Kaip, blė, aš darau plovą

Posted: 2021-03-27 in Valgymas
Žymos:,

Paskaičius internetus atrodo, kad kazanas yra skirtas iš esmės plovui. Kadangi nesu plovo ekspertas – negaliu to paneigti ar patvirtinti, bet žinau, kad plovui kazanai tikrai naudojami.

Kadangi KETAUS.LT (UAB „Milijonas plius“) kazanas buvo sėkmingai paruoštas naudojimui, pirmajam kartui šeimos taryboje buvo nuspręsta jį įdarbinti būtent plovo gamybai.

Mane skaito Arūnas, didelis plovo ekspertas, su kuriuo esam ir susirašę, ir netgi gyvai matęsi kartelį. Tad kai supratau, kad turėsiu kazaną, tuoj pat nukeliavau Arūno išminčių skaityti. Kas labai smagu, jis yra parašęs ir kaip konkrečiai kepti plovą (taip, anot Arūno, plovas yra kepamas) naudojantis kamado kepsnine.

Būčiau mielai ruošęs klasikinį uzbekišką plovą, tačiau mano žmona prieš tą receptą užprotestavo ir liepė daryti patį paprasčiausia ir banaliausią plovą iš keturių ingredientų. Na, ok, iš penkių, nes kai aš ruošiu plovą, vis tiek prikišu česnako galvučių ir paskui pats jas suvalgau. Nuo česnako, be abejo, ištinka ypač aromatingas meteorizmas, bet tas mažas nepatogumas tikrai atperkamas neįtikėtu gerai ištroškinto česnako skonio ir konsistencijos.

Taigi.

Plovas kazane pagal mane, blė

Pats paprasčiausias plovas – iš keturių ingredientų. Jie yra tokie:

  • Mėsa. Nepaisant ekspertų nuomonių – bile kokia. Aš turėjau kilą kalakuto
  • Morkos
  • Svogūnai
  • Ryžiai
  • Česnako galvos – kiekis pagal skonį ir mėgėjus

Su proporcijom viskas paprasta: vienodai pagal svorį mėsos, morkų ir ryžių. Svogūnų ketvirtis nuo anųjų. Jei dėsit avinžirnių – irgi ketvirtis, sveriant sausus.

Su morkom pasiknisau normaliai – supjausčiau šiaudeliais. Galėjau užkurti kombainą, jis irgi moka, bet buvo įkvėpimas pasišvaistyt peiliu. Tarkuoti plovui morkas burokine tarka – nusikaltimas.

Mano plovas iš sąraše esančių ingredientų:

Plovo ingredientai | Receptai | Darau, blė

Plovui taip pat reikia prieskonių. Aš neįsivaizduoju plovo be kumino. Kai žmonės pasidaro plovą be kumino, paskui jį valgo su kečupu. Taigi esminiai prieskoniai:

  • Druska
  • Juodieji pipirai
  • Raudonosios paprikos milteliai
  • Kuminas

Aš šiuos prieskonius labai mėgstu, todėl perku ne vaikiškais pakeliais, o normaliais kiekiais:

Plovo prieskoniai | Receptai | Darau, blė

Taip pat į plovą tinka ir kalendra (man geriau lapeliais), ciberžolė (dar ir spalvos duoda), raudonėlis ar mairūnas. Dedama ir razinų, džiovintų uogų ar vaisių, bet čia jau man labiau kvepia čenachu, nei plovu – bet ką aš, neekspertas, nusimanau?

Laikas kurti kamado. Pagal Arūno patarimą užsikūriau nedaug anglių, leidau įkaisti. Kai temperatūra pakilo virš 100 laipsnių, įdėjau kazaną į žemiausią poziciją:

Kazanas kamado kepsninėje | Receptai | Darau, blė

Parėjau į virtuvę, užkaitinau vandenį iki 60 laipsnių ir užpyliau ryžius. Ryžius naudojau plikytus.

Laikas pažiūrėti, ką ten kamado. O kamado ir kazanas jau užšilo. Vidurinis žiedas kol kas kabo su kitais įnagiais:

Kamado kepsninės vidurinis laikiklis | Receptai | Darau, blė

Patikrinau į kamado įmestą emperatūros daviklį:

Kazano temperatūros matavimas | Receptai | Darau, blė

Jei turite galimybę pamatuoti aliejaus temperatūrą, pradiniam čirškinimui ji gali būti apie 170 laipsnių. O jei neturite, tai reikia laukti dūmelių: pagal Arūną pirma juodo, paskui balto. Jei nerūksta – nieko gero 😀

Jau eina baltas:

Kazane rūkstantis aliejus | Receptai | Darau, blė

Specialiai pasilikau pusę svogūno įmesti į šitą rūkstantį aliejų:

Aliejaus gryninimas svogūnu | Receptai | Darau, blė

Svogūnas suskrudo, laikas kepti ir ruoštis temperatūros numušimui. Plovo gamyba yra bjauroka temperatūrų atžvilgiu: pirmam apkepimo etape ji turi būti gan aukšta, paskui buizos (zirvako) virimui gan žema, tada ryžiams apvirti vėl aukštesnė, o brandinimui – vėl žema. Kamado jums – ne viryklė, čia degiklio taip lengvai neprisuksi. Todėl ir reikia pradžioj mažai anglių, kad jas būtų galima greitai „pridusinti“.

