Sūryme mirkyta kiaulienos išpjova

Posted: 2014-06-25 in Valgymas
Žymos:, ,

Visiškai neseniai vienas senas mokslingas pažįstamas „pasibėdavojo“, kad labai norėtų ant žarijų iškepto išpjovos kepsniuko. Net neabejoju, kad jis turi ir savo mėgstamų receptų, ir atidirbtų metodų kepimui. Aš tuo pačiu norėčiau pasidalinti vienu išpjovos paruošimo receptu, kurį atradau gan seniai ir labai labai jį mėgstu.

Apskritai, kiaulienos išpjova yra nuostabus daikčiukas. Kaip galbūt žinote, tai yra didelis, bet nelabai dirbantis raumuo, užtai sultingas, minkštas ir labai skanus. Aišku, su jautienos išpjova nė iš tolo nepalyginsi, juo labiau, kad kiaulės nei žalios, nei pusžalės valgyti negalima – tai galioja visiems nežolėdžiams. Jei gyvulys yra visaėdis ar plėšrūnas, jo mėsą būtina apdoroti iki galo – t.y. visas ruošiamas šmotas turi įkaisti iki 70 ℃. Neturi likti šaltesnių vietų.

Sūryme paprastai mėsa mirkoma norint ją džiovinti, vytinti ar rūkyti. Kai vėl ateis šildymo sezonas, gal prisiminsiu pademonstruoti, kaip ant radiatoriaus pasidaryti tikrą palendricą. O kol kas – aromatingai prakvipusios išpjovos receptukas.

Reikės:

  • Išpjovos šmoto
  • Česnako galvutės
  • Druskos (daug)
  • Lauro lapų
  • Grūstų pipirų

Kiaulienos išpjova ir ingredientai sūrymui | Receptai | Darau, blė

Išpjovą reikia apvalyti: nupjaustyti visokias ten plėves ir panašiai.

Ruošiam sūrymą. Į kokią nors dėžutę ar kitą tinkamą indą reikia suberti du kupinus šaukštus druskos (taip, du ir taip, kupinus), išspausti česnako galvutę (taip, visą), įmesti kokius tris-keturis lauro lapus (ne daugiau, ne ne ne) ir pabarstyti gausiai juodųjų grūstųjų pipirų:

Sūrymui ruošti sumesti ingredientai | Receptai | Darau, blė

Dabar toks reikalas. Reikėtų visus šiuos prieskonius užpilti maždaug puslitriu verdančio vandens, gerai išmaišyti, leisti atvėsti ir tada merkti išpjovą. Betgi ne žiema – kiek laiko reikės laukti, kol atvės? Darom tuomet tokį nelabai gerą, bet patogų dalyką: užpilam prieskonius kokiais 200 ml verdančio vandens ir gaunam tokį tai mutinį:

Verdančiu vandeniu užpilti prieskoniai kiaulienos išpjovos sūrymo gamybai | Receptai | Darau, blė

Reikia gerai gerai išmaišyti, uždaryti dėžutę ir duoti kokias penkias minutes pamirkti. Tuome likusį vandenį supilam šaltą ir dar įmetam gerą didelę saują ledukų – kad atvėstų smarkiau. Na ir tuomet dedam išpjovą:

Sūryme pamerkta kiaulienos išpjova | Receptai | Darau, blė

Dabar liūdnoji dalis: dėžutę uždarom ir kavojam šaldytuve kaip minimum dviem valandom. Kaip minimum. Aš rekomenduočiau ją pamirkyti kokias keturias, tai tada tikrai gerai visų aromatų persigeria ir druską visą įsisavina, kiek reikia.

Paaiškinimas tiems, kas bijo persūdyti: taip nebūna. Persūdyti galima barstant sausa druska, kai ant barstomo subjekto susidaro aptirpęs druskos sluoksnis. Tuo tarpu į sūrymą pamerkta mėsa jos įgeria tiek, kiek jai reikia – daugiau nesukiši.

