Ketopica

Posted: 2018-12-10 in Valgymas
Žymos:,

Jeigu žinote, kas yra ketoninė (arba ketogeninė) dieta, tai suprasite ir kam šitas receptas. O jei nežinote, tai ketoninė dieta yra tokia, kai valgomi tik riebalai ir baltymai eliminuojant angliavandenius iki tam tikro minimumo, kai iš jų gaminamos gliukozės nebeužtenka smegenims ir jos naudoja kepenų generuojamus ketonus. Kadangi ketonai gaminami iš riebalų, tai ketoninės dietos metu ėdant daug riebaus maisto yra kūstama. Nors šiaip ta dieta buvo išrasta kovai su epilepsija, nes pokyčiai neuronų mitochondrijose padeda geriau susidoroti su gliukais smegenyse. Tai maždaug taip. Dar sportinykai naudoja šitą dietą, kai nori savo raumenukus išryškint.

Tai kaip išsikepti ketoninę picą, jei negalime naudoti miltų — obvious, nes angliavandeniai? Ogi naudodami pakaitalus kokius nors ar šiaip kažką plius minus į temą.

Štai vienas variantas picos padui (pavalgyti 3 žmonėms):

  • Keturi kiaušiniai
  • 100-150 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
  • Nubrauktas šaukštas kokoso miltų (neprivalomas)
  • Kepimo milteliai, jei norisi papurinti
  • Druska pagal skonį

Gerai suplakam kiaušinius, pasūdom. Tada suberiam sūrį, vėl gerai išmaišom. Suberiam kokosų miltus, jei turim, išmaišom. Išgleizojam ant kepimo popieriaus skardoje ir šaunam į 200 °C orkaitę penkiolikai minučių.

Ant viršaus galima dėti vėlgi viską, kas tinka ketoninei dietai. Daržovėms yra taisyklė „virš žemės“. Na, bulvės, burokėliai ir kiti šakniavaisiai prie ketoninės dietos nelabai tinka, rizikinga. Ypač bulvės. O štai visokie brokoliai, kalafiorai, špinatai, kopūstai ir dar žaliosios pupelės ok. Pomidorai lyg ir irgi ok, nors jų siūloma šiek tiek mažiau valgyti.

Neturėjau pomidorų, tai padą pagleizojau labai plonai pomidorų padažu. Padažų reikia vengti, nes juose daug pridėtinio cukraus, tai reikia arba labai labai mažai, arba ieškoti be cukraus. Geriausia sava pomidorų tyrė, ale jų neturėjau. Tada dar dėjau vištienos, riebios šoninės, alyvuogių ir svogūno (jo reikia irgi kukliai, tik kaip prieskonio). Dar apibarsčiau papildomai fermentiniu sūriu ir pašoviau kitoms 10 minučių jau į 220 °C:

Ketoninės dietos pica | Darau, blė

Sako, labai skanus picos padas gaunasi sūrį pakeičiant trintais brokoliais.

Skanios riebios picos, blė!

Komentarai
  1. Vilkas parašė:

    O pomidorų kodėl vengti? Dėl to kad saldūs, t.y. turi daug cukraus?

    • Darau, Blė parašė:

      Greičiausiai pomidorai truputį saldesni už kokius agurkus. Smulkiai nežinau. Labiau reikia vengti pomidorų padažo, kur pridėtinio cukraus tikrai per akis.

  2. kr parašė:

    krakmolo daug su pomidorais/padazu gausi, todel ir mazai

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.