Miso sriuba

Posted: 2014-03-05 in Valgymas
Žymos:, , ,

Nors šiandien ir receptų diena, bet visgi ne receptas šį kartą, o mažas šviečiamasis straipsnelis.

Turbūt kiekvienas suši susietų su Japonija. Na, taip, tai tikrai japoniškas išmislas. O ką dar galima su Japonija susieti? Soba arba ramen makaronus. Tempurą. Žalią žuvį, ryžius, žalią senčia arbatą. Bet visgi ne taip jau daug žmonių, netgi besidominčių ta šalimi, žino apie miso sriubą. O ji ten už suši populiaresnė. Miso sriuba — neatsiejama japonybės dalis.

Pasikapstęs rečiau lankomuose virtuvės kampeliuose radau greitai paruošiamos miso sriubos komplektuką:

Greitai paruošiamos miso sriubos komplektas | Darau, blė

Taip taip, čia sriubos komplektas, ne prezervatyvai. Apačioje ir kairėje blizgūs sojos pastos pakeliai, o raudonas, mėlynas ir rudas — skirtingų „skonių“ sriubos pagardai. Raudonas — tofu (sojų varškės), mėlynas — svogūnų laiškų, o rudas — kažkas čirškintas aliejuje, tik dar nežinau kas. Greičiausiai japoniški paplotėliai, kurie iš konsistencijos primena kiaušinienę 😀

Tokią sriubą, be abejo, ruošti labai paprasta. O ir kiek teko jos valgyti ten, kur priklauso, nelabai skiriasi nuo kokios „naminės“. Sojų pastą tik japonai kartais plytomis po pusę kilo ar daugiau perka ir deda į sriubą visokius produktus, kurie ne ką geresni, nei šitie džiovinti pakeliuose. Tad esmė ta pati.

Taigi pastą iš reikiamo pakelio išspaudžiame:

Miso sriubos sojų pasta dubenėlyje | Darau, blė

Neypač estetiškai atrodo, ar ne? Iš arčiau — dar neestetiškiau:

Miso sriubos sojų pasta dubenėlyje iš arčiau | Darau, blė

Tada suberiam ir sausuosius ingredientus. Balti kubeliai — džiovinti tofu gabaliukai:

Visi miso sriubos su tofu ingredientai  | Darau, blė

Dabar visa tai reikia užpilti verdančiu vandeniu ir pamaišyti:

Verdančiu vandeniu užpilta miso sriuba | Darau, blė

Šita nevienalytė pliurzė ir yra miso sriuba, tik jai dar reikia duoti keletą minučių pabręsti. Beje, grįžkite atgal prie išbertų sausų ingredientų ir atspėkite, kuris iš jų šitaip gražiai išsiskleidė:

Išsiskleidęs dumblio lapas iš miso sriubos | Darau, blė

Čia, be sojų pastos, yra tiesiog privalomas miso sriubos ingredientas — dumblis. Net ir džiovintas jis gerai išsiskleidžia, įgeria vandenį ir tampa maloniai kramtomas. Konsistencija primena ploną odelę. Man jie žiauriai skanūs.

Tai va, o čia — jau subrendusi miso sriuba:

Subrendusi miso sriuba | Darau, blė

Ji nebūna vienalytė, joje plaukioja sojų pastos draiskanos. Šiaip toli gražu ne visi ją pamėgsta. Man ji patiko nuo pirmo šaukšto, o kitiems žmonėms jos kvapas, vaizdas ir konsistencija kelia nelabai malonius jausmus. Tačiau tiems, kurie įsivaizduoja, kad domisi Japonija, būtina šios sriubos paragauti. Lietuvoje jos galima gauti kai kuriuose azijietiškuose ar specializuotuose japoniškuose restoranuose. Greito paruošimo rinkinukų teks paieškoti kur nors, kur yra didesnių azijietiškų parduotuvių — Švedijoje, JK ar Olandijoje ar panašiai.

Skanaus, blė! Ai, gal užskaitysim visgi šitą už receptą 😀

Advertisements
Komentarai
  1. Prakutęs Buržua parašė:

    vo, šitą tai jau darysiu 😀

  2. mindogas parašė:

    Nuo pirmo žingsnio tikrai atrodytu kad bus valgoma sutirštintą kakutį 😀 Galiausiai vaizdas bliude toks pats kaip kraujines siurbos 🙂 Skonis spėju skiriasi..

  3. MISOman parašė:

    Miso sriubą virti išmokė žentas – korėjietis. Kiek žmonių -tiek receptų. Išsiverdame didelį puodą sykį į savaitę ir plempiam dvi dienas. Verdam dažniausiai su mėsa – geriausiai su jautiena. Paverdama mėsa, dedama kokių tik sugalvoji daržovių, grybų, vidutinį šaukštuką red hot čili paste (aštri čili paprikų pasta), taip pat – papildom spec. sojos padažu sriubai (soya bean souce for soup), po to dedame jūržoles wakami (paverdame apie 10-12min), tik pačioje pabaigoje krauname šaukštą, du, priklausomai nuo puodo dydžio – soya bean paste miso. Gaila bet tofu sūrio čia netenka matyti, išskyrus konservuotą, kurio geriau nenaudoti. Skanu su trupučiu silpnos grietinės. Esame bandę sujungti net su virtais raudonaisias burokėliais. Taigi gaunasi misobarščiai. Kartis gaunasi aštri – valgai ir brauki prakaitą nuo kaktos. Ingredientus dažniausiai kelis kart metuose perku užsienyje, azijos parduotuvėse, kai ką jau ir čia pavyksta aptikti. Sėkmės -virkite, bandykite, ragaukite. Azijiečiai sako, kad tai vienas sveikiausių dalykų.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s