Kaip pasidaryti lydyto sviesto

Posted: 2014-03-26 in Valgymas
Žymos:,

Kadangi šeštadienį į dienos šviesą paleidau rašliavą apie maisto nesveikumus ir ten remdamasis tyrimais truputį sudirbau aliejų, tai pagalvojau, kad būtų nuoseklu savo skaitytojams pasiūlyti kokią nors geresnę alternatyvą. Aišku, ne visur aliejų galima pakeisti, bet jei kalbėsime konkrečiai apie kepimą riebaluose, tai lydytas sviestas už aliejų geriau. Geriau ir taukai, bet ne apie juos šiandien.

Be abejo, nepamirškime, kad kepimas riebaluose laikomas apskritai nesveiku dalyku. Tačiau kai kurias su sveikumu susijusias problemas sviestas išsprendžia. Pavyzdžiui, lydyto sviesto degimo temperatūra yra aukštesnė, nei aliejaus. Tad mažesnė tikimybė prikepti kancerogenų iš šio degimo produktų.

Lydytas sviestas dar labai tinka kelionėms ir išvykoms. Jis pakeičia sviestą tepimui, aliejų kepimui, tačiau yra kietas ir negendantis. Jeigu nežinojote, tai žinokite: grynuose riebaluose bakterijos negyvena. Jos gyvena angliavandeniuose ir baltymuose, bet ne riebaluose. Lydytas svietas yra rafinuotas riebalas ir jame bakterijoms ne vieta. Tad ir negenda jis. O ir transportuoti patogiau, nei skystą aliejų.

Man asmeniškai lydyto sviesto kvapas labai patinka, taip pat ir aromatas ką nors juo kepant. Iš esmės man pačiam aliejus nereikalingas, galiu visiškai gyvuoti su lydytu sviestu. Na, nebent noriu pasidaryti veganiškos šlapiankės, salotų ar kažko kitko, kam reikia skysto aliejaus (ne kepimui). Be to, mano močiutė ir mama dažnai sviestą lydydavo, tad man šis reikalas pažįstamas iš vaikystės.

Yra toks madingas „gy sviestas“ (ghee, ghi). Greičiausiai jį išpopuliarino visokie gyvenimo prasmės Indijoje ieškotojai, pigių ezoterinių knygų skaitytojai ir kiti jogai. Šiaip tas gy sviestas yra tiesiog lydytas sviestas, tik apipintas mistikos aura, turintis va tokį naglą ghee pavadinimą ir perdėtai išaukštintas visokių lemingų. Tad jei išgirsite kur nors tokį minint, galite mintyse nusišypsoti, nes žinosite, kad tai nėra kažkas stebuklingo. Na, suprantat, galit ant seno dyzelinio golfo užklijuoti lipduką GTI ir padaryti ties sankryža pensininką, bet tai vis tiek bus senas dyzelinis golfas, ane?

Tiek pezalų, o dabar prie reikalo. Darysim nepilną puslitriuką lydyto sviesto, kad garantuotai tilptų į stiklainiuką. Reikia trijų pakelių sviesto, o ne kokio nors sviesto mišinio. Na, atseit „tikro“ sviesto, tokio, kur riebumas bent 82%:

Lydymui skirto sviesto pakeliai | Receptai | Darau, blė

Sviestą reikia susmulkinti gabalėliais, kad geriau lydytųsi ir dėti į neprisvylantį, lengvai nusivalantį, keraminį, palivotą ar kitokį tinkamą puodą:

Puodelyje besilydantis sviestas | Receptai | Darau, blė

Kaitinam, be abejo, nesmarkiai, ant mažos liepsnos:

Maža dujinės viryklės liepsna | Receptai | Darau, blė

Kai sviestas išsilydo, galite nusiimti laikmatį maždaug 40-iai minučių. Per tiek laiko sviestas pasidarys, tik reikės jį lengvai paprižiūrėti.

