar tikrai turėjau kokius tris milimetrus, galėjau prasiplėsti. Na, kitą kartą žinosiu. Aišku, įėjime vietoj 220 µF galima ir 100 µF kondensatorių naudoti, būtų mažesnis.

Išėjimo galios MOSFET’as — vienas iš pigiausių mūsų rinkoje, BUZ72A, 8 amperų vyras. Jam schemoje yra įtaisytas „patempiantysis“ rezistorius.

Vienas dalykas, kurio nesufeilinau — potenciometro kryptis. Sukant pagal laikrodžio rodyklę temdymas ar kitas reguliavimas juda link maksimalaus, o prieš laikrodžio rodyklę — link minimalaus.

Potenciometrui rinkausi pigiausią variantą: vadinamąją „paderkę“ su įstatoma kojele:

darauble-20150218-02

Atitinkamai ir plokštė pritaikyta. Taigi kiek pavargus ir pasiterliojus bei pastumdžius detales pavyko schemutę sulituoti ir ji puikiausiai suveikė:

Sulituota PWM reguliatoriaus su LM393 komparatoriumi plokštė | Elektronika | Darau, blė

Išbandęs reguliatorių pasigaminau ir antrąjį. Tik jam kiek apdorojau 5,5 mm maitinimo lizdą. Iš abiejų pusių pasiaurinau kojeles. O šoninę, kuri nereikalinga, netyčia nulaužiau:

5,5 mm maitinimo lizdas pasiaurintomis kojelėmis | Elektronika | Darau, blė

Prieš lituodamas lizdą ir išėjimo terminalą dar papildomai prie plokštės priklijavau su epoksidine derva. Štai ir du regoliatoriai:

Du sulituoti PWM reguliatoriai su LM393 komparatoriumi | Elektronika | Darau, blė

Pabaigai trumpas filmukas, kaip šio tipo reguliatorius temdo šviesos diodų juostelę:

Juostos galiuką gavau iš Mindaugo nuo jo naktinio lovos apšvietimo. Dabar ši juostelė su 9 V maitinimo šaltiniu naudojama dukrikės kambaryje vietoj naktinės lempelės. Tik be reguliatoriaus švietė gan intensyviai, tad buvo pakavota už radiatoriaus. Su reguliatoriumi bus galima numest kur nors gražiai ant palangės ir prisukt. PWM dažnis, beje, apie 200 Hz.

O čia Eagle schematic and board for PWM regulator with LM393 comparator.

Jei kas norėtumėte tokio reguliatoriaus, kreipkitės, plokštelėmis pasidalinsiu. Jei norite, galėsiu ir reikiamas detales pridėti, tik už jas jau paprašysiu susimokėti. Plokštelių negaila.

Komentarai
  1. Mechadrake parašė:

    Kaip tik užsisakiau kelis metrus LED juostos apšviest spintele pilna visokiu drakoniuku ir šiaip pindikliushkiu, plius likusia panaudot papildomai šviesai virš darbastalio (nežinau ar mačys, nes nematęs kokio stiprumo kinai jas daro). Spintelei praverstų reguliavimas, bet prašyt dabar plokštelių pasiūlytų kaip ir sukčiavimas atrodo nes dar nedaręs tokio projekto, geriau pasipraktikuosiu 🙂

  2. Egeras parašė:

    To Mechadrake. Nesuk galvos, jei žmogus geranoriškai dalinasi tai ir imk, nebent imi nežinodamas, kad naudosi, tuomet palik kitam 🙂
    O juostelių pas kinus būna laaabai visokių tame skaičiuje ir neveikiančių 😦 pvz. iš 5m pirktos RGB juostos šviečia vos keli ledukai.

    • Darau, Blė parašė:

      Jau kažkada rašiau, kad pagal Jaroslavo rekomendaciją pirkau juostos iš Satisled (galima eBay tokį pardavėją rasti arba tiesiai paieškot). Visi penki metrai buvo vienodi, gražūs ir atitiko mano norimą atspalvį. Tiesa, matėsi, kad juosta sudūrinėta iš pusmetrinių galiukų, greičiausiai jų toks verslo modelis. Bet tai tikrai ne esmė. Svarbu, kad galiukai tikrai geri.

  3. Mechadrake parašė:

    Oi tikiuos mano 5 m nebus is tu kur keli LED sviecia… O del schemutes- jei pats nedarysiu ir nefailinsiu kelis kartus tai maziau ismoksiu(mazdaug nieko 🙂 ) . Reik grubiai kanors ant breadboardo, o paskui deadbug padaryt 😉

  4. Tomas parašė:

    Sveiki, kaip galima gauti pora tokiu plokšteliu?

    • Darau, Blė parašė:

      Gavimo būdu 🙂 O šiaip tai kaip patogiau. Jei Kaune, tai galima susitikt. Jei kažkur kitur, galiu registruotu paštu atsiųst (už kažkokį ten mokestį).

      • Tomas parašė:

        Paskaičiuok kokios būtų siuntimo išlaidos. Kita savaite į Kauna važiuosiu, bet abejoju ar pavyktu tiesiogiai paimti plokšteles.

        • Darau, Blė parašė:

          Kažkas apie pusantro euro (registruotas siuntinukas beigi vokelis). Brūkštelk el. paštu duomenis, galėsiu ryt išsiųst. Nori LM393 pagrindo reguliatoriaus ar 555 irgi domina?

          • Tomas parašė:

            Su 555 turiu pasidares,nelabai patiko veikimas.o kadangi pats trasuotis plokste lm mikruskei labai tingiu,tai geriau taves paprasysiu. Veliau atsiusiu adresa.

  5. Mechadrake parašė:

    Ir man dabar norisi tu ploksteliu jei liko dar. Istraukaiu is konservavimo sena automobili, o jame padares led pasvietima po sedynem, kuriam ir ketinau daryt gi reguliavima. Visai pamirses buvau. Ne seniai, tik prieš kokius 6 metus 😀 Su reikiamom detalėm surinktumei(LM393)? Dėkingas būčiau 🙂

  6. Mechadrake parašė:

    Na va sulitavau ir išbandžiau: http://youtu.be/ud2ouC2xRNU Netgi iš pirmo karto pavyko. nors silkscreeno numeriukai rezistoriu tai visai ne kaip schemoj, kas ten jiem nutiko, kiek uztrukau tikrindamas kas nesumaišyčiau 😀 Dėkui už detales. Tiesa nelabai suprantu kodel oscilografas tuo momentu kai nukerpama itampa tiek trukdžių rodo(nu ties ten kur nulis turetu but), gal kad floating tuo metu pasidaro grandines dalis? Video katastrofiskai nufilmavau, gerai kad trumpas 😉

    • Darau, Blė parašė:

      Nu jo, žaibuoja įspūdingai. Bet pagal tai, kiek yra pull-up ir pull-down rezistorių, tai lyg ir neturėtų niekas floating būti. Aišku, teoriškai. Beje, čia juk invertuotas PWM: tranzas atsidaro, kai komparatoriaus outputas būna floating, o ne priešingai.

      Dėl detalių tai užmiršau paminėti. Kai gaminau plokštes, tai galutinį projektą į Itead siunčiau importavęs penkias schemas į vieną. Eagle pernumeravo detales, bet pastebėjau tik išsiuntęs. Yra galimybė tuos numeriukus teisingai išsaugoti norint.

  7. Mechadrake parašė:

    Pameginau su 9v baterija, nezaibuoja beveik, greita rampa zemyn buna single shot rezime, Truputis zaibu vistiek generuojas real time, bet cia jau nemoku as graziai trigerio matyt pataikyt su savo oscilografu. Reik dar ismokt nustatymus ivairius sito brangaus zaislo 🙂 tikriausiai holfoff reik pareguliout kad netrigerintu keliskart bangos pradzioj, nes ji sudeta is keliu bangu ir taiminga matyt pameta trigeris.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.