Kaip kepti pačiūžas

Posted: 2015-11-22 in Darbeliai
Žymos:, ,

Ne, šį kartą įrašas ne apie maistą, nors ir susijęs su orkaite. Ir tai ne receptas. Nebent žodį „receptas“ naudotume labai generalizuota prasme.

Ir būtent „naudotume“, o ne „vartotume“, kaip daug kur naudojama pačių kalbainininkų. Jei nežinojote, žodis „kalbainis“ yra nenaudotinas kalbant apie žmones, todėl man labiau prie dūšios „kalbainininkas“. Beje, kalbainininkas pasakytų „nevartotinas“, už ką man jam norėtųsi nupjauti tam tikrus organus. Nežinau, kurioje čia istorijos kryžkelėje kapitaliai skirtingi žodžiai „vartoti“ ir „naudoti“ įgavo artimą sinoniminę reikšmę. Tai kažkoks visiškas nesusipratimas. Pamatęs frazeologizmą „termino vartosena“ visada noriu ką nors nužudyti.

Visų pirma, žodis „vartoti“ yra etimologiškai susijęs su žodžiais „virsti“ ir „virsmas“. Bet kokio objekto vartojimas neišvengiamai reiškia virsmą į kažkokią kitą formą. Sakysime, jei vartosime kokį nors maisto produktą, tai gerai žinome, kas iš jo gausis. Na, be to, kad šūdas, savaime suprantama. Dalis jo virs energija, dalis — kūnu (sakykim, lašinukais, ar, netikėtai, raumenukais), dalis tuo, ką paminėjau pradžioje. Tuo tarpu šaukštu ar šakute mes naudojamės: pabandykite jų pavartoti — dantis išsilaužysite. Taigi žodis „naudoti“ reiškia objekto įdarbinimą, kai kažkas atliekama su objektu jo paties nekeičiant. Na, kad ir šaukštas naudojamas valgant. Pabandykite pajusti subtilų skirtumą sakinyje: „Jis suvartojo obuolius pyragui naudodamasis peiliu“. Be abejo, naudodami raktą galime jį nulaužti ir jis pavirs nuolaužomis, tačiau turime suvokti, kad naudojimo intencija buvo ne ta.

Beje, už lango sninga.

Tai va, gerbiamieji, mylėkite savo kalbą. Ne ta kalbainiškąja prasme, o iš esmės. Tai — didžiulis turtas. Ir naudokite ją bei jos žodžius, o ne vartokite. Vartokite energiją, maistą ir žaliavas. Tuo tarpu įrankius, žodžius ir galvą naudokite.

Aš pats, be abejo, ne be nuodėmės, žodį „vartoti“ mėgstu panaudoti ne laiku ir ne vietoje, nors jei mano tekstuose jį rasite, įjunkite ironijos parserį — jos aplinkui paprastai būna apstu.

Lyrinio nukrypimo kupina įžanga baigta, grįžtam prie kepimo ir pačiūžų.

Mano senoms kraitinėms figurkėms atėjo metas užtarnauto poilsio, nes jos kapitaliai sunešiotos ir suminkštėję. Iš išvaizdos gal to ir nesimato (nebent kad pavažos baisesnės už gyvenimą), bet joms jau tikrai laikas keliauti į kokį nors konteinerį ar blusturgį:

Senos atitarnavę figūrinės pačiūžos | Darau, blė

Be to, niekada nemėgau figūrinių pažiūčų. Man jos trukdo čiuožti taip, kaip noriu. Vaikystėje išmokau čiuožti su ledo ritulio pačiūžomis ir tas užsiliko (greičiausiai). Be to, kažkoks vidinis nusistatymas (irgi iš vaikystės), kad figūrinės pačiūžos — „tik boboms“. Nepaisant to, kai-tada-dar-nežmonikė pasiūlė pačiužinėti, Aleksoto turguje įsigijau šitas figūrines pačiūžas, nes norėjosi kažko su aukštesniais ir tvirtesniais auliukais. Mano turėtos ledo ritulio pačiūžos buvo visai kaip paprasti batai, be aulo, nors ir su pakietinimu aplink kulną.

