Kaip daryti zemelkniodelius (bavariškus kukulius)

Posted: 2014-10-03 in Valgymas
Žymos:, ,

Įdomu, kad turime kaimynų su artimais produktais, bet labai besiskiriančiais patiekalais nuo lietuviškų. Kad ir toks lenkų bigošas — nu pas mus jis nepopuliarus. Arba visokie ten vokiški, čekiški, slovakiški ir vengriški kukuliai, knedlikai ir panašūs virtinukai mūsuose veik nežinomi. O blogai, kai kuriuos iš jų padaryti pigu, paprasta, sveika ir labai skanu.

Va praėjusį kartą rašiau, ką daryti, kai turite sustelėjusių šparaginių pupelių. Šiandien pateiksiu pasiūlymą, ką daryti su pamirštu ir padžiūvusiu batonu.

Šiandien aš jumi papasakosiu ir pavaizduosiu, kaip daryti zemelkniodelius — bavariškus duonos kukulius (vok. Semmelknödel). Juos galima valgyti ir vienus, ir kartu su bavariškais karbonadais — apie kuriuos galbūt kitą kartą parašysiu. Kukulius valgysime su grybų padažu.

Jei neturite padžiūvusio batono, nenusiminkite — jį galima greitai padžiovinti orkaitėje.

Reikalingi ingredientai:

  • Padžiūvęs arba džiovintas/skrudintas batonas
  • 0,4 l pieno
  • 0,1 kg špinatų
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 1 svogūnas
  • 0,5 kg grybų
  • 400 g grietinės
  • Aliejus ir sviestas kepinimui
  • Žalumynai pabarstymui. Ką turite ir pagal skonį: svogūnų laiškai, petražolės, porai.
  • Citrina žievelės patarkavimui ir pabarstymui — privaloma!

Ingredientai bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Susismulkinam batoną kubeliais. Jei neturite padžiūvusio (aš ir neturėjau, užsimanių kniodelių staigiai, taip sakant), tai džiovinam. Nustatom orkaitę iki 120 laipsnių, įjungiam ir imamės batono:

Batonas bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Batoną smulkinam kubeliais, maždaug tokiais, kaip ir batono riekelės storumas:

Kubeliais susmulkintas batonas bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Kai orkaitė įkaista, suverčiam vienu sluoksniu kubelius į skardą ir pašaunam. Pašovę iš karto mažinam kaitrą iki 90 ℃ ir kepinam 10 minučių. Po to pavartom su mentele ir kišam atgal dar 10 minučių. Ir pakartojam trečią kartą. Taigi džiovinam iš viso maždaug pusvalandį — arba iki tol, kol pasklinda ryškus batono kvapas. Patikrinkite, ar kubeliai gerai išdžiūvę: kiek gelstelėję ir traškūs. Jei taip — šitas etapas baigtas:

Orkaitėje apkepintas kubeliais susmulkintas batonas bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Pastaba: jei kas nors pasakys, kad reikia nuo batono nupjaustyti pluteles — siųskit tokį protinguolį tolėliau. Negalima plutelių nupjaustyti, jos atlieka rimtą dekoratyvinę funkciją.

Pieną pašildom, bet neužvirinam. Jis turi atrodyti karštas, t.y. kokie 70–80 ℃. Jį pilam ant kubelių ir šaukštu gerai išmaigom. Šiaip kubeliai turi nepermirkti. Jie turi sudrėkti, bet jokiu būdu nežliugsėti. Batonui 0,4 pieno — maždaug kaip tik. Puslitris — truputuką daugoka, gali kniodeliai skystoki gautis. Pilam pieną:

Ant batono kubelių pilamas pienas bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Batono kubelius gerai ištrinam šaukštu, kad prisigertų pieno atsakančiai:

Šaukštu trinami batono kubeliai su pienu bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Paliekam batoną mirkti:

Batono kubeliai paliekami mirkti piene bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Ruošiamės viskam kitam. Smulkinam svogūną:

Smulkintas svogūnas bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Jį apkepinam aliejuje, po to jį pasidedam atskirai:

