Kaip daryti okonomijakį

Posted: 2013-11-27 in Valgymas
Žymos:, , , ,

Okonomijakis (お好み焼き, okonomiyaki) — vienas iš tokių paprastų ir labai skanių japoniškų patiekalų, kurie lengvai adaptuojami bet kokiam skoniui. Lietuviškam — irgi. Netgi pats patiekalo pavadinimas reiškia „dedu, ką mėgstu“. Žodžiu, toks kratinys-šiupinys iš mėgstamų ingredientų. Tiesa, nereikėtų šio patiekalo painioti su sukijakiu, kurio pavadinimas reiškia irgi tą patį, tik veiksmažodis suku yra kur kas subtilesnės reikšmės, o ir patiekalas tai visai kitas.

Okonomijakis dar vadinamas japoniška pica. Taip yra dėl to, kad jo principas šiek tiek panašus į mums įprastos picos. Mes juk irgi ant picos pado dedame tokius ingredientus, kokius norime ar mėgstame. Skirtumas yra subtilus: kai ruošiame picą, dedame ingredientus ant jos, o kai ruošiame okonomijakį, ingredientus dedame į jį. Štai aš jums ir papasakosiu vieną paprastą okonomijakio receptą, kuris gali būti lengvai praplėstas netgi labai prabangiomis kryptimis.

Nors į okonomijakį galima dėti beveik viską, arba beveik nieko iš mano siūlomų daržovių, yra trys absoliučiai esminiai jį sudarantys komponentai. Na, panašiai, kaip pica — joje turi būti padas ir kažkas ant viršaus. Kitaip tai bus ne pica. Tad okonomijakio pagrindą sudaro:

  • Smulkintas ir apkeptas/patroškintas kopūstas
  • Skysta tešla
  • Terijakio padažas (照り焼き, teriyaki)

O štai dabar mano mėgstamas receptas, kurį jau daug metų tenka ruošti (bus kokie 12 ar 13 jau). Beje, labai panašių galima rasti ir visokiose Osakos skylelėse. Beje, ar mokate teisingai kirčiuoti pavadinimą Osaka? Spėju, kad ne. Kirčiuoti reikėtų pirmąją raidę „O“ ištęsiant iki dvigubo jos ilgio: Oosaka, arba, kalbiškai: Ósaka. Vat. Jei kokiam japonui pasakysite „Osãka“, tai būsite palaikyti labai neišsilavinusiais dundukais.

Dar pamiršau paminėti, kad šitas patiekalas Japonijoje paprastai kepamas pačių klientų. Atsisėdi prie stalo, kurio vidurys yra skardinis ir labai karštas ir vietoj kepiesi, iš dubenėlių visokius ingredientus semdamas, bei kapoji ausim lapnodamas.

Recepto ingredientai:

  • 0,5 kg kopūsto
  • Viena paprika (geriausia būtų oranžinė, bet šiaip sueis bet kokia)
  • Du svogūnai
  • Vienas kiaušinis
  • Pusė litro vandens
  • Dvi stiklinės miltų
  • Terijakio padažas
  • Druska, pipirai

Okonomijakio ingredientai: kopūstas, paprika, svogūnai, kiaušinis, terijakio padažas, miltai ir prieskoniai | Receptai | Darau, blė

Šiaip vandens reikia maždaug tiek pat, kiek ir kopūsto. Pusė kilo — pusė litro. Šimtas gramų — šimtas mililitrų (gramų, aišku, irgi kažkas tokio).

Jei norite nevegetariško okonomijakio, tai dar rekomenduočiau prie šitos krūvos apie 200 gramų sliekeliais pjaustyto kiaulienos kumpio.

Kopūstą smulkinam maždaug kvadratinio centrimetro ploto gabalėliais. Svogūną — išilgai per pusę, po to skersai, o po to — šiepkelėmis:

 | Receptai | Darau, blė

Susmulkinus ingredientus reikia pasiruošti tešlą. Galite išleisti kiaušinį į vandenį ir, jei turite stiklinį indą, pafotografuoti menus visokius. Aš stiklinio neturėjau po ranka, bet menai visai nieko:

Okonomijakiui vandenyje išleistas kiaušinis | Receptai | Darau, blė

Tešlą sūdome ir pipiriname — pagal skonį. Tik uždedam kiek daugiau prieskonių, nes kažkiek ją „atskies“ daržovės.

Ingredientai supjaustyti, tešla sumaišyta. Dabar įkaitinę keptuvę pilam ten šlakelį aliejaus ir verčiam porą saujų kopūsto. Jei norite, kad kopūstas būtų minkštesnis, galite dar jį užpilti kokiu trečdaliu stiklinės vandens, tada reikės kepinti ir troškinti, kol vanduo nugaruos:

Okonomijakiui troškinamas kopūstas | Receptai | Darau, blė

Kai kopūstai kiek patrokšta, įmetam paprikos ir svogūno:

Okonomijakiui troškinamas kopūstas su paprika ir svogūnu | Receptai | Darau, blė

Čia taip pat jau būtų galima mesti ir kiaulieną, jei jos pridėtumėte. O aš sau asmeniškai (nes kiti šeimoje — neaštriaėdžiai) dar įsimetu ir jelapeno:

Okonomijakis su jelapeno pipirais | Receptai | Darau, blė

Kai ir šios daržovės kiek apkepa, jas gražiai sustumiam plonu sluoksniu į apskritimą ir apipilam tešla, kad į visus tarpelius užtektų. Kraštus kiek pagražinam mentelėmis:

Kepama pirmoji okonomijakio pusė | Receptai | Darau, blė

O kai pirmoji pusė apkepa, blyną apverčiame. Aš nežinau, kaip jį reikėtų apversti kepant keptuvėje. Vienintelis man suvokiamas variantas — tik ore. Šast į viršų ir pagaunam. Tai visai paprasta, beje. Kas bandė — žino. Tik tą reikia daryti švelniai, nes okonomijakis lengvai pabyra.

Štai blynukas ir apverstas:

Kepamas jau apverstas okonomijakis | Receptai | Darau, blė

Metam į lėkštę, šlakstom terijakio padažu (kai kurie jo įpila dar į keptuvę) ir ėdam ėdam ėdam:

Lėkštėje patiektas okonomijakis su terijakio padažu | Receptai | Darau, blė

Okonomijakį galima praturtinti dar ir kitomis įvairiomis gėrybėmis. Minėta kiauliena, krevetėmis, įvairiomis kitomis daržovėmis ir panašiai. Tik atverkite kelią fantazijai ir šis patiekalas taps vienu iš jūsų šeimos mėgstamiausių ruošinių. Juk ir jį padaryti žiauriai paprasta. Terijakio padažo dabar kiekvienoj parduotuviūkštėj galima rasti, ne taip, kaip prieš tuziną metų.

Skanaus, blė, ir atsargiai: gresia apsiėdimas, nes patiekalas baisiai skanus!

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s