Kaip daryti gazpačio

Posted: 2014-08-20 in Valgymas
Žymos:, ,

Kuo skiriasi kaubojus (cowboy) nuo el gaučio (el gaucho)? Jei nežinote, pažiūrėkite šį filmuką. O va kuo skiriasi gazpačio (gazpacho) nuo šaltibarščių, sužinosite perskaitę šį receptą.

Pradžiai apie tai, kas yra bendro tarp šaltibarščių ir gazpačio. Nagi beveik nieko, išskyrus tai, kad šie abu patiekalai yra šaltos sriubos ir jų sudėtyje yra agurkų. Abi tinka atsigaivinti karštą vasaros dieną. Lyg ir tiek. O dabar — prie darbo.

Ingredientai, kurių reikės maždaug trijų litrų puodui sriubos:

  • 12 pomidorų
  • 5 agurkai
  • 4 raudonos ar geltonos ar maišytos paprikos
  • 4 česnako skiltelės
  • 1 didelis ar 2 mažesni svogūnai
  • 6 riekelės džiovinto arba skrudinto batono
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas vyno ar ryžių acto (ar netgi citrinų sulčių iš bėdos)
  • Čiobreliai paprieskoninimui
  • Petražolės lapeliai papuošimui
  • Druska ir pipirai
  • Tabasco padažas užaštrinimui
  • Papuošimui: kelios pjaustytos braškės ar arbūzo gabalėliai

Čia daržovių nuotraukėlė:

Gazpacho sriubai skirtos daržovės | Receptai | Darau, blė

O čia — patys būtiniausi prieskoniai:

Pipirai ir Tabasco padažas gazpacho sriubos pagardinimui | Receptai | Darau, blė

Šitą sriubą geriausia gaminti dviese, kitaip ilgokai užtrunka. T.y., atvirai, tai truputį užknisa blanširuoti pomidorus, bet tą padaryti būtina. Galima, bet nebūtina, blanširuoti ir paprikas. Aš šitą žingsnį praleidžiu, nes po krūvos pomidorų motyvacija jau būna kritusi 🙂

Ką gi, pirmas darbas — užsikaisti puodą vandens pomidorų blanširavimui. Jiems reikia išpjaustyti kotelius, subadyti keliose vietose odelę ir sumesti (kiek telpa) į verdantį vandenį.

Kol pomidorai plikosi, galima greitai nusilupti svogūnus ir česnako skilteles. Taip pat, jei neturite pasidžiovinę batono, galima jį kišti po griliu ar į skrudintuvą. Darbai gan gerai lygiagretinasi 🙂

Beblanširuojant pomidorus dar galima nusilupti visus agurkus, keturis iš jų supjaustyti stambiais gabalais, o penktajį — mažučiais kubeliais (jie bus naudojami sriubai pagražinti ir pagardinti bei kad būtų joje kažkas lengvai kramtomo, o ne vien ištisa pliurzė):

Gazpacho sriubai pasmulkintas agurkas | Receptai | Darau, blė

Taip pat reikia išvalyti ir gabalėliais supjaustyti paprikas.

Kaip jau minėjau, pomidorų plikinimas ir lupinėjimas gali būti vieno žmogaus darbas, o visi kiti čia aukščiau išrašyti — antrojo. Tiesa, būna šiek tiek laiko bimbam, kol pomidorai plikosi ir dar nepradeda trūkinėti, tad ir vienam galima per tarpelius atlikti kitus darbus, bet reikia vikriai suktis.

Galima viską atlikti blenderiu, bet man labiau patinka virtuvės kombainas su peiliais. Be šių technologinių žaisliukų gazpačio pasidaryti kiek sunkiau, reikia viską piestele trinti ir kitaip smulkinti.

Batoną reikėtų sutrupinti:

Sutrynimui paruoštas skrudintas batonas gazpacho sriubai | Receptai | Darau, blė

Bet jeigu jį skrudinote gamybos metu, tai jis vargiai bus gerai išdžiūvęs ir nė velnio nesitrupins.

Į kombainą pirmiausia sudedamas svogūnas su česnaku ir abu gerai susmulkinami. Per kelis kartus, nurankiojant nuo sienelių stambesnius gabaliukus. Tada čia dedamos minėtos keturios riekelės batono ir vėl gerai susmulkinamos:

Virtuvės kombaine smulkinami svogūnai ir česnakai | Receptai | Darau, blė

Tada jau eilė agurkams su paprikomis. Jei jūsų kombainas nėra labai didelis (kaip kad mano), visko vienu ypu padaryt nepavyks. Man pavyksta vienas užėjimas visų ingredientų išskyrus pomidorus, o paskui atskirai ir pomidorai.

Taigi, susmulkinama viskas, kas yra ne pomidorai:

Virtuvės kombaine smulkinamos daržovės gazpacho sriubai | Receptai | Darau, blė

Pomidorus tarp visų šių darbu reikia nublanširuoti, t.y. apvirusiems nučiupinėti odeles:

Nublanširuoti pomidorai gazpacho sriubai | Receptai | Darau, blė

Visų daržovių tyrę galima išpilti į puodą, o į kombainą suversti pomidorus. Į pomidorus taip pat reikia sudėti druską, pipirus ir supilti actą. Jei visi šeimoje valgo aštriai, tai ir kelis drūtus Tabasco pašlakstymus, o jei ne, tai patiekite buteliuką į stalą.

Virtuvės kombaine smulkinami pomidorai gazpacho sriubai | Receptai | Darau, blė

Sutrintus pomidorus supilame ant kitos pliurzės dalies ir išmaišome:

Puode paruošta gazpacho sriuba | Receptai | Darau, blė

Po išmaišymo kišame valandai į šaldytuvą (ar ilgiau, jei ištversite).

Krutonams sriubai papuošti pasiliekamos dvi batono riekelės:

Skrudinto batono gabalėliai (krutonai) gazpacho sriubos papuošimui | Receptai | Darau, blė

Ir būtina turėti ledo kubelių:

Ledukai gazpacho sriubai | Receptai | Darau, blė

Į stalą sriuba patiekiama su trim-keturiais kubeliais ledo, krutonais, keliais griežinėliais braškių ar gabaliukais arbūzo, papuošta petražole (jei ją mėgstate) ir pašlakstyta alyvuogių aliejumi:

Paruošta ir patiekta pomidorinė šalta gazpacho sriuba (šaltsriubė) su krutonais ir ledukais | Receptai | Darau, blė

Neturėjau šįsyk braškių, o arbūzą knebinėt dėl kelių gabaliukų tingėjau 😀 O petražoles pripažįstu tik charčio ir chašlamoj, tad į gazpačio nededu.

Taigi… be Tabasco ši sriuba praranda pusę žavesio. Su Tabasco galėsite užvalgyti šaltos deginančios sriubos ir užgiedoti tikrą ledo ir ugnies giesmę! 😀

Skanaus, blė!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.