Kaip virti turkišką kavą

Posted: 2014-11-19 in Valgymas
Žymos:, ,

Tęsiam kavos temą. Šiandien — turkiškos kavos receptas. Be abejo, kad galėtumėte išsivirti turkiškos kavos, reikia turėti džezvą (kartais dar vadinamą „tiurka“ arba „turka“) — specialų varinį arba žalvarinį indą.

Džezva atrodo maždaug šitaip, greičiausiai dauguma esate tokį daiktą matę:

Varinė džezva turkiškos kavos virimui | Kava | Darau, blė

Jei jau turite džezvą, reikia pasirūpinti itin smulkiai malta kava. Iš bėdos tiks espreso malimo, bet šiaip reikia smulkios, kaip dulkės, kavos.

Yra du pagrindiniai, mano galva, turkiškos kavos virimo būdai. Vienas – išmaišant cukrų ir kavą šaltame vandenyje. Antras – cukrų užpylus vandeniu kavą suberti ant vandens. Aš renkuosi antrąjį būdą – man kažkodėl tėmijasi, kad šiuo būdu kava gaunasi skanesnė. Tai apie šį būdą ir papasakosiu.

Taigi į džezvą pagal jos dydį dedamės mėgstamą kiekį cukraus. Jei geriate kavą be cukraus, toliau neskaitykite, nes turkiškos kavos be cukraus nebūna. Tada cukrų užpilam šaltu vandeniu iki kakliuko. Ir ant vandens supilam kavą:

Į džezvą dedama kava | Darau, blė

Kavą galima pagardinti mažulyčiu žiupsneliu kardamono – tada ją galima pasidaryti dar stipresnę, kardamonas „gesina“ kavos stiprumo pojūtį.

Va taip su plūduriuojančia kava džezvą dedam ant mažos skylelės ir užkaičiam mažą ugnį:

Ant mažos ugnies džezvoje verdama turkiška kava | Receptai | Darau, blė

Ir nesijaudinkite, kol vanduo užvirs, kava sėkmingai sudrėks:

Ant mažos ugnies džezvoje verdama turkiška kava | Receptai | Darau, blė

O paskui prasideda įdomūs procesai. Labai svarbu, kad kava neužvirtų staigiai ir nepradėtų burbuliuoti – tokią kavą galima iš karto pilti lauk ir bandyti iš naujo. Pirmame etape ši iš kavos tirščių susidariusi kepurėlė tiesiog turi lėtai pakilti, o paskui kažkur (dažniausiai ties kraštu) pratrūkti:

Ant mažos ugnies džezvoje verdama turkiška kava suputojo | Receptai | Darau, blė

Kai kepurėlė pakyla, gesinam ugnį (arba perkeliam džezvą kitur) ir atsargiai kepurėlę išmaišom. Nemaišykite greitais judesiais – kava suputos ir išbėgs. Maišyti reikia atsargiai ir povaliai:

Ant mažos ugnies džezvoje verdama turkiška kava suputojo | Receptai | Darau, blė

Dabar vėl užkaičiam ugnį ir jau laukiam, kada šita puta pradės kilti viršun. Užkilo:

Ant mažos ugnies džezvoje verdama turkiška kava suputojo | Receptai | Darau, blė

Ir kiek pakeitė spalvą, vos vos patamsėjo. Vėl gesinam ugnį. Vėl atsargiai ir povaliai pamaišom, kol nusės. Kaičiam trečią kartą. Ir vėl gesinam, kai puta pakyla:

Ant mažos ugnies džezvoje verdama turkiška kava suputojo | Receptai | Darau, blė

Po trečio karto galima ir ketvirtą kartą užkaisti, bet aš apsiriboju trimis pakilimais.

Man kažkaip labai patinka turkišką kavą gerti iš šio japoniško puodelio:

Japoniškas arbatos puodelis | Darau, blė

Gal kad dydis tinkamas ir šiaip toks smagus jis. Tikro turkiško neturiu.

Taigi, kava pakilo trečią kartą, leidžiam putai kiek nuslūgti ir ją nugriebiam į puodelį:

Japoniškas arbatos puodelis su putomis nuo turkiškos kavos | Darau, blė

Jei ruošiate turkišką kavą keliems žmonėms, tai putą reikia padalinti visiems. O džezvą paliekam pusei minutės ramybėje, kad tirščiai nusėstų:

Džezvoje palikta nusėsti turkiška kava | Receptai | Darau, blė

O po to atsargiai pilam kavą į puodelį – tik neužverskite iki pat galo, kad tirščiai nesubėgtų.

Turkiška kava dažnai geriama su stiklu šalto vandens, kuriuo tarp gurkšnių „atšviežinami“ skonio pojūčiai.

Japoniškas arbatos puodelis pripiltas turkiškos kavos | Darau, blė

Skanios turkiškos kavos, blė!

Reklama
Komentarai
  1. Rasula parašė:

    baisiai grazus indas kavai virti :)) is kur gavot? as irgi tokio noriu!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s