Kaip daryti chorešą bademdžian-liapė

Posted: 2014-10-29 in Valgymas
Žymos:, , , ,

Vienas organas težino, kodėl staiga užsimaniau persiškų patiekalų. Gal kad vaikystėje skaičiau persiškas pasakas. Gal kad konkrečiai su Irano virtuve niekaip nesu susidūręs. Gal kad visokie persų (t.y. iraniečių) chorešai (t.y. troškiniai) yra ganėtinai artimi savo principu ir lengvai adaptuojami lietuviškoje virtuvėje. O gal todėl, kad mane veža ciberžolės ir cinamono kvapas. O gal tiesiog atsibodo visokios pseudoegzotikos ir užsimaniau kažko šiek tiek mažiau išreklamuoto…

Škia, šiandienos receptų rubrikėlėje — juokingai persiškai-lietuviškas chorešas su paprasčiausiais skaldytais žirniais — Khoresh Bādemjān Lapeh. Taip taip, persuose žirniai yra visai įprastas ingredientas. Tai kodėl gi čia nepanaudojus ko nors persiško prasiskaidrinti buitį ir būtį…

Persiškoje virtuvėje, kaip ir daug kur tame regione, svarbią vietą užima aviena. Bet pasiskaičiau, kad jie patys lengvai ją kaitalioja jautiena ar vištiena.

Kaip visada — pradžiai ingredientai. Visų šito reikalo turėtų užtekti 5-6 žmonėms:

  • Puskilis jautienos mentės
  • 100 g geltonų skaldytų žirnių
  • Trys svogūnai
  • Skardinė konservuotų pomidorų (arba 400 g blanširuotų ir sutrintų pomidorų)
  • Vienas baklažanas
  • Advija (adwiya) prieskonių mišinys
  • Druska viskam išskyrus žirnius

Ingredienai Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškiniui | Receptai | Darau, blė

Šalimais reikėtų patiekti basmati ryžius. Galima su ožerškiais. Taigi:

  • Saujelė ožerškių (popsiškai žinomų, kaip goji uogos)
  • 250 g ryžių

Aš čia truputuką patingėjau, tai pasirinkau ryžių pakelius – nors paprastai taip nedarau:

Ryžiai garnyrui prie Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškinio | Receptai | Darau, blė

Jo… juokinga, kad ožerškis yra gan banali uogelė, bet va – ant pakelio užrašysi, kad čia džiovinti ožerškiai – niekas nepirks… užtai čia goji uogos

Prireiks trijų puodų ir vienos keptuvės, kad sėkmingai pagamintumėte šį patiekalą. Nors aš tai ryžius viriau tame pačiame puode, kur ir žirnius… nes pastarieji iškeliavo į troškinį. Vieną puodą galima pakeisti troškintuvu.

1 etapas – prieskoniai

Pradėsime nuo prieskonių. Advijos mišinuko galite pabandyti ieškoti, nors aš tai net nepradėjau — paprasčiau pasidaryti pačiam. Taigi šiam patiekalui darom tokį mišinį:

  • Valgomasis šaukštas ciberžolės
  • Arbatinis šaukštelis cinamono (arba visai nedėti, jei nemėgstate)
  • Arbatinis šaukštelis kardamono
  • Kelios galvutės sugrūstų gvazdikėlių
  • Pusė šaukštelio kumino
  • Pusė šaukštelio grūstų kalendros grūdelių
  • Pusė šaukštelio imbiero miltelių
  • Šaukštas grūstų juodųjų pipirų — reguliuokite pagal savo aitrumo pomėgį
  • Šaukštas balto sezamo
  • Rožių žiedlapių… jei turite 😀

Prieskoniai Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškiniui | Receptai | Darau, blė

Sumaišytas galutinis variantas, viskas geltona nuo ciberžolės, aišku:

Sumaišytas prieskonių mišinys adwiya (advija) Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškiniui | Receptai | Darau, blė

2 etapas — žirniai

Pradedam nuo žirnių.

Žirniai šiam patiekalui turi būti apvirti, bet ne suvirę — lengvai kramtomi, bet dar traškūs. Tad juos pirmiausia perskalaujame šaltu vandeniu ir verdame beveik puslitryje vandens apie 15 minučių. Be abejo, kol jie verda, daromės visus kitus darbus.

Nežinau, ar žinote, ar ne — verdamų žirnių negalima sūdyti. Galima juos sūdyti tik prieš virimo pabaigą. Kitaip neišvirs.

3 etapas — visa ko smulkinimas

Žirniai verda, galima juos pamiršt. Tik reikia pažiūrėti, kad neišbėgtų. Tad smulkinam svogūną ir baklažaną:

Smulkinti svogūnai ir baklažanas | Receptai | Darau, blė

Na ir jautieną pasipjaustom tokiais gabalais, kad tilptų į šaukštą:

Dideliais gabalais smulkinta jautienos mentė | Receptai | Darau, blė

Tiesa, jautieną galima pjaustyti ir tolimesniame etape — kol svogūnai kepinasi.

