Taurus jautienos kepsnys su išganingaisiais žolynėliais

Posted: 2016-05-19 in Valgymas
Žymos:, ,

Tikras vyras turi mokėti teisingai kepti tokį taurų patiekalą, kaip jautienos didkepsnis. Išsirinkti mėsą — taip pat. Na, o jei neaišku, kokią mėsą rinktis, reikia susirasti kokią nors vietą, kas ją galėtų parekomenduoti, papasakoti ir kitaip nušviesti.

Aš pateiksiu receptą, su kuriuo net ir paprasčiausia ir pigiausia jaučio dalis — kumpis — pavyksta kuo puikiausiai. Priklausomai nuo to, kokia jaučio dalis dorojama, galima parinkti ir kepimo būdą, ir prieskonius, ir garnyrą. Bet čia jau subtilybės ir asmeninio pasirinkimo reikalas. Nors, sakykim, apie tą pasirinkimą… nu niekada nekepčiau jautienos su pankoliu. Kalakutieną, vištieną ir netgi antieną — taip. Bet jautienos ar kiaulienos — niekada gyvenime.

Šiam receptui įgyvendinti reikės:

  • Pasirinkto jautienos gabalo (tik ne išpjovos, jai šie prieskoniai ir metodas mano galva per galingi)
  • Žalių čiobrelių
  • Žalio rozmarino
  • Žalios kalendros lapelių
  • Česnako skiltelių
  • Druskos
  • Sviesto, geriausia — lydyto

Garnyrui:

  • Svogūnų laiškai
  • Prancūziškas batonas, čiabata ar kažkas panašaus
  • Degtinėlė. Na, pasirinktinai 🙂

Taip pat reikia ketaus arba kitos galingos, masyvios ir storapadės keptuvės. Jei tokios neturite — geriau negadinkite mėsos. O jei bijote kimbančių ketaus keptuvių, tai pasiskaitykit, kaip tokios keptuvės apdorojamos, aš jau šviečiau jus šita tema.

Žolynėliai:

Žolynėliai jautienos kepsniui | Receptai | Darau, blė

Žolynėlius reikia nuskabyti nuo kotelių arba neskabyti ir nesmulkinti iš viso — kaip norėtumėte. Aš ir nuskabau, ir smulkinu:

Jautienos kepsniui susmulkintos žolelės: čiobrelis, rozmarinas, kalendra | Receptai | Darau, blė

Česnako skilteles nusivalom ir pasiruošiam netoli keptuvės su spaustuku:

Česnako skiltelės traiškymui ant jautienos kepsnio | Receptai | Darau, blė

Dar šalimais pasiruošiam sviesto, pavyzdžiui, lydyto:

Lydytas sviestas jautienos kepsnio paskaninimui | Receptai | Darau, blė

Mėsytė:

Juodojo anguso mentė jautienos didkepsniui (steikui) | Receptai | Darau, blė

Čia buvo juodojo anguso mentukės pjausniukas. Šiam receptui pjausnys neturėtų viršyti 5 cm storio. Į plotį — kaip norite. Aš mėgstu kiek mažesnius gabalėlius, todėl pjausniuką perpjoviau per pusę.

Mėsą galima pirkti brandintą — jei turite garantuotą šaltinį. Arba jei žinote, kad perkate šviežutėlę, tai labai pravartu turėti Biofresh stalčių šaldytuve, ten mėsą maišelyje galima savaitėlą palaikyti ir ji bus tinkamai subrendus. Tik nesugalvokite ją padruskinti ar kitaip paprieskoninti prieš padėdami — tai yra geros mėsos išniekinimas ir gadinimas.

Druska pabarstom ir pamasažuojam tik prieš pat dėdami keptuvėn!

Keptuvę kaitinam gausiai and didelės ugnies. Kokias 5 minutes. Tada be jokio aliejaus ar kito riebalo į ją metam mėsiukus:

Juodojo anguso kepsniai ketaus (špižinėje) keptuvėje | Receptai | Darau, blė

Po 2 minučių apverčiam:

Juodojo anguso kepsniai ketaus (špižinėje) keptuvėje | Receptai | Darau, blė

Dar po 2 minučių smarkiai primažinam ugnį, apibarstom žolynėliais ir užspaudžiam česnaką:

Juodojo anguso kepsniai ketaus (špižinėje) keptuvėje su žolelėmis ir česnaku | Receptai | Darau, blė

Iš karto ant mėsos paskirstom kokį šaukštą sviesto, o kitą šaukštę paskirstom po keptuvę.

1 minutę paliekam ant tos silpnos ugnies. Po to ugnį užgesinam ir uždengiam dangčiu:

Po dangčiu ketaus keptuvėje bręstantis jautienos didkepsnis | Receptai | Darau, blė

Paliekam 5 minutes pašilti toliau.

Dedam į lėkštę su svogūnais ir batonu, pasistatom šalimais taurelę:

Į stalą patiektas jautienos didkepsnis su batonu | Receptai | Darau, blė

Pastabėlė: pas mane čia lievas batonas, nevertas tokios vietos, bet tiesiog pamiršau nusipirkti teisingo ir prisiminiau jau užkūręs keptuvę. Per vėlu buvo parduotuvėn nukiusnoti. Jūs taip nedarykite.

Mėsytė turi viduje būti raudona ir sultinga:

Prapjautas sultingas juodojo anguso mentės didkepsnis | Receptai | Darau, blė

Va tokie, blė, yra tikro vyro pietūs, kad drūtas ir sveikas būtų!

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s