Kaip daryti gumbo

Posted: 2016-01-31 in Valgymas
Žymos:, ,

Dukrikė (o kartu ir mes) prisižiūrėjo filmuko „Princesė ir varlius“ ir užsimanė gumbo. O kadangi dukrelės – džiaugsmas tėvelių, tai kas jiems belieka, kaip tik pildyti savo brangenybių pageidavimus… Todėl vieną savaitgalį prisiruošiau ir pasidomėjęs kiek daugiau ėmiausi šito patiekalo gamybos. Tiesa, užbėgsiu į priekį ir pasakysiu, kad mano brangenybė to gumbo nė velnio nevalgė. Nusivylė visiškai, jaučiu. Na, bet to ir reikėjo tikėtis, nes mano vaikui tai geriausia duoti lapą salotos ir šmotą grynos mėsos, be jokių ten fintikliuškų aplinkui.

Škia, gumbo yra toks Luizianoje atsiradęs troškinys. Visokių ten prancūzų, ispanų, kreolų, kadžunų ir kitų kolonistų ir turbūt vietinių indėnų bei negriukų išmislas. Trumpai tariant, gumbo sudaro:

  • Kadžunų šventoji trejybė: žalioji paprika, svogūnas ir salieras
  • Koks nors tirštiklis: ybiškė, amerikinio lauro milteliai arba rū
  • Koks nors gyvulinis baltymų šaltinis
  • Ryžiai, ant kurių patiekiamas aukščiau minėtų ingredientų troškinys

Kadangi aš salierų nemėgstu, o mano geresnei pusei jų net uostyti negalima, tai vietoj saliero aš nusigriebiau pankolį. Tas irgi salierinės kilmės, nors labiau svogūną primena ir man visai tiko ir patiko.

Pagal filmuką gumbo neįsivaizduojamas be Tabasco padažo ir aš tam visai pritariu. Be Tabasco – nini!

Taigi, gumbo pagal „Darau, blė“, t.y. mane, kokiems 4-6 žmonėms:

  • Dvi žalios paprikos
  • Du nelabai maži svogūnai
  • Trečdalis pankolio šaknies ir visi likę stiebeliai
  • Pusė česnako
  • Apie 100 g kalakuto filė
  • Kažkokia rūkyta ir labai riebi kalakutienos dešrikė
  • Du trečdaliai sviesto pakelio
  • Pusė puoduko miltų
  • Vanduo troškiniui
  • Prieskoniai: raudonėlis, petražolės, lauro lapai
  • Svogūno laiškai pabarstymui
  • Tabasco pašlakstymui
  • 200 g ryžių su šaukštu sėmenų pagrindui

Gumbo troškinio ingredienai | Receptai | Darau, blė

Toliau atidžiai sekite tvarką, kad be reikalo negaištumėte laiko. Sakoma, kad gumbo paprastai ruošiamas tris valandas. Aš visai tikiu, nes jeigu norite pasiekti šokoladinės spalvos rū (pranc. roux), tai be poros valandų – niekaip. Ir tenka apsistoti ties rū, nes, blė, ybiškės ar amerikinio lauro tai Lietuvoj š… gausi.

Aš šitą reikalą paruošiau kažkur per pusantros valandos, bet tikrai neskubėdamas ir taip pat kartais darydamas tris darbus vienu metu. Kavos puodą kartu taip pat ramiai išgurkšnojau.

Taigi susipjaustome mėsikę ir dešrikę:

Smulkinta kalakutienos filė ir rūkyta kalakutienos dešra gumbo baltymų šaltiniui | Receptai | Darau, blė

Tada kiek apkepinam kalakutieną (ar kitą jūsų pasirinktą mėsikę):

Gumbo troškiniui kepinama kalakutiena | Receptai | Darau, blė

O kai apkepa ir pabąla, tada metam ir dešrikę bei taip pat gerai apkepinam:

Gumbo troškiniui kepinama kalakutiena ir rūkyta dešra | Receptai | Darau, blė

Tada jau kaip ir viskas, gyvulinius baltymų šaltinius dedam į dubenėlį pastovėti:

Apkepinta mėsa ir dešra paliekama nusistovėti | Receptai | Darau, blė

Teoriškai šiuo momentu jau būtų buvę galima pradėti ruošti ir rū. Bet aš laikausi tvirtos nuomonės, kad rū reikia ruošti toje pačioje keptuvėje, kurioje buvo kepinama mėsa. Todėl mėsą apkepinau pirmiausia ir tik tada toje pačioje keptuvėje pradėjau tirpinti sviestą – ant pačios lėčiausios, vos bezdančios ugnelės:

