Šparaginės pupelės tailandietiškai

Posted: 2014-09-27 in Valgymas
Žymos:, ,

Pasistojo tokis klausimas: ką daryti, kai turi puskilį nusususių (na, gerai, tik sustelėjusių) šparaginių pupelių? Ogi apdoroti jas tailandietiškai ir, cha cha cha, niekas nieko nepastebės!

Be to, taip paruoštos pupelės jus sušildys. Nes dabar, kol dar neprasidėjo šildymo sezonas, butuose gyvenantiems tas darosi aktualu. Pigiau atsieis, nei sąskaita už tepalinį pečiuką 🙂

O šiaip tai ką… norit tailandietiško patiekalo? Apsiginkluokit kokosų pienu, imbieru ir čili… viskas yzy.

Pirmyn.

Visi reikalingi ingredientai… proporcijos labai tikslios, nuo jų net nebandykite nukrypti:

  • 402 g sustelėjusių (na, nebūtinai) šparaginių pupelių
  • 400 g NETO kokosų pieno
  • 16 g galangalo (tik š… jo nusipirksi užėjęs į pirmą pasitaikiusią parduotuvę)
  • 17 g citrinžolės (apie du stiebelius, bet irgi š… gausi)
  • 15 g čili pipiro (-ų, jei maži) troškiniui
  • 6 g druskos
  • 7 g cukraus
  • 32 g rapsų aliejaus kepimui
  • Po čili pipirą kiekvienos porcijos papuošimui

Ingredientai tailandietiškoms šparaginėms pupelėms | Receptai | Darau, blė

Nu, gerai, juokauju aš su tom proporcijom. Gramais tiksliai matuojama ir laikas skaičiuojamas tik restoranuose, kad bet kuris pasikeitęs virėjas padarytų tokį patį firminį patiekalą. O mes visi paprasti mirtingieji bandom kažką padaryti pagal interneto receptus, kur būna tokios „tikslios“ proporcijos, kaip „stiklinė miltų“. Niekada tokių vienetų nesupratau. Tad galite sverti viską tiksliai, daryti pagal mano nurodymus ir garantuoju, kad gausite labai skanų patiekalą. O jei ne – patys kalti, aš nieko blogo nedariau…

Pupelėms nupjaustom galus ir perpjaunam per pusę. Kokie tai penkių cm šiaudeliai gaunasi:

Tailandietiškam patiekalui ruošiamos šparaginės pupelės | Receptai | Darau, blė

Galangalas… jo kartais būna pirkti ir viename iš didesnių prekybos centrų, bet ne visada. Būna ir konservuoto. Taip pat jį pardavinėja kai kurios sveikuoliškos parduotuvės. Bet labai neimkite į galvą – pirkite paprasto sveriamo imbiero ir bus gerai. Geriausia – nekonservuoto.

Citrinžolės pėdsakų Lietuvoje nesu aptikęs. Gal blogai ieškojau. Tad imam pusės laimo vaisiaus (tokios žalios citrinos) žievelę ir naudojam ją.

Galangalą (imbierą) ir citrinžolę (laimo žievelės gabaliukus) pjaustom šiaudeliais, o čiliuką – smulkiais kubeliukais:

Tailandietiškoms šparaginėms pupelėms ruošiami prieskoniai: imbieras, laimo vaisiaus žievelė ir čili pipiras | Receptai | Darau, blė

Įkaitinam keptuvę ir įpilam aliejų, jam leidžiam sušilti. Tada metam šiuos prieskonius į ją ir 3 su puse minutės kepinam. Taip, tikrai – 3:30. Tikrai, ne daugiau ir ne mažiau. Pasidėkite šalia laikroduką.

Būtų tobula šitam reikalui turėti wok keptuvę, bet, būkime biedni, bet teisingi: kas jau iš mūsų turime dujinę vyryklę su pakankamai didele skyle, kad tikrą woką įkaitintų? Neturime. Tad paprasta špižinė keptuvė yra jūsų draugas.

Kepinam tris su puse minutės:

Tailandietiškoms šparaginėms pupelėms keptuvėje kepinami prieskoniai | Receptai | Darau, blė

Praėjus šiam laikui supilam kokosų pieną ir po truputuką maišom:

Į keptuvę supiltas kokosų pienas su prieskoniais šparaginėms pupelėms | Receptai | Darau, blė

Kokosų pienas užverda panašiai, kaip ir karvės. Žiūrėkite, kad nepabėgtų:

Keptuvėje užviręs kokosų pienas | Receptai | Darau, blė

Į užvirusį kokosų pieną sumetam pupeles, uždengiam ir ant labai lėtos ugnies paliekam šešioms minutėms. Jei pradeda putotis, kiek stumtelim dangtį į šalį:

Kokosų piene verdančios šparaginės pupelės | Receptai | Darau, blė

Kol pupelės verda, iš puošimui skirtų čiliukų pjaustome gėlytes arba osmosinius džonsus:

Iš čili pipiro išpjaustyta gėlytė  papuošimuiKokosų piene verdančios šparaginės pupelės | Receptai | Darau, blė

Praėjus šešioms minutėms atidengiam ir suberiam druską bei cukrų:

Atidengtos kokosų piene verdamos šparaginės pupelėsIš čili pipiro išpjaustyta gėlytė  papuošimuiKokosų piene verdančios šparaginės pupelės | Receptai | Darau, blė

Maišydami palaikom dar minutę ir tada pilstom į dubenėlius. Pupelės gali būti patiekiamos tiek vienos, tiek kaip garnyras prie kokio nors kito tailandietiško ar šiaip „azijietiško“ patiekalo, kaip kad ir kokia nors sojos padaže troškinta vištytė:

Su vištiena patiektos tailandietiškos šparaginės pupelėsAtidengtos kokosų piene verdamos šparaginės pupelėsIš čili pipiro išpjaustyta gėlytė  papuošimuiKokosų piene verdančios šparaginės pupelės | Receptai | Darau, blė

Skanių ir šiltų vakarų, blė!

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s