Pekino anties blyneliai garuose

Posted: 2016-05-15 in Valgymas
Žymos:, , ,

Vieną dieną su viena senokokai pažįstama miela žurnaliste Egle feisbuke prifleiminom visą paklodę apie blynus. Kažkaip taip jau būna man su ja — parašau kažką lyg ir neutralaus (mano požiūriu), o paskui žė ir paklodė išsivynioja. Tai tau, Egle, šitie mano virtuvės meditacija bei rašinys ir yra skiriami.

Paskutinio fleimo mėsa buvo blynuose, keptuose ir ne. Aš kažkaip ten viauktelėjau, kad norint mažiau kepti reikia daugiau garuose virti, o pasirodė, kad kalba eina apie blynus. Prisiminiau seniai Australijoj ragautus kiniškus garuose virtus blynelius prie Pekino anties ir įsipareigojau apie tai parašyti.

Tuo pačiu reklama: Eglė yra užkūrusi ir fantastiškai pildo savo „projektus“, o būtent „Istorija dėžutėje“ beigi „Kas vyksta darželyje“.

Apie antį šįkart daug nerašysiu, paprastas kepsniukas su žolynėliais visokiais orkaitėje, nieko blatno. O visa mėsa (t.y. esmė) — garuose virtuose blynuose. Heh.

Sudėtinės dalys nuobodžiai kasdieniškos. Dariausi pietus vienas sau su antru mintyje (tipo, čia dviem, jei ką), tai proporcijos tokios:

  • Miltai — 150 g
  • Druska — nubrauktas arbatinis šaukštukas
  • Krakmolas — bbž, kažkiek sunaudojau apvoliojimui ir tiek
  • Verdantis vanduo — 120 ml
  • Sezamo aliejus — irgi tiesiog kažkiek, gal kokie trys šaukštai išėjo
  • Koks nors garpuodis — teisingai darant reikėtų bambukinės dėžutės puode, bet neteisingai tiks bet koks
  • Kepimo popierius — į garpuodį po blyneliais

Ingredientai garuose virtiems pekino anties blyneliams | Darau, blė

Tešla labai paprasta. Supilam miltus, druską:

Miltai ir druska garuose virtiems blyneliams | Receptai | Darau, blė

Užpilam verdančiu vandeniu ir pradedam maišyti šakute:

Miltai ir druska garuose virtiems blyneliams užpilti verdančiu vandeniu | Receptai | Darau, blė

Kai jau gan tolygiai susimaišo, tešla darosi imtina į rankas, tada minkom nuo dūšios delnais ir kumščiais:

Garuose virtiems blyneliams minkoma tešla | Receptai | Darau, blė

Tešla iš pradžių tąsoka, lipni. Minkyt reikia tol, kol pasidaro kaip guminė ir visai nebelipni. Jei po trijų minučių minkymo nesigauna, truputuką pridėkite miltų. Minkyti reikia 5-10 minučių, kol jau bus tikrai guminė.

Suminkyta tešla garuose virtiems Pekino anties blyneliams | Receptai | Darau, blė

Tada tešlos burbulą užklojam drėgnu bambuko pluošto rankšluostėliu (nu tiks ir popierinis ar medvilninis, aišku) ir paliekam 15 min. pabręsti:

Tešla blyneliams užklota drėgnu bambuko pluošto rankšluostėliu | Receptai | Darau, blė

Tuo tarpu galima pasiruošti garpuodį:

Puodas virimui garuose su IKEA indėklu | Receptai | Darau, blė

Dabar reikia jam iškirpti popieriaus pagrindą. Imam gabalą popieriaus:

Kepamojo popieriaus lakštas garuose verdamiems blyneliams | Receptai | Darau, blė

Sulankstom jį keturis kartus per pusę ir pamatuojam dugno spindulį:

Kepimo popieriaus pritaikymas prie garpuodžio | Receptai | Darau, blė

Nukerpam, išlankstom, darom, jei reikia, skylę ir vuolia:

Kepimo popieriaus pritaikymas prie garpuodžio | Receptai | Darau, blė

Kadangi mano garpuodis iš Ikėjos yra išskleidžiama antena, tai blynus teks daryti su skyle, blė. Bet, manau, kad nuo to jie labai jau baisiai nenukentės, nebent biškį sulčių ir padažo nutekės pačiam galutiniam variante. Tai tiesiog valgyti reikia atsargiau ir tiek, išsinešimui nelabai tinka 🙂

Aha, tešla pabrendo. Iš jos reikia daryti kamuoliukus. Na, tokius kaipo golfo kamuoliukas dydžio (truputuką mažesnius, nei stalo teniso):

Iš tešlos suvolioti golfo kamuoliuko dydžio rutulėliai būsimiems garuose verdamiems blyneliams | Receptai | Darau, blė

Paskui tuos rutuliukus pavoliojam krakmole ir daromės paruoštukus blyneliams, paplojam truputuką, darom storus blynukus:

Iš tešlos suvolioti golfo kamuoliuko dydžio rutulėliai būsimiems garuose verdamiems blyneliams | Receptai | Darau, blė

Paruoštukus irgi reikia rankšluostuku pridengti, kol kiti daromi.

