Kaip daryti dietinį humusą

Posted: 2013-10-23 in Valgymas
Žymos:, , ,

Pažersiu truputėlį veganiškų ir vegetariškų receptų. Na, kad nepagalvotumėte, kad kasdien tik mėsą ėdu. Nėra čia ko jos persiėsti, o ir brungu. Netoli darbo įsikūrusi valgymo įstaigėlė labai džiugina savo kainomis ir lankstumu prisitaikant prie klientų. Galima už keturis litus pasiimti pilną lėkštę penkių-šešių rūšių mišrainių-salotų ir taip prisivalgyti… uch.

Humusas, kad žinotumėte, yra baisiai skanus dalykas. Šiaip tai yra užtepėlė ant visokių duonelių, trapučių ir kitų dalykų. Tepti ant batono ar kvietinės duonos tokį dalyką yra nuodėmė, nes maišyti sveikuolišką maistