J. K. Rowling — Haris Poteris ir Išminties akmuo

Posted: 2015-02-02 in Pezalai
Žymos:,

Knyga: J.K. Rowling — Haris Poteris ir išminties akmuo | Darau, blėTaip, prisėdau paskaityti Harį Poterį. Gal kiek pavėluotai, nes filmus esu visus matęs, bet visgi nusprendžiau pabandyti. Tiesa, kažkaip tikėjausi didesnių apimčių knygos, o čia — trys vakarai nepersistengiant ir nėr.

Viena draugė papeikė lietuvišką vertimą. Negaliu nieko komentuot, angliškai net nebandžiau skaityt. Ne tos vertės literatūra, su kuria būtų verta stengtis. Tačiau bet kokiu atveju, knyga, regis, yra trečia populiariausia pasaulyje, po Mao Dzedongo raštų ir Biblijos. Va ir aš prie jos statistikos kėlimo prisidėjau, tik niekas to nepamatys, nes knygos nepirkau.

Šiaip jei kam nors kyla klausimų, kodėl ėmiausi skaityti lyg ir vaikišką knygą, tai pasakysiu: ar knyga vaikiška, ar ne — tai tik požiūris. Kai kurie sako, kad pasakos irgi tik vaikams, nors mano vienas senelis „Pasaulio pasakų“ ciklą skaitė iki pat mirties. Ir vis pasvarstydavo, kiek pagal pasakas gali sužinoti apie kitas tautas. Kas, beje, yra mirtina teisybė, kiekvienas tautosakininkas jums šitą pasakys.

Kaip ir visose knygose, kurias galima lyginti su filmais, taip ir šioje yra kur kas daugiau detalių, smulkmenų ir kitos smarkiai visą istoriją papildančios informacijos. Sakykim, aš pirmajame filme taip ir nesupratau, kodėl profesorius Sneipas nekentė Poterio. Nu nesupratau. Gal pražiopsojau, gal neaiškiai pasakė, gal dar kažkas. O knygoj tokio dalyko paprasčiausiai nepražiopsosi. Pirmajame filme, be to, yra pavaizduotos tik vienerios kvidičo rungtynės, kai knygoje jų yra dvejos ir abejos turi pakankamai svorio.

Na ir šiaip, smagus skaitalas. Einasi lengvai, daug kas nuspėjama, bet ir smagu. Stilius lengvas, sparta gera. Dėl literatūrinės vertės ne kažką galiu pasakyti, nesu ekspertas. Bet knyga populiari, man irgi patiko — tai šį tą pasako. Sukalta gerai. Jei dar filmo nematėte ir knygos neskaitėte — dėkitės į sąrašą. Puikus atokvėpis nuo bet kokios kitos literatūros.

Daugiau parašyti neturiu ką. Dirbu ir skaitau. Nieko negaminu, nelituoju ir neverdu. Tiesa, praleidau porą savaičių intensyviai projektuodamas kelias schemas ir dabar laukiu siuntinio iš Honkongo su pagamintomis žaliomis plokštėmis. Jei nebus kapitalinis feilas, gaminsiuos ir ką nors daugiau. Tad kai pradėsiu jas lituot, bus daugiau rašliavos. Dar kol kas reikia susipirkti krūvelę trūkstamų detalių neoninių indikatorių schemutėms, tik vis neprieinu prie jokios parduotuvės.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.