Prie šito reikalo aš dar galiu pridurti, kad visai praverčia galimybė kazaną kilnoti: laikyti žemiausioje padėtyje prie anglių apkepimui, paskui buizos virimui greitai pakelti į antrą lygį anglis pridusinus.

Taigi kazanas karštas, aliejuje viskas čirškia. Metu lauk suskrudusią pusę svogūno, kazaną trumpam iškeliu ir dedu antro lygio laikiklį:

Laikiklis kamado kepsninėje | Receptai | Darau, blė

Tada kazaną dedu į antrą aukštą ir metu apkepti svogūnus:

Kazane kepantys svogūnai | Receptai | Darau, blė

Po svogūnų eina apskrudinimui mėsa:

Kazane skrudinama mėsa | Receptai | Darau, blė

Jėtaus jėtaus, kaip gerai, kad ketaus.lt man įdėjo kiaurasamtį. Be jo būčiau kaip be rankų.

Kai mėsa jau apskrudo, įmečiau beveik visas morkas ir saujelę pasilikau.

Apkepė ir morkos. Įmečiau po kazanu ant žarijų vandeny pamirkusio kadagio:

Kadagio šakelė | Receptai | Darau, blė

Kad nereikėtų lakstyt namo, atsinešiau į lauką ir arbatinuką su vandeniu bei jį užvirinau:

Elektrinis arbatinukas lauke | Receptai | Darau, blė

Tada sumečiau atgal svogūnus ir supyliau gerą litrą užvirusio vandens:

Kazane verdanti plovo buiza (zirvakas) | Receptai | Darau, blė

Temperatūrą numušti pavyko gan sėkmingai. Vėl nuleidau kazaną žemyn ir palikau šitą buizą (zirvaką) lėtai ir ramiai virti.

Kadangi įmečiau kadagio, buiza turėjo gauti truputuką dūmo. Buizą palikau burbuliuoti apie 40 minučių, toks viduriukas.

Po 15 minučių į buizą įmečiau ir du česnakus. Dar po 25 minučių juos išėmiau ir atidėjau į šalį plovo brandinimui.

Visgi temperatūros tobulai suvaldyti nepavyko ir supylus ryžius vandens šiek tiek trūko. Papildžiau greitai užvirintu per pirštą virš ryžių:

Ryžiai sumesti į kazaną plovo virimui | Receptai | Darau, blė

Su ryžiais norėjau sumesti ir morkų likutį. Deja, diena buvo žiauriai vėjuota ir morkų likutis pasklido po kiemą:

Kieme pabirę pjaustytos morkos | Receptai | Darau, blė

Tuščia jų. Privalumas tas, kad nedideliam anglių kiekui įkaitinti nereikėjo feno 😀 Beje, čia buvo kovo 11–oji:

Lietuvos trispalvė kovo vienuoliktąją | Receptai | Darau, blė

Ryžius palikau lėtai virti, kamado termometras rodė 120 laipsnių. Kas 5 minutes patikrindavau, kaip verda, lengvai permaišydavau ryžius neliesdamas apatinio sluoksnio. Kai paragavus pasirodė, kad ryžiai jau valgomi, uždariau visas kamado sklendes ir sukišau česnako galvas:

Į ryžius sukištos česnako galvos plovo virimui | Receptai | Darau, blė

Ryžius uždengiau lėkšte ir palikau bręsti dar valandą:

Lėkšte uždengtas plovas brandinimui | Receptai | Darau, blė

Plovas namie ir kvepia neišpasakytai:

Kazane paruoštas plovas | Receptai | Darau, blė

Nei ryžiai, nei mėsa apačioje prie kazano neprilipo, neprikepė ir nepridžiūvo. Taigi procesą suvaldyti pavyko. Laikas išmaišyti ir dėti lėkštėsna.

Kadangi česnako niekas daugiau nevalgo, pasiėmiau abi galvas sau:

Kazane paruoštas ir lėkštėje patiektas plovas | Receptai | Darau, blė

Dar kartą ačiū ketaus.lt už pasitikėjimą manimi ir puikų įrankį maisto ruošimui. Tiesa, jei gyvenčiau pats sau vienas, plovo niekada nesigaminčiau. Nesvarbu, kaip gerai ar nuostabiai jis paruoštas, tai – ne mano patiekalas. Apskritai nemėgstu ryžių. Vietoj jų dėčiau noodles’us ir būtų puikus wok patiekalas… o, idėja! 😀 Laukite tęsinio.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.