Termosų mūšis: Stanley prieš kitus

Posted: 2017-05-12 in Pezalai
Žymos:

Ką gi, kaip jau minėjau ankstesniame įraše, man „Gerduva“ padovanojo termosą, kad jį išbandyčiau. Pirminiai įspūdžiai buvo neblogi, o po prabėgusio mėnesio su trupučiu galiu pasakyti ir šį tą įžvalgesnio. Kai kas pradžiugino, kai kuo nusivyliau, kai kas ir nustebino. Taigi keliaujam po kirpsniuku ir žiūrim, kas čia man per tą mėnesį gavosi.

Turiu pasakyti, kad Stanley Master termosą į statybas vežiojausi labai mielai, nors dirželio trūkumas mane kiek erzino. Nepaisant to, termoso danga yra patogi ir neslidi, tad neštis rankoje įmanoma, nors dėl storumo nelabai patogu: čia mano paties anatominė savybė — smulkios rankos. Bet kokiu atveju, vardan bandymų termosas mane lydėjo nuolat:

Termosas Stanley Master statybose | Darau, blė

Žinote tokį košės ruošimo metodą? Sumeti kruopas iš vakaro į termosą, užpili verdančiu vandeniu ir palieki. Ryte ateini ir valgai karštą košę 😀

Miežinė košė ruošimui termose | Darau, blė

Nu, Stanley Master šitam dalykui nelabai tinka dėl siauro kakliuko. Mano Zojirushi kakliukas kiek platesnis, tai košę jame iš bėdos galima darytis per daug galvos nesukant. O va su Stanley košės iškrapštymas iš termoso gilumų — visiškai nelinksmas dalykas.

Čia sugalvojau pasimatuoti, kokios šilumos miežinė košė ryte būna:

Miežinės košės temperatūra ryte po nakties termose | Darau, blė

Nebaisiai karšta, aišku, bet reikia suprasti ir kad užpiltas verdantis vanduo iškart dalį šilumos kruopoms atiduoda. Tarpas tarp užpylimo ir atidarymo apie 10 valandų.

Na, bet kažkoks bandymas be palyginimo būtų ne bandymas. Taigi susirinkau namuose visus termosus, kiek radau, ir ėmiausi palyginimų. Gaila, vieno stiklinio termoso neradau, neįsivaizduoju, kur jis prašapo. Gali būti, kad kažkas jam nutiko, aš jį išmečiau ir tą faktą pamiršau. Tobula atmintim tikrai nesigiriu 😀 Ypač dėl tokių smulkmenų.

Iš kairės į dešinę. Kažkoks vokiškas žmonos kraitinis termosas, stikliniais rožiniais viduriais. Na, gal ir ne vokiškas, bet „iš Vokietijos“. Toliau mažiukas plieninis termosas, nepamenu, kokiais tikslais namuose atsiradęs. Trečias — mano darbinis Zojirushi, pagrindinis konkurentas. Na, ir Stanley Master, kuris turės pasirodyti, ko vertas:

Termosų kovos dalyviai | Darau, blė

Palyginimui termosų kamščiai. Stanley yra giliausias ir, bent jau iš išvaizdos, atrodo solidžiausiai. Galbūt ir izoliuoti vidų nuo aplinkos turėtų geriausiai, kas žino:

Termosų kamščiai palyginimui | Darau, blė

„Vokiškojo“ termoso kamštis integruotas, tiesiog guminis ir užveržiamas bumbulu viršuje:

Stiklinio stalinio termoso kamštis | Darau, blė

Pirmiausia visus termosus pašildžiau iki iš čiaupo bėgančio vandens temperatūros — 53 ℃. Šiaip visada pašildau termosą prieš pildamas galutinį produktą, kad mažesni nuostoliai būtų. Geriausia, aišku, būtų termosą pripilti verdančio vandens, bet kad arbatinukas ne tokio dydžio 😀

Verdantis vanduo visuose termosuose iš karto patapo 96 ℃. Kažkodėl:

Į termosą įpiltas užvirintas vanduo, 96 laipsniai | Darau, blė

Nu ir ok. Užsuku termosus ir palieku 12 val. stovėti:

Termosų kovos dalyviai palikti 12 val. stovėti | Darau, blė

Labiausiai šilumą leakina „vokiškas“ termosas:

Paliktų stovėti termosų termograma | Darau, blė

Deja, nežinau, kiek termograma teisinga. Mažiukas termosas ir Zojirushi yra plieniniai, blizgūs, panašu, kad jie veikia kaip veidrodžiai ir neaišku, ar termograma jų atžvilgiu teisinga. Stanley padengtas dažais, tad neskaitant dangtelio kraštuko jo termograma turėtų būti tvarkoj.