Aliejuje apkepintas svogūnas bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Smulkinam špinatus. Jei jie „švieži“ — apžiūrėkite, ar pakankamai švarūs ir neplaukite, tik susmulkinkite. Jei jie smulkinti ir šaldyti — tai apkepinimas tuo pačiu ir atšildymas, tik nepamirškite, kad šaldyti špinatai bjauriai taškosi. Špinatus būtina apkepinti tik svieste, jokiu būdu ne aliejuje:

Svieste kepinami smulkinti špinatai bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Taip pat sudorojam grybus:

Smulkinti grybai bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

O kai čia viskas baigta, galim pasiruošti ir padažą. Nors jį galima ir ruošti verdant kukulius — tik reikia pakankamai vikriai suktis. Jei jums atrodo, kad puskilio grybų daugoka, tai prisiminkite, kaip jie susitraukia kepinami:

Keptuvėje kepinami smulkinti grybai bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Kai grybai gerai apkepa ir praranda pusę apimties, suverčiam pusę svogūno, dar kiek pakepinam ir verčiam visą indelį grietinės. Maišom, kol grietinė „užverda“. Tada žiūrim, ar ne per tiršta. Parduotuvinė grietinė paprastai būna tiršta ir galima į padažą įpilti pusę stiklinaitės pieno, kad padažas būtų kiek skystesnis. Kitaip prie zemelkniodelių dar gausis ir grietininiai grybų kukuliai, o ne padažas:

Paruoštas grybų ir grietinės padažas bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

O dabar — kukulių gamyba. Tiesa, aš ruošiau padažą jiems jau verdant, tad šis įrašas chronologiškai nevisai tikslus, bet kitaip bardakas gautųsi nupasakot, kaip viskas iš tikro buvo 🙂 Taigi ant batono sumetam pusę kepinto svogūno, tris kiaušinių trynius (negailėkite tų baltymų, būkite geri) ir špinatus:

Ant batono sumesti kepinti svogūnai, kiaušinių tryniai ir špinatai bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Taip pat dabar jau nepamirškite šito mutinio pasūdyti ir papipirinti — pagal skonį. Jei neturite skonio, tai pusantro nubraukto arbatinio šaukštelio druskos ir trečdalis šaukštelio grūstų pipirų — pats tas.

Dabar jau be rankų išsimozojimo neišsisuksite. Batoną būtina baisiai gerai perminkyti ir perspausti, kad viso gėrio persigertų. Pajuskite batono kubelių pasipriešinimą ir sužlugdykite juos galutinai:

Minkoma tešla bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Verdančio vandens puodą gerai padruskinam ir dviem šaukštais formuojam kukulius. Juos atsargiai įleidžiam ir laukiam, kol iškils:

Puode verdantys bavariškieji duonos kukuliai zemelkniodeliai (Semmelknödel)  | Receptai | Darau, blė

Kai iškyla — turim keturias minutes. Per tą laiką galima atlikti paskutinius pasiruošimus. Pavyzdžiui, pasitarkuoti citrinos žievelės:

Tarkuojama geltonos citrinos žievelė bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Va ir turim paskaninimo/papuošimo kartu su poru:

Tarkuota geltonos citrinos žievelė ir smulkintas poras bavariškųjų duonos kukulių zemelkniodelių (Semmelknödel) gamybai | Receptai | Darau, blė

Zia pabaiga. Kukulius traukiam iš puodo kiauru šaukštu, dedam į lėkštę, gausiai apšlakstom padažu, barstom žalumynais ir citrina:

Bavariškieji duonos kukuliai zemelkniodeliai (Semmelknödel)  | Receptai | Darau, blė

Žiūriu, nuotrauka gavosi visai nepanaši į tą grožį, kurį paskui valgiau. Gaila, bet pakartojimui neliko.

Aš jums, mieli skaitytojai, labai smarkiai rekomenduoju išbandyti šį receptą. Nepatikėtumėte, kokie šitie kukuliai skanūs. Ir apskritai, aš dalinuosi tik labai gerais ir labai skaniais receptais, o ne kokį tai š… malu, blė!

Skanaus!

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s