4 etapas — pomidorų pagrindas

Žirniai tebeverda, visa kita — susmulkinta. Reikia apkepinti svogūnus. Kadangi aš ruošiausi troškinį ruošti puode (nes troškintuvas jau seniai iškeliavęs užtarnauto poilsio), tai įpyliau aliejaus ir suverčiau svogūnus į tą puodą:

Susmulkinti svogūnai kepinami puode Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškiniui | Receptai | Darau, blė

Svogūnus reikia sukepinti iki auksinės spalvos, bet kad dar išlaikytų konsistenciją. Jie dar turės progų toliau pakepti:

Susmulkinti ir apkepę svogūnai Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškiniui | Receptai | Darau, blė

Kai svogūnai baigia kepti — kaičiam keptuvę su aliejumi ir ten permetam trečdalį (t.y. maždaug vieną iš trijų) svogūnų į keptuvę:

Į keptuvę sumesti kepinami svogūnai | Receptai | Darau, blė

O ant svogūnų puode supilam pomidorus:

Puode troškinami pomidorai su svogūnais | Receptai | Darau, blė

Tyrę pasūdom pagal skonį, nu, ir paliekam ramiai sau pukšėti.

5 etapas — mėsa,

Mėsą metam pas svogūnus truputuką apkepti ir barstom ant jos prieskonius bei sūdom:

Keptuvėje su svogūnais ir prieskoniais kepinama jautiena Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškiniui | Receptai | Darau, blė

Kai mėsa jau šiek tiek apkepa (kokios 3-4 minutės, bo per prieskonius ne kažkas matosi), suverčiam baklažaną:

Keptuvėje su svogūnais, baklažanu ir prieskoniais kepinama jautiena Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškiniui | Receptai | Darau, blė

Ir kepinam vis pamaišydami. Šitas į miltelius sutrintų prieskonių mišinys aliejų gerai sugeria ir viskas truputuką svyla – tai gerai, taip ir turi būti. Aišku, ir aliejaus reikia nepagailėti, juk ne lietinius blynelius kepam.

Mėsą su baklažanu reikia vis permaišyti ir kai jau baklažanas suminkštėja, atėjo šito etapo pabaiga:

Keptuvėje su svogūnais, baklažanu ir prieskoniais kepinama jautiena Khoresh Bādemjān Lapeh persiškam troškiniui | Receptai | Darau, blė

6 etapas — visa ko troškinys

Nepamiršote, žirniai po kokių 15 minučių turėjo būti apvirę?

Apvirę skaldyti geltoni žirniai | Receptai | Darau, blė

Aha. Tai dabar nupilam nuo jų vandenį į kokį nors indą (a gal prireiks).

Į pukšinčią pomidorų ir svogūnų tyrę suverčiam mėsą su svogūno likučiais ir baklažanu:

Puode ruošiamas Khoresh Bādemjān Lapeh persiškas troškinys | Receptai | Darau, blė

Ten suverčiam ir žirnius:

Puode ruošiamas Khoresh Bādemjān Lapeh persiškas troškinys | Receptai | Darau, blė

Galim pamiršti — šitas troškinys turi sau ramiai pukšėti dvi valandas. Teisybės dėlei turiu prisipažinti, kad aš jį troškinau vos pusvalandį: susivėlinau su pietų ruošimu ir šeimyna užprotestavo, kad badu nemarinčiau. Taigi mėsa buvo dar kietoka. Bet po dviejų valandų viskas būtų buvę tobula, tikrai.

Kartas nuo karto troškinį reikia patikrinti. Priklausomai nuo to, kokio skystumo norėsite, gali prireikti papildyti vandens. Na, kad ir nuo žirnių nupilto — jame jau dalis skonio yra, nebus tas pats, kas skiesti grynu vandeniu.

7 etapas — ryžukai

Nu ką, aš dėl skubėjimo vos užkaitęs galutinį troškinį puoliau virti ir ryžių. Jums, jei troškinsite tikrai dvi valandas, siūlyčiau susimąstyti likus pusvalandžiui iki pabaigos.

Ryžius reikia virti kartu su džiovintomis ožerškio uogomis ir pasūdytus, net jei ir pakeliais virsite, kaip aš:

Su džiovintomis ožerškio uogomis verdami ryžiai | Receptai | Darau, blė

Tik nupilti vandenį nuo pakelių reikia atsargiai 😀

8 etapas — pagaliau valgymas!

Ryžius dėliojam lėkštės pakraščiukais, o troškinį kraunam į vidurį — man taip patinka:

Lėkštėje su ryžiais patiektas Khoresh Bādemjān Lapeh persiškas troškinys | Receptai | Darau, blė

Skanaus, blė, persiško troškinio! Jis — nuostabus. Prieskonius, be abejo, galite prisiderinti pagal save, ne visiems adwiya yra priimtina.

Komentarai
  1. Siaubas parašė:

    Jėgytė troškinys. Toks rudeninės depresūchos praskaidrinimui.
    Tik vat turiu skepticizmo dėl skaldytų žirnių naudojimo. Ar jie tikrai tinkami šiam patiekalui?
    Esu gan intymiai susipažinęs su to regiono gyvenimu ir mačiau, kad maistui ten daugiausiai vartojami avižirniai, o paprasti žirniai gerokai rečiau pasitaiko.

    • Darau, Blė parašė:

      O ką aš žinau. Aš kadangi nesusipažinęs, tai pažindinuosi interneto ir savo virtuvės pagalba 😀 O čia citata, kuria rėmiausi:
      Khoresh Bādemjān Lapeh (Aubergine and Yellow Split Pea Stew): same as previous with addition of yellow split peas and Advieh“

  2. Kazys parašė:

    Ačiū už malonius skaitinius, atsidėkojimui pora nuorodų kulinarine tema, kaip tik daug patiekalų iš rytietiškos virtuvės (jei tokia nuorodų pateikimo forma etiška) : http://stalic.livejournal.com/ ir http://stalic-kitchen.livejournal.com/ . Pagal antrąją nuorodą bandėm raugintas citrinas – patiko.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.