Užgraužos alaus tešloje

Posted: 2014-02-12 in Valgymas
Žymos:, ,

Kažin kaip kadaise žalioje jaunystėje labai žavėjausi visokiais patiekalais, kurių receptuose būdavo alkoholinių gėrimų. Alaus, vyno, brendžio, romo ir panašiai. Įsivaizduodavau, kad šie gėrimai receptuose turėtų suteikti kažkokį ypatingą skonį.

Iš tikrųjų nėra visiškai taip. Priklauso nuo patiekalo, nuo naudojamo gėrimo, jo stiprumo ir kitų faktorių. Karštai ruošiamuose patiekaluose (kepamuose ar verdamuose) alkoholio visiškai nelieka, jis sėkmingai nusigaruoja. Lieka tik užuomina į panaudotą gėrimą, kažkoks prieskonis. Tuo tarpu, jeigu į tortą dėsite rome išmirkytas razinas, tai gerai užkirtę ir apsinešite.

Šiandienai toks paprastas receptas. Ne visai receptas, nes tikslių proporcijų ir nurodymų negaliu pasakyti — jų tiesiog nėra. Deja, tokia teisybė, kad nemaža dalis receptų reikalauja tam tikro pojūčio virtuvėje. Ne visi jie, bjaurybės, tikslūs.

Alaus tešloje kepsime svogūnų žiedelius ir krevetes. Kepti šioje tešloje galima ką tik norite, kad ir šprotus.

Tešlai reikės:

  • Dviejų kiaušinių
  • Stiklinės vandens
  • Pusės stiklinės ar stiklinės alaus
  • Miltų… tiek, kad gautųsi ne visai skysta tešla, bet ir ne „grietinės tirštumo“.
  • Druskos ir grūstų pipirų

Apie alų šiek tiek. Jeigu recepte neparašyta, kokio alaus reikia, tai turėtumėte žinoti, kad bet koks netinka. Netinka lengvi lagerai, eliai ir apskritai šviesaus alaus rūšys. Geriausiai tinka išraiškingo, karstelinčio skonio tamsaus ar gintarinio alaus rūšys: dry stout, doppel bock, įvairūs porteriai.

Aš po ranka turėjau tik Gubernijos „Tamsiojo elio“ ir Švyturio „Baltijos“. „Tamsusis elis“ švelnaus ir malonaus skonio, bet kiek silpnokas, tad nusprendžiau naudoti „Švyturio Baltijos“:

Švyturio „Baltijos“ tamsusis bock alus | Receptai | Darau, blė

Šitas alus — vienas iš mano mėgstamiausių nuo studijų laikų. Patvari rūšis, ilgai išsilaikė ir vis dar tebegaminamas. Su nostalgija prisimenu kokius metus leistą tuometinio Ragučio „Juodą“… buvo pats geriausias lietuviškas alus, kurio teko ragauti. Deja, matyt, buvo bandomasis ir ilgai neišsilaikė…

Švyturio „Baltijos“ alus yra ant apatinės ribos, pagal kurią gali būti priskiriamas bock tipo alui. Iš bėdos į tešlą tinka — suteikia malonų raugo prieskonį.

Kadangi nei aš, nei mano žmonikė nesam tikslių proporcijų mėgėjai (aš jas mėgstu tik rašydamas šiuos receptus, o gamybos procese man gan smarkiai nusispjaut), tai pilam alų tiesiai į tešlą nesismulkindami:

Į tešlą pilamas tamsusis Švyturio „Baltijos“ bock tipo alus | Receptai | Darau, blė

Pasiruošiam porą didelių svogūnų:

Žiedais supjaustyti svogūnai | Receptai | Darau, blė

Beigi nuluptų, tik su uodegėlėmis, gyvių:

Nuluptos krevetės su paliktomis uodegėlėmis | Receptai | Darau, blė

Va ir viskas. Dabar į gerai įkaitintą keptuvę pripilam daug aliejaus ir prasideda didysis terliojimasis bei viso šito gėrio kepimas…

Svogūnų žiedeliai kepami alaus tešloje aliejuje | Receptai | Darau, blė

Gaunasi va tokia grožybė ir skanybė:

Alaus tešloje iškepti svogūnų žiedeliai | Receptai | Darau, blė

Po žiedeliais į lėkštę tiesiog būtina įtiesti popierinio rankšluosčio ar servetėlių — ta riebybė labai smarkiai teka ir jai reikia kažkur susigerti. Kitaip lėkštė paplauks ir svečiai liks nepatenkinti 🙂

Krevetes kepam lygiai taip pat. Tiesa, jei norite, kad jos būtų gražiai apkepę, nedarykite kaip mes. Reikėtų jas imti už uodegėlių ir taip mirkyti tešloje, kad uodegėlės liktų sausos. Tada už jų galima imti ir graužti. Deja, mes po svogūnų žiedelių kepimo jau buvom praradę motyvaciją, tai sumetėm krevetes tiesiog į tešlą, o paskui ir į keptuvę. Kur uodegėlės — reikia atspėti:

Alaus tešloje apkeptos krevetės | Receptai | Darau, blė

Šitaip tešloje keptos jūros gėrybės arba daržovės Japonijoje vadinamos tempura (天麩羅, iš tikro tai tenpura, bet tariama kaip su „m“, rašoma irgi dažniausiai šitaip). Būdinga yra tai, kad kepama su daugybe aliejaus arba netgi į jį visiškai panardinant ir gerai iščirškinant.

Rekomenduoju šitas užgraužas vartoti su tamsiu alumi ir saldžiuoju čili padažu. Skanaus, blė!

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s