Kaip daryti japonišką karį (カレーライス)

Posted: 2017-01-13 in Valgymas
Žymos:, , ,

カレーライス (karē raisu, arba „ryžių karis“) yra baisingai skanus patiekalas, kurį įsimylėjau per savo pirmąjį gyvenimo epizodą Japonijoje. Šiaip, be abejo, karis dažniau siejamas su Indija, bet japonai tam ir yra japonai, kad viską kopijuotų, perdarinėtų, tobulintų ir, galiausiai, paverstų kažkuo savo nacionaliniu. Gal ir ne visi žinote, bet makaronai yra nacionalinis japoniškas patiekalas. Taigis. Aišku, koks nors ramenas ar soba nebaisiai panašūs į mums įprastus spagečius, bet jie irgi žiauriai geri. O dabar grįžtam prie japoniško kario, kuris tobulai tinka šaltiems žiemos vakarams.

Japoniškas karis yra juokingai artimas mums, lietuviams. Jame nėra jokių egzotiškų ingredientų. Net ir japonišką kario pastą galima pasidaryti, jei jos namie nėra, o kario miltelių pilna kiekvienos parduotuvės prieskonių lentynoje. Betgi pradedam.

Pirmas reikalas: proporcijos nėra labai svarbu. Visų dalių turi būti jei ir ne po lygiai, tai tiesiog proporcingai.

Kiekis, kuriuo gerai pašėrėm keturis žmones, o vienas iš jų kartojo:

  • Pusė kilogramo kiaulienos kumpio ar nugarinės. Galima daryti チキンカレー, su vištiena. Jokio skirtumo šiaip.
  • Penkios vidutinės bulvikės
  • Dvi milžiniškos morkos mutantės arba trys-keturios mažesnės
  • Du vidutiniai svogūnai
  • 200 g ryžių išvirtų šalimais. Bo, taigi karē raisu!

Ingredientai japoniškam kariui: bulvės, morkos, svogūnai | Receptai | Darau, blė

Svarbiausias ingredientas, kuris šį troškinį paverčia japonišku kariu, yra… palaukite dar… taip, tai japoniška kario pasta! Torokeru karē:

Japoniška kario pasta | Receptai | Darau, blė

Minėtam kiekiui sudėjom visą dėžutę, t.y. 200 g pastos.

Jei neturite galimybės gauti tokios pastos galite ją pakeisti rū iš pusės pakelio sviesto, keturių šaukštų miltų ir dviejų šauktų kario miltelių. Kaip daryti rū, aš rašiau prie gumbo recepto. Jei mėgstate aštrėliau, pribarstykite ir Kajeno pipiriukų miltelių.

Pastabėlė: japoniška kario pasta būna sugraduota pagal aštrumą. 1 — neaštru, 2 — šiek tiek ir taip iki 5, kur viskas dega. Lyg ir esu matęs su šešetuku, bet gal atmintis paveda. Yra dar saldaus vaikiško kario su nuliuku 🙂

Ai, nu ir tas puskilogramis vištos, kurį ekspromtu sunaudojau:

Vištiena japoniškam kariui | Receptai | Darau, blė

Taigi padarėm chikin karē.

Mėsa ir daržovės supjaustomos kubeliais.

Užkaičiam puodą ir keptuvę. Sumetam bulves ir morkas į verdantį vandenį, pasūdom. Vanduo daržoves turi pilnai apsemti, bet ne daugiau:

Japoniškam karui verdamos daržovės | Receptai | Darau, blė

Keptuvėje pakepinam svogūnus ir taip pat suverčiam į tą patį puodą. Tada jau kepinam vištą (ar kiaulę):

Japoniškam kariui kepama vištiena | Receptai | Darau, blė

Reikia, be abejo, užsikaisti ir ryžius, kad paskui nereikėtų vėpsoti į paruoštą karį, kol ryžiai išvirs:

Prie japoniško kario verdami ryžiai | Receptai | Darau, blė

Apskritai, visuose receptuose, kurie daromi iš keleto dalių, retai būna parašyta, kaip viską pasiruošti. Dažnai pradedantys kulinarai padaro vieną dalį, tada daro antrą, tada trečią… viskas ilgai užtrunka, o pirmosios dalys spėja ir atšalti. Visus receptus reikia peržiūrėti kritiška akim ir įvertint išlygiagretinimą maksimaliai. Beigi turėti gerą supratimą apie savo vikrumą. Na, su metais ir patirtimi viskas ateina 🙂

Taip. Daržovės išvirė. Suverčiam mėsytę ir dar truputuką kartu pašutinam. Tada jau dedam karį:

Japoniškas kario troškinys | Receptai | Darau, blė

Ir maišom, kol ištirpsta. Gaunasi tokia rudos spalvos masė, japoniškas kario troškinys. Tiekiam į lėkštę ir einam lapnoti:

Paruoštas japoniškas kario troškinys su vištiena | Receptai | Darau, blė

Be abejo, jei mėgstate aštresnius patiekalus, o kario pasta pasitaikė švelni, galite užberti paprastų juodųjų pipirų arba Kajeno miltukų — pastarieji yra ypač tinkami.

Tik nesugalvokit japoniško kario valgyt pagaliukais. Jis valgomas šaukštu!

Skanaus, blė!

Advertisements
Komentarai
  1. Laura parašė:

    ypač patiko ta vieta, kur parašyta, kaip tą pastą pačiam pasidaryt 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s