Pirmasis dalykas, kurį reikia prižiūrėti — ant sviesto susidarančios putytės:

Ant lydomo sviesto susidarančios putos | Receptai | Darau, blė

Jas kas kažkiek laiko reikia nugriebti:

Nuo lydomo sviesto nugriebiamos putos | Receptai | Darau, blė

Laikas nuo laiko reikia pažiūrėti, kaip sviestui sekasi. Sviestas burbuliuoja smulkiais burbuliukais, tarsi virdamas — taip iš jo po truputį pasišalina vanduo:

Iš lydomo sviesto išgaruojantis vanduo, burbuliukai | Receptai | Darau, blė

Kai sviestas nebeburbuliuoja, jau aišku, kad vanduo išgaravo ir pabaiga netoli. Tuomet pradeda karamelizuotis nusėdę baltymai ir kitos sunkesnės už sviesto riebalus atliekos. Jos nusėda ant puodo dugno ir įgauna tamsiai rudą spalvą:

Lydomame svieste susikaramelizavę baltymai | Receptai | Darau, blė

Viskas, viryklę laikas išjungti, pasiimti merliuką ar kokį kitą skudurėlį ir pilti sviestą į stiklainiuką:

Į stiklainį pilamas lydytas sviestas | Receptai | Darau, blė

Puodo dugnas atrodo nelabai estetiškai, dėl to ir verta pasirinkti tokį puodą, kuris po to bus lengvai plaunamas. Tokį mes turim ir tam naudojam. Prie jo dugno visokios atliekos kimba menkai, jis lengvai plaunas, o, svarbiausia, turi patogią rankeną pilstymui.

Va taip atrodo dugnas po sviesto lydymo:

Ant puodo dugno susikaramelizavę baltymai po sviesto lydymo | Receptai | Darau, blė

Nors puodas atrodo nešvarus ir neestetiškas, per skudurėlį nukoštas sviestas skaidrutėlis ir gelsvai žalsvas:

Nupiltas lydytas sviestas stiklainyje | Receptai | Darau, blė

Atvėsęs ir sustingęs sviestas panašus į medų, gal dėl to, kad jis stiklainyje 😀

Sustingęs lydytas sviestas stiklainyje | Receptai | Darau, blė

Dabar jį galite naudoti, kaip tinkami. Tiek sumuštiniams, tiek kepimui, tiek visokiems kitokiems gėriams. Laikyti galite ir šaldytuve, nors nebūtina, ir tiesiog kur nors virtuvėje kambario temperatūroje.

Jeigu ruošdami visą šį receptą burbėsite hinduistines maldeles ir lankstysitės hinduizmo moteriškoms dievybėms, gausite tikrą ghee sviestą 😀

Reklama
Komentarai
  1. Vaidas parašė:

    O kuo blogai tiesiog svietas? Ar čia tik dėl to, kad buožės pienininkai prideda visokio š idant išaugtų jų pelnas? Ar čia dėl galiojimo (bakterijos nepuola)?
    Kaime pamenu mušdavome svietą iš pieno. Dabar ši mada vėl grįžta. Tokį svietą irgi reikia perlydyti?

    • Darau, Blė parašė:

      Priklauso viskas nuo to, kam bus tas sviestas naudojamas. Man jis pirmiausia reikalingas kepimui keptuvėje — paprastas sviestas prisvyla prie sąlyginai žemos temperatūros (150 paprastas sviestas, 250 — lydytas). Dėl ganėtinai aukštos svilimo temperatūros jis tinka giliajam skrudinimui, visokiems ten wok’ams, tempuroms, naminiams čipsams ir panašiai. Taip pat jame yra nulis transriebalų, kurių, deja, yra pramoniniuose aliejuose. Be to, lydytame svieste kepti kotletai ar karbonadai man tiesiog skanesni — čia asmeninis pasirinkimas.

      Galiojimas, aišku, irgi gerai. Ypač, kad nereikia to sviesto šaldytuve laikyti — jis atitinkamai būna minkštesnis ir patogesnis naudoti. Tiesa, sumuštiniams nenaudoju arba naudoju tik pats sau. Šeimynai jo tekstūra nepatinka.

      Jei mėgstate sviestą ir negalite toleruoti laktozės — lydytas sviestas gali sueiti, nes jame laktozės lieka niekingai mažai.

      • mindogas parašė:

        Savo nedidele patirtimi remdamasis galiu teigti kad kotletams ir karbonadams kepti reikia naudoti to gyvulio tauką. Tuomet mėsa yra skaniausiai iškepama 🙂 Dar kas liečia taukus tai turiu nusistatymą, kad juos mėsai kepti ir tegalima naudoti, nes jau kokias bulves išsikepus tai neduok dieve.. Kol dar alkanas kaip vilkas esi valgyti gali, bet ipusėjęs lėkštę suvoki kad kažkas čia negerai 😀

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s