Ryte gerai pažiovaujam, pasidarom kavos ir einam tikrinti rezultatų. Kokios šilumos vanduo termosuose po 12 val? Aplinkos temperatūra, beje, buvo 24 ℃. Dėl visa ko pasidarau ir termogramą, pažiūrėti palyginimui, kiek ten tos šilumos likę:

Per naktį pastovėjusių termosų termograma | Darau, blė

Vaizdas, turiu pasakyti, labai panašus, kaip iš vakaro, tik matosi, jog termosai kur kas labiau susiliejo su aplinka. Bet šilumos savyje dar turi.

„Vokiškajame“ termose temperatūra po nakties — 69 ℃:

Temperatūra termose po 12 val. | Darau, blė

Mažasis termosėlis šilumą išlaikė kur kas prasčiau. Tai gali būti tiek dėl jo konstrukcijos, tiek dėl tūrio. Bet kokiu atveju, jame — tik 57 ℃:

Temperatūra termose po 12 val. | Darau, blė

Ok, dabar Zojirushi — 74 ℃:

Temperatūra termose po 12 val. | Darau, blė

Nagi, Stanley, ar tu mus nustebinsi? Pavarysi kur kas geriau?

O nė velnio! Stanley temperatūra — 75 ℃! Nu čia dabar:

Temperatūra termose po 12 val. | Darau, blė

Va tai tau, tikrai nesitikėjau. Juk ir kamštis gilus, ir QuadVac™ technologija, ir izoliuotas dangtelis-puodelis…

Esu nustebęs, tikrai. Taip gaunasi, kad Stanley termosas su savo over engineering nesuteikia ypač ženklių privalumų lyginant su panašios kategorijos, bet gerokai paprastesnės konstrukcijos termosais.

Gali būti, aišku, kad papildomi 300 ml telpantys Zojirushi termose tiesiog kompensuoja izoliacijos trūkumą masės privalumu. Bet Stanley visgi didesnio išorinio tūrio. Taigi toks abejotinas privalumas ir vos vieno laipsnio skirtumas tikrai nesuteikia jam didelio pranašumo. Aišku, kaip ir varžybose, kur šimtoji sekundės dalis gali lemti medalį, taip ir čia: Stanley laimi, nors labai menka persvara.

Kadangi temperatūra krenta beveik tiesiškai, kitas bandymas toks pat, tik 6 val. Vėl užpildau termosus, užkemšu, užsuku dangtelius ir palieku. Jei dabar minimalus skirtumas nuo 96 ℃ buvo apie 21 ℃, tai iš 6 valandų laikotarpio jis turėtų būti 10-12 ℃. Tikrinam.

„Vokiškasis“ šitą hipotezę patvirtina ne visiškai, dabar jo temperatūra 80 ℃:

Temperatūra termose po 6 val. | Darau, blė

Mažiukas kiek nuoseklesnis, 72 ℃:

Temperatūra termose po 6 val. | Darau, blė

Zojirushi rezultats irgi visai neblogas, 83 ℃:

Temperatūra termose po 6 val. | Darau, blė

Na, šįkart Stanley kiek ryškiau priekyje, 85 ℃:

Temperatūra termose po 6 val. | Darau, blė

Ką gi. Dabar suteiksiu šansą Stanley įrodyti, kad jo konstrukcija tikrai yra ženkliai pranašesnė, bent jau kamščio požiūriu, kuris yra labai gilus. „Vokiškasis“ termosas iš šio varžybų etapo iškrenta, nes jo dangtis yra kartu su kamščiu. Taigi dabar termosus pripildau vėl 96 ℃ vandens, vėl palieku 6 valandoms, bet šįkart užsuku tik kamščius, dangteliai lieka gulėti šalimais:

Termosų varžybos su kamščiais, bet be dangtelių | Darau, blė

Leakų termograma:

Termosų kamščių termograma | Darau, blė

Ir tiesiai iš viršaus:

Termosų kamščių termograma | Darau, blė

Praėjo šešios valandos, žiūrim, kas termosuose per temperatūra be dangtelių.

Mažiukas rodo 72 ℃. Wait, wut? Tiek pat, kiek su dangteliu?

Temperatūra termose po 6 val. be dangtelio | Darau, blė

Hmm. Žiūrim Zojirushi. O čia 84 ℃. Daugiau, nei su dangteliu 😀 Na, vienas laipsnis, aišku, ne argumentas:

Temperatūra termose po 6 val. be dangtelio | Darau, blė

O Stanley — tokie patys 85 ℃. Taigi išeina, kad dangtelis temperatūros išlaikymui daug įtakos neturi (jei turi iš viso):

Temperatūra termose po 6 val. be dangtelio | Darau, blė

Turiu nuoširdžiai prisipažinti, kad paskutinis bandymas nustebino labiausiai. Tikrai maniau, kad palyginti plonas ir gerokai didesnio ploto Zojirushi kamštis išleis daugiau šilumos. Beje, termograma tą patvirtino — jis pats šilčiausias. Bet, pasirodo, kad labai labai neženkliai. Ar vėl įtakos turi didesnė vandens masė?