Dabar vėl pradėjom visa šeimyna naujinti/tobulinti čiuožimo įgūdžius (netgi su treneriu) ir pradėjom intensyviai mokytis visokius figūrinio (ir ne tik) čiuožimo elementus. Tačiau užsimovęs nuomojamus peilius supratau, kad figurkių daugiau gyvenime nenorėsiu. Kelis mėnesius pasitreniravę pasiruošėm morališkai įsigyti savas pačiūžas — toks, deja, raidos etapas kiekvienam pradedančiajam čiuožėjui. Žmonikė įsigijo figurkes, o aš — peilius:

Naujos Reebok ledo ritulio pačiūžos | Darau, blė

Iš figurkių (ir nuomojamų pačiūžų) pasiilgsiu varstymo kabliukų. Kažkodėl ledo ritulio pačiūžos be jų. Nichuja nesuprantu, kodėl. Greičiausiai aš ilgai netempsiu ir tuos kabliukus susidėsiu pats ar nunešiu pas kokį batsiuvį.

O dabar apie šitą gudrybę. Tie, kas čiužinėja peiliais ar šiaip prie čiuožimo, šitą bajerį greičiausiai yra girdėję ar patys darę. Kitiems čia tebūnie išsilavinimo praplėtimui.

Ledo ritulio batai yra didžiąja dalimi plastikiniai (o ne odiniai, kaip figūrinių pačiūžų). Todėl dauguma gamintojų įdeda instrukcijas, kaip tuos batus geriau prisitaikyti savo kojai. O tai paprasta. Pačiūža kišama į orkaitę, plastikas suminkštėja, tada batą gerai susivarstome ir leidžiame keliolika minučių ant kojos atvėsti. Paskui padedam vėsti toliau iki kitos dienos. Ir voilà, turime prie savo kojos gerai pritaikytus batus!

Beje, gal kartais nežinojote, kam šitas kablys šveicariškame peiliuke?

Senas šveicariškas peiliukas su kabliu | Darau, blė

Ogi batų susivarstymui. Pačiūžoms susivarstyti padeda puikiai. Jei nesupratote, apie ką aš, tai va yra tokie „įrenginiai“ pačiūžoms susivarstyti.

Taigi mano Рыбок pačiūžų „kepimo“ instrukcija yra tokia:

  • Įkaitinti orkaitę iki 93-97 ℃
  • Įkišti pačiūžą į ją, bet atsargiai, kad neprisiliestų plastikinėmis dalimis prie orkaitės elementų
  • „Kepti“ 3,5 minutės
  • Išėmus užsimauti ant kojos ir komfortiškai susivarstyti
  • Leisti pabūti ant kojos laikant ją 90° kampu 15 minučių
  • Ištraukus koją vėl šiek tiek suvarstyti ir palikti 12 valandų atvėsti galutinai

Kad batas orkaitėje nenuvirstų ir prie nieko neprisiliestų, ant pavažos uždėjau spaustuką ir padėjau kepti:

Ledo ritulio pačiūža orkaitėje | Darau, blė

Perspėjimas: metalinės dalys įkaista taip, kad gali skaudžiai nudeginti. Pavojingiausios ne pavažos, o raištelių akutės — prie jų lengva prisiliesti įveržinėjant raištelius. Saugokite savo pirštelius!

Iškepiau, susivarsčiau. Belaukdamas uždėjau kepti kitą pačiūžą, tada jau sėdėjau virtuvėje su abiem:

Orkaitėje įkaitintos pačiūžos įgavinėja formą ant kojų | Darau, blė

Reikės dar pradžiai raištelius į plaukiojantį mazgą perkonfigūruoti paskutinėse skylutėse…

Reklama
Komentarai
  1. egidijus parašė:

    labas
    o i orkaite su raisteleiais deti.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s