Gilių kava greituoju būdu

Posted: 2017-10-25 in Valgymas
Žymos:,

Už lango gražus rudenėlis, ąžuolai šią vasarą giliukus augino labai gerai, tai jukš visi rinkt gilių ir ruoštis gilių kavos atsargas žiemai! Aš apie gilių kavos naudą ar žalą nieko negaliu pasakyti — man ji tiesiog žiauriai skani. Taip pat duoklė nostalgijai, nes mama gilių kavos kartais priruošdavo.

Kadangi mano troba stovi netoli didelės ąžuolų alėjos, tai nepasinaudoti galimybe prisirinkti gilių tiesiog panosėj būtų didelis apsileidimas ir tingesys. Negaliu sau šito, blė, leisti, reikia ir vaikui teigiamą pavyzdį rodyt 😀

Šiandien apie ypač greitą gilių kavos paruošimą, kai į kišenes prisirenkate porą saujų gilių ir dar tą patį vakarą norite pasimėgauti puodeliu nepaprastai gardaus gėrimo. Šis metodas nėra labai košerinis, t.y. „teisingas“, bet kai norisi čia ir dabar — tinka kuo puikiausiai. Taigi imam saują gilių:

Gilių sauja | Receptai | Darau, blė

Dabar reikia šitas giles išgliaudyti, nukrapštyti lukštą ir pasilikti branduolius. Man tas geriausiai sekasi su santechninėmis žnyplėmis:

Gilių gliaudymo įrankiai | Receptai | Darau, blė

Net ir tvarkingai renkant giles bei išmetant visokias su akivaizdžiomis skylutėmis kirmėlėtų vis tiek pasitaiko:

Gilė su kirmėliuku | Receptai | Darau, blė

Išlukštentą branduolį perskeliam natūraliai pagal jo skilteles. Gilės apskritai yra bilateralinės arba dviskiltės. Bet kartais pavyksta rasti keturlapio dobilėlio atitikmenį — trilateralinę arba triskiltę gilę:

Trilateralinė arba triskiltė gilė kažkokia | Receptai | Darau, blė

Gilių branduolius dedam į verdantį pieną ir verdam apie 10 minučių:

Piene verdamos gilės | Receptai | Darau, blė

Po to ščyrai nusausinam:

Piene išvirtos ir nusausintos gilės | Receptai | Darau, blė

Nusausintus giliukus beriam į skardą, geriausia — ant kepimo popieriaus, nustatom 170 laipsnių ir kepam apie pusvalandį. Na, kaip kokias sėmečkes, tik ilgiau. Reikia klausyti, kada pradės traškėti ir užuosite malonų karamelinį aromatą:

Orkaitėje kepinamos gilės | Receptai | Darau, blė

Gražūs rudi branduoliukai po kepimo:

Orkaitėje apkepintos parudavę gilės | Receptai | Darau, blė

Atkreipkite dėmesį, kad branduoliai su iškilusiom pūslelėm — tai požymis, kad pradinio kepimo pakanka. Iš tikro tai jie po tokio greito apskrudinimo dar būna gan drėgni, bet šitam ypač greitam paruošimui jau tinkami. Tad beriam į kavamalę ir barškinam iki vidutinio smulkumo (nereikia į dulkes sumalt, prastai nusės ir lįs tarp dantų):

Kavamalėje sumaltos gilės | Receptai | Darau, blė

Štai ir pirmasis puodelis gilių kavos šiemet:

Gilių kava | Receptai | Darau, blė

Na, o „teisingas“ metodas užtrunka gerokai ilgiau, bet gilės paruošiamos kokybiškiau. Pirmiausia tai per valandą-dvi reikia prisirinkti kibirą gilių:

Kibiras gilių | Receptai | Darau, blė

Čia su dukrike pavarėm, kol nesutemo ir nesušalom. Būtumėm ir visai pilną kibirą pririnkę, bet pasidarė tamsoka.

Giles reikia išdžiovinti, tada jas lengva gliaudyti. Branduoliai susitraukia ir atšoka nuo lukšto. Aš išdėliojau giles arčiau krosnelės, per porą dienų apdžius:

Prie krosnelės džiovinamos gilės | Receptai | Darau, blė

Jaunoji šuva tol lindo į dėžę, kol nedaviau vienos gilės. Tada paskleidė ant pufo šiepkom, bet liko patenkinta ir daugiau prie gilių nebelenda.

Pačią gilių kavą tai ruošiu, kaip paprastą kavą. Užpilu verdančiu vandeniu, leidžiu kelias minutes pabūti, pamaišau, tada įsipilu kokį ketvirtį pieno ir įsidedu medaus. Medaus reikia dėti mažai, maksimum pusę šaukštelio, nes kitaip užmuša skonį. O mažas truputukas tą skonį pamalonina. Galima ir su cukrum, arba bejo — skanu visaip. Ypač, kai gilės būna ne išvirtos, o porą dienų išmirkytos riebiame piene, netgi su grietinėle. Parašysiu gal kitą kartą apie pilną gilių paruošimą.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

w

Connecting to %s