Ką gi, lieka dar vienas bandymas. Toks pilstomasis. Pripilsiu termosus karšto vandens ir kas porą valandų ar valandą nupilsiu po dalį vandens, pažiūrėsiu, kaip laikosi temperatūra, kaip ją išlaiko skirtingi dangteliai-puodeliai. Šiek tiek įdomiau, nei pastatyti termosus ir palikti stovėti — juk taip gyvenime niekas nedaro.

Ką gi, šiam bandymui pasilieku tik Zojirushi ir Stanley, kiti — neįdomu. Į statybas ar mišką „vokiško“ stiklinio nesivešiu, o mažasis plieninis tiesiog per mažas, nerimtas 🙂

Oro temperatūra 5 ℃, joje termosai stovi porą valandų:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Po poros valandų — pirmasis nupylimas iš Stanley:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Zojirushi:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Patikrinam temperatūrą puodeliuose po 10 minučių. Stanley:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Zojirushi:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Aplinkos temperatūra kyla. Dar po dviejų valandų:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Antras nupylimas iš Stanley:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Ir iš Zojirushi:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Po 10 minučių Stanley:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Po 10 minučių Zojirushi. Mažiau atšalo kažkaip, nors įpyliau panašiai. Galbūt vėjas, visgi puodelis gerokai platesnis:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Dar po valandos aplinkos temperatūra dar šiltesnė:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Nupylimas iš Stanley:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Nupylimas iš Zojirushi:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Stanley po 10 minučių:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Zojirushi po 10 minučių:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Na, ir paskutinis nupylimas:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Stanley:

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Zojirushi

Pilstymo testas su termosais lauko sąlygomis | Darau, blė

Paskutiniam bandymui 10 minučių jau nelaikiau. Na, maždaug ir taip aišku. Dabar šitie daug paveiksliukų į vieną lentelę:

Nupylimas Aplinkos t° Stanley t° Zojirushi t° Stanley po 10 min. t° Zojirushi po 10 min. t°
1 5 82 80 57 46
2 6 81 78 57 49
3 7 77 76 54 43
4 10 76 73

Ką gi, šita lentelė man patvirtina, kad iš esmės didelio skirtumo nėra, o mano Zojirushi būdamas mažesnis yra 300 ml talpesnis. Tad atsižvelgiant, kad Zojirushi yra mažesnis, talpesnis ir pigesnis (bei su dirželiu), man jis atrodo gerokai patrauklesnis. Man svarbiau papildomi kavos ar arbatos mililitrai, nei keli laipsniai. Taip pat Zojirushi naudotis yra gerokai patogiau ir paprasčiau: kamščio nereikia išsukinėti, užtenka spustelėti mygtuką.

O štai Stanley dangtelis man kur kas labiau patiko, kaip puodelis. Nekaitina rankos, patogesnis paimti ir ilgiau išlaiko gėrimo šilumą.

Žinot, kokia dabar mano pagrindinė išvykų ekipuotė? Zojirushi termosas ir Stanley dangtelis šalia kuprinėje 😀 Štai šitaip va.

Po bandymų, deja, turiu pareikšti, kad iš pradžių savo konstrukcija ir kitais reklaminiais žavesiais mane apžavėjęs Stanley Master visiškai nusileido ant žemės. Didelio išskirtinumo nėra. Aišku, reklaminiuose bukletuose sakoma, kad jis išlaiko karštį iki 27 valandų. O kas yra „karštis“? 50 laipsnių nuo 96? Be to, na, aš termosu retai naudojuosi ilgiau, nei 12 valandų. Va dangtelis-puodelis tai liuks, o daugiau kažkaip nieko. Aišku, aš jau turiu kokybišką ir nepigų termosą, turiu su kuo palygint — mano palyginimas kažkokių stebuklų neparodė.

Advertisements
Komentarai
  1. Karolis parašė:

    Gaila neapžvelgtas Esbit iš AIC, turiu litrinį, tai labai patenkintas, o perkant, internetuose lyginau su Stanley.

  2. Vytenis parašė:

    Užteks apie termosus, vasara ant palangės, apie ledus parašyk 😀

  3. Proto aistros parašė:

    Kaifavau, rimtai. Pasijutau moterim: skaičiau, pažiūrėjau paveiksliukų iš tyrimų ir paaiškėjo, kad reikia ramiai rinktis pagal tai, kas parinka: talpa, patogumas etc ir visai nesigilinti į technines-marketingines smulkmenas. Pasilipau apžiūrėt palubės lentynoj – turiu tris. Ne stebuklingi, kiek pamenu iš naudojimosi, bet stebuklų nėra, anot testo. O žmonos kraitinis su bumbulu – labai gražus!

  4. kr parašė:

    Irgi Esbit turiu litrini is aic, jau laiko ~6 metus, naudojamas daznai sezonais, juodi dazai beveik visi nusilupo bet siluma labai gerai laiko.
    A vat puslitrinis analogiskas po metu jame nebelaikyt silumos visai kazkodel.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s