Keptuvėje tirpinamas sviestas rū (roux) ruošimui | Receptai | Darau, blė

Rū ruošimui būtina turėti šluotelę:

Miltai ir šluotelė rū (roux) ruošimui | Receptai | Darau, blė

Dabar, labai iš lėto, po truputuką padrebindami ranką beriame miltus į ištirpusį sviestą ir šluotele gerai maišom. Nebandom supilti viso iš karto, ar pilti šaukštais. Ne, reikia krapinti po truputuką, po mažuliuką, niekur neskubant. Ir vis šluotele plakti. Gerai išmaišytas rū pradeda bręsti:

Keptuvėje iš lėto bręstantis rū (roux) | Receptai | Darau, blė

Rū negalima palikti vieno, bet taip pat nereikia jo ir nuolat maišyti. Kas porą minučių reikia permaišyti, perplakti šluotele ir viskas. Ir laukti, kol iš sodriai geltono taps oranžiniu, rudu ar net šokoladiniu.

Kadangi rū nėra baisiai reiklus, tuo tarpu galima daryti visa kita. Kai rū jau visas išplaktas, užsikaiskite ryžių. Ir imkitės daržovių:

Gumbo trokškiniui susmulkintas pankolis, žalioji paprika, svogūnas ir česnakas | Receptai | Darau, blė

Dabar užsikaiskite antrą keptuvę. Pradėkite nuo svogūno su česnaku, o kai tie jau apkepa, berkite pankolį (arba salierą, jei laikysitės teisybės) bei žaliąją papriką. Na va, koks multitaskingas ant viryklės: fone bręsta rū, verda ryžiai, šalimais nematomas arbatinuke ruošiasi užvirti vanduo ir kepa daržovės:

Multitaskingas ant viryklės ruošiant gumbo troškinį | Receptai | Darau, blė

Kol kepa daržovės, užsivirkite vandens.

Po geros valandos rū jau naudotinas, švelniai rudos spalvos, nors dar ir ne šokoladinis. Daržovės apkepę, rū beveik paruoštas. Vanduo arbatinuke užvirė. Metam daržoves į rū, vos vos padidinam ugnį ir pilam vandens, kad apsemtų, labai nuoširdžiai ir intensyviai maišydami. Suberiam prieskonius:

Į subrendusį rū (roux) sudėtos daržovės gumbo troškiniui | Receptai | Darau, blė

Pamaišom gerai kelias minutes, vėl mažinam ugnį iki bezdančios ir uždengiam kiek nustumtu į šalį dangčiu, pusvalandžiui:

Po dangčiu keptuvėje bręstantis gumbo troškinys | Receptai | Darau, blė

Ryžius sumaišom su sėmenimis, pasidarom antrą kavos ir pjaustom svogūnų laiškus:

Gumbo troškinio papuošimui smulkinti svogūno laiškai | Receptai | Darau, blė

Po ramaus pusvalandžio sumetam mėsas ar kitus gyvulius (pavyzdžiui, krevetes ir moliuskus, jei norite jūros gėrybių gumbo):

Visi gumbo ingredientai keptuvėje | Receptai | Darau, blė

Dabar išmaišom ir keliom minutėm uždengiam dangčiu. Jei šeimos nariai neprieštarauja, dabar pašlakstom Tabasco, paragaujam, ar pakankamai aštru.

Viskas, gumbo paruoštas. Į dubenius ar lėkštes dedam ryžius, ant viršaus pilam troškinį (na, kaip koks japoniškas udonas gaunasi), pabarstom svogūno laiškais, jei Tabasco nedėjom į troškinį, pasišlakstom dabar ir ėdam pasišokinėdami:

Ant ryžių su sėmenimis patiektas gumbo troškinys | Receptai | Darau, blė

Šis troškinys karštas, riebus ir dėl to puikiai tinka šaltiems žiemos savaitgaliams. Nors už lango dabar, tiesa, vėl demisezoninis klimatas ir jokios žiemos nesimato…

Skanaus, blė, gumbo!

Reklama
Komentarai
  1. Marius Libertarius parašė:

    Iš tos pačios operos yra dar toks jėgiškas dalykas:
    http://www.unileverfoodsolutions.us/recipe/Soup-Recipes/c/Louisiana-Style-Shrimp-and-Corn-Chowder.html
    Jeigu dar prie garnyro patiekti cielas virtas kukurūzų burbuoles, tai visai bus rojus.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s