Po kelių valandų mėsą galima išimti ir nusausinti:

Sausinama kiaulienos išpjova | Receptai | Darau, blė

Geriausia būtų medžiaginiu rankšluostuku, bet jie palieka daugokai pūkų. O popieriaus jei ir lieka, tai niekas nepastebi 😀

Dėmesio! Sūrymo neišpilkite. Jį galite panaudoti sriubai arba garnyrui paruošti. Aš prie mėsos kepsnių mėgstu bulvių ketvirtukus, tad juos ir apverdu šiame pačiame sūryme. Tiesa, bulvės druską įgeria geriau, jei bijote padauginti – atskieskite kokiu trečdaliu (aš neskiedžiu).

Taigi, jei ruošiate bulvių ketvirtukus, dabar pat jau galite užkaisti sūrymą, o išpjovą tuo tarpu reikia doroti toliau.

Pasirinkimai: su išpjova toliau galite daryti, ką norite. Jei turite galimybę kepti ant žarijų – kitų variantų ir nesvarstykite. Tai vienas iš geriausių kepsnių, kuriuos tik galima paruošti. Galite dar paruošti kokią nors „Laumės kasą“ ar išsikepti orkaitėje. Aš kepsiu orkaitėje ant grotelių.

Prieš kepant išpjovą orkaitėje ją būtina apkepinti storapadėje keptuvėje. Paprastai, dėl išpjovos formos, užtenką ją apkepinti iš trijų pusių:

Keptuvėje apkepinamas kiaulienos išpjovos kepsnys | Receptai | Darau, blė

Tuomet išpjovą įmetam į iki 180 ℃ įkaitintą orkaitę ant grotelių, apačioje nepamiršdami pakišti blėkos, kad turėtų kur nusivarvėti:

Orkaitėje ant grotelių kepamas kiaulienos išpjovos kepsnys  | Receptai | Darau, blė

Kepti reikėtų apie pusvalandį. Jei turite mėsos termometrą, pamatuokite po dvidešimties minučių, ar jau pasiekė 70 ℃  – galima traukti lauk. Jei neturite termometro, o orkaitė plius-minus daro tai, ką nustatote, tai kepkite lygiai pusvalandį ir bus gerai.

Ech, o tuo metu ketvirtukai jau apvirė ir kepa keptuvėje, tuose pačiuose riebaluose, kuriuose buvo iš pradžių apkepinta išpjova:

Keptuvėje kepantys bulvių ketvirtukai | Receptai | Darau, blė

Viską reikia stengtis panaudoti ir pernaudoti 🙂

Po pusvalandžio ištraukiam kepsniuką ir juo pasigrožim:

Iškepęs kiaulienos išpjovos kepsnys | Receptai | Darau, blė

Tuomet uždengiam rankšluostuku ir paliekam 10 minučių susitupėti.

Valgyti šitokį kepsnį su bulvytėmis būtina užgeriant degtinėle, kitaip neliks didelės dalies žavesio:

Patiektas kiaulienos išpjovos kepsnys | Receptai | Darau, blė

Skanaus, blė!

Advertisements
Komentarai
  1. Scarface parašė:

    Nelabai suprantu, kam reikia tokia minksta ir sultinga mesa mirkyti tam druskos tirpale ? Kam ja datyti sausa ? Ir dar kepti iki 70℃. As asmeniskai kiaulienos ispjova kepu iki 65℃.

    • Darau, Blė parašė:

      Hm. Na, čia juk receptas, vienas iš daugelio. Man jis patinka. Galite pabandyti, galite ir nebandyti. Dėl sausumo tai sūrymas kažin ar turi įtakos, čia ne šiaip ištrynimas druska.

      Dėl temperatūros irgi pasirinkimas. Kiaulę aš mėgstu karščiau keptą ir tiek.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s