Tuo tarpu galima antį paleisti kepti. Mano metodika paprasta, kaip kokios vištos ar kito mėsgalio. Svarbu, kad dvasingi mėsos gabalėliai būtų tauriai išsimarinavę su visokiais švankiais žolynėliais.

Paleidžiu ant 180 ℃ orkaitę, ten pat apšilimui įmetu ir špižinę keptuvę:

Ketaus (špižinė) keptuvė apšilimui orkaitėje | Receptai | Darau, blė

Po 10 min. keptuvę ištraukiu, pariebalinu kuo nors, metu mėsą:

Ketaus keptuvėje kepamas anties pjausnys | Receptai | Darau, blė

Po minutės apverčiu:

Ketaus keptuvėje kepamas anties pjausnys | Receptai | Darau, blė

Po dar vienos minutės keliu su visa keptuve į orkaitę:

Ketaus keptuvėje orkaitėje kepamas anties pjausnys | Receptai | Darau, blė

Ir po 15 min. mėsytė jau gerai iškepus, traukiu lauk ir leidžiu po dangčiu dar 5 minutes pasibrandinti:

Ketaus keptuvėje po kepimo bręstantys antienos kepsniai | Receptai | Darau, blė

Jo, nu neturiu tikslaus dydžio dangčio, o juo labiau — gaminto iš ketaus. Didelis provalas, bet taip jau yr.

Teip, grįžtam prie blynelių. (Grįžtam tekste. Antytė kepėsi jų voliojimo ir galutinio apdorojimo garuose metu.) Jamam tuos paruoštukus ir pasukant kočiojam su kočėlu. Kadangi rutuliukai buvo jau iškrakmolyti, nieko daugiau nebereikia, tik kočioti plonai plonai, iki kokio milimetro. Kaip tokius paruoštukus vis pasukant teisingai kočioti, aš filmuką prie chinkalių recepto buvau įdėjęs:

Kočiojama tešla garuose virsimiems blyneliams | Receptai | Darau, blė

Tiesa, apskriti jie man nė velnio nesigauna, greičiausiai iš skubėjimo.

Čia maždaug palyginimui, koks yra paruoštuko ir galutinio tešlos skritulio santykis:

Iškočiotas tešlos skritulys blyneliui | Receptai | Darau, blė

Masinė gamyba baigta:

Tešlos skrituliai būsimiems garuose virtiems Pekino anties blyneliams | Receptai | Darau, blė

Čia tik pusė. Iš mano minėtų proporcijų turėtų gautis 10-12 blynelių:

Tešlos skrituliai būsimiems garuose virtiems Pekino anties blyneliams | Receptai | Darau, blė

Kad gautųsi vienodesni, tešlą galima suvolioti į dešrą ir ją pjaustyti. Bet aš taip terliotis tingiu.

Ką gi, dabar reikia dubenuką sezamų aliejaus pasiruošti:

Sezamo aliejus garuose verdamų blynelių telšai sutepti | Receptai | Darau, blė

Toliau reikės krauti į krūvą visus blynelius. Taigi imam pirmą ir pirštukais gerai sudrėkinam aliejumi:

Garuose verdamų blynelių tešlos skritulėliai tepami sezamų aliejumi | Receptai | Darau, blė

Ir būtent pirštukais, o ne kokiu nors ten kulinariniu šepetėliu. Netinka šits metodas. Labai svarbu kuo labiau padengti visą blynelio paviršių, jokiu būdu neapleidžiant kraštų. Todėl tik pirštais ir įmanoma gerai šitą darbą padaryti, reikia jausti, kuri išterliota, o kur — ne.

Kai blynelis jau neabejotinai širdingai išterliotas, ant jo klojamas kitas:

Garuose verdamų blynelių tešlos skritulėliai tepami sezamų aliejumi | Receptai | Darau, blė

Tas kitas vėl širdingai terliojamas:

Garuose verdamų blynelių tešlos skritulėliai tepami sezamų aliejumi | Receptai | Darau, blė

Kai sukraunami kokie 5-6 blyneliai, aliejaus nebenaudojam. Vėl imam kočėlą ir dabar ploninam visą krūvą:

Papildomai kočiojama vienas ant kito sukrautų tešlos skritulių krūva blyneliams | Receptai | Darau, blė

Vėlgi palyginimui tešlos skritulėlis ir iškočiota krūva:

Papildomai kočiojama vienas ant kito sukrautų tešlos skritulių krūva blyneliams | Receptai | Darau, blė

Pradedam širdingai terlioti ir ruošti antrą krūvą. Man išėjo dvi, nes vienuolika skritulėlių iškočiojau:

Papildomai kočiojama vienas ant kito sukrautų tešlos skritulių krūva blyneliams | Receptai | Darau, blė

Dabar kažkurią krūvą vėl aliejuojam ir ant jos uždedam kitą:

Galutinė garuose verdamų blynelių tešlos skritulių krūva | Receptai | Darau, blė

Štai ir mūsų blynelių LIFO stekas. T.y. krūva. Kadangi mano garpuodyje styro antena, tai teko gadinti blynelius:

Galutinė garuose verdamų blynelių tešlos skritulių krūva su skyle viduryje IKEA gariniam indėklui | Receptai | Darau, blė

Garpuodis turi jau būti pilnai užsikūręs ir galingai garuoti. Dedam blynukus tenais:

Kiniškų Pekino anties blynelių krūva garpuodyje | Receptai | Darau, blė

Uždengiam ir 6-7 min. paliekam:

Kiniškų Pekino anties blynelių krūva garpuodyje | Receptai | Darau, blė

Po tų kelių minučių matosi, kad blyneliai pasikeičia. Na, tokie apspurę pasidaro, krakmolas pasišiaušia. Žnyplėmis blyneliai turėtų gan gerai atsiskirti. Jei blogai atsiskiria – pagailėjote aliejaus. Jo gailėti nereikia, reikia širdingai terlioti. Va, yzy:

Atskiriamas blynelis nuo išvirusios krūvos | Receptai | Darau, blė

Kaip ir tiek. Jei su blyneliais vėliau ilgai terliojatės, vieną išėmę uždenkite dangtį, kad neapdžiūtų. Jie karšti, todėl džiūsta labai greitai.

Mano Pekino anties blynelių tolimesnė interpretacija, jei dar įdomu. Šiaudeliais tarkuota morkikė, pjaustytas agurkėlis, taurusis svogūno laiškeliukas, dvasingai aromatinga antytė, niu, ir padažiukai. Pagal etiketą reikėtų Hoisin padažo, bet aš jo pasiieškoti laiku pamiršau, tai naudoju tą, kas man prie visų kiniškų (ir ne tik) išgyvenimų tinka — Lao Gan Ma juodųjų fermentuotų sojos pupelių čili beigi sojos padažai:

Ingredientai galutiniam patiekalui: blyneliams su Pekino antiena | Receptai | Darau, blė

Blynelį ties viena puse prikraunam visų aukščiau išvardintų gėrybių:

Lankstomas blynelis su Pekino antiena | Receptai | Darau, blė

Užlenkiam, bet taip truputėliuką mažiau, nei per pusę:

Lankstomas blynelis su Pekino antiena | Receptai | Darau, blė

Tada uždarom kraštelius:

Lankstomas blynelis su Pekino antiena | Receptai | Darau, blė

Kad krašteliai gerai laikytųsi, tikras kinas virėjas juos būtinai paseilioja 😉

Na va, blyneliai pasiruošę būti suvartoti ir sukelti gerą tūsą jūsų skonio pojūčiams:

Garuose virti ir sulankstyti su įdaru Pekino anties blyneliai su aštriai marinuotomis kopūstų ir morkų salotomis | Receptai | Darau, blė

Jo… nelabai čia man pusrytiniai blyneliai gavosi, tikrai ne pakaitalas kepamiems. O kas gautųsi su kokia kefyrine, jogurtine, riaženkine ar airanine tešla, tai bijau ir įsivaizduot.

Tai va, Egle, kepk ir toliau, tegu dukrikė ima pavyzdį, kaip didele mama būt 🙂

Advertisements
Komentarai
  1. Laura parašė:

    OMG kaip gerai atrodo! gaila, pas mane dabar ta stadija, kad nepamenu kada turėjau laiko prie puodų stovėti, bet.. jei kadanors tie laikai sygrįš, tai šitą patiekalą būtinai išbandysiu! nu, o blogiausiu atveju, nulėksiu į Londoną ir suvalgysiu pekino antį China Towne 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s