Silkutės ragavimas

Posted: 2018-09-17 in Valgymas
Žymos:,

Aš esu iš tų retų lietuvių, kurie mano, jog Kūčios — baisiausia metų šventė, nes ten visiškai nebūna ką valgyt. Na, gal kiek perdedu, bet silkė, kepta žuvis ir visa kita plaukiojanti mėsa lietuviškomis tradicijomis man yra nedžiuginantis reikalas. Silkė ypač, visiškai nesuprantu jos valgymo džiaugsmo.

Tačiau aš sąžiningai kasmet per Kūčias pasitikrinu — o gal silkė man jau patinka? Suvalgau vieną, kartais kelis gabaliukus su įvairiais pagardais. Dažniausiai pagardai būna skanūs. Bet va silkės taip ir nepamėgau.

Nepaisant to, kad tikrai ne viską mėgstu, aš viską bandau. Jei kiti žmonės valgo, tai aš bent jau noriu pabandyti. Mano žmona, tuo tarpu, daug ko negali įveikti psichologiškai. Kad ir varlių kojelių — vien dėl to, kad varlių, nors kai užsimerkusiai įdėjau į burną gabaliuką, sakė, nu tikrai kaip višta. Bet pati valgyt negali. Va čia man yra keista, kaip taip gali būti, nes pats nejaučiu jokių psichologinių stabdžių.

Ok, įžanga jau pakankamai ilga gavosi. Pusbrolio žmona iš Švedijos parsivežė skardinę surströmmingo, t.y. fermentuotos silkės. Daug kas šitą patiekalą klaidingai vadina pūdyta silke, bet ji nė velnio ne pūdyta, tik fermentuota. O bet tačiau, atidarytos skardinės kvapas yra vienas iš šlykštesnių, ką yra tekę uostyti.

Kad ir kaip būtų keista, mano įspūdžiai buvo panašūs į Levo. Netąsė nuo kvapo, nors šiaip nuo jo slėptis norėjosi, labai jau bjaurus jis. Atidarinėjom maišelyje, lauke. Maišelyje todėl, kad skardinės pakankamai įspūdingai trykšteli prakirtus skylelę.

Pusbrolio žmona iš anksto buvo pasiūlius išsivirti prie silkutės bulvikių, ką sėkmingai ir padarėm:

Surströmming — fermentuotos silkės ragavimas | Darau, blė

Kaip ir kitais atvejais, mano žmona psichologiškai neprisivertė šitos silkės suvalgyt, jai nuo kvapo jau buvo pernelyg blogai. Aš suvalgiau vieną filė gabalą. Pati viena silkė yra apyšlykštė, tas pats tvaikas per nosiaryklę prasiskverbia į nosį ir nedžiugina. Todėl geriau valgyti įkvėpus, tada išryškėja kiti skoniai. Man silkė pasirodė pernelyg sūri, bet tai gali būti ir fermentavimo skonio rezultats, nes justi ir didelis rūgštumas. Konsistencija nelabai maloni, labiau čiulpiama, nei kramtoma, nes „mėsos“ dalis yra labai minkšta, per plauką nuo pažliugimo. Odelė beveik kaip normalios silkės, palyginus su mėsa tvirtesnė.

Tačiau štai užsidėjus truputį silkės ant bulvės pasidaro visai valgomas patiekalas. Na, beveik kaip normali silkė. Man, aišku, nepatiko, bet galėjau įvertinti, kad toje silkėje kažkas tokio yra.

Pusbrolis tai netgi pakartojo. Bet paskui, kad tą kvapą priplotumėm, sutraukėm po cigarą. Žmona sakė, kad pirmą kartą gyvenime džiaugėsi, jog aš rūkau.

Vienas iš šlykštesnių liekamųjų reiškinių, dėl kurių iš anksto nesidžiaugiau — ta silkute atsirūgti. Taigi tą vakarą leidau sau normaliai persiėsti, kad silkė nugultų kažkur gilėliau.

Štai galvoju, kad alum užgerti ne ypač gera mintis, nes jis atsirūgimą skatina. Tad visgi silkė ir degtinė šiuo atveju — tobulas derinys. Ale neturėjom. Dėl vyno nežinau, gal irgi gerai, bet vynas rūgesius, regis, sukelia kažkiek vėliau, jau pabuvęs skrandyje.

Patirtį užskaitau. Dabar dar reikės, kai vėl nuvažiuosim į Japoniją, kuyasu pabandyt — per kitus vizitus taip ir neteko.

Nebandykit to pakartoti namuose — tik lauke. Arba, jei jau nuspręsit daryti tai viduje, tai, anot mano pusbrolio, ant geriausio persiško kilimo apsirėdžius pačiais geriausiais drabužiais.

Reklama
Komentarai
  1. Linas parašė:

    Rekomenduociau paragauti tradiciniu svedisku budu – su svediska duona, sviestu, virtomis bulvemis, svogunais, krapais, grietine (jau nebe tradicinis ingridientas, bet kai kas butent taip valgo – patikrinta, grietine puikiai tinka 🙂 ). Taip dar labiau uzmaskuojamas silkes “aromatas“ ir net jautriausi isdrista paragauti.

    “The traditional way of eating sour herring is wrapped in a ‘thin-bread’ sandwich (klämma). You butter the bread, place the gutted herring on it together with slices of almond-shaped potato (mandelpotatis) and chopped onion, fold it up and eat it with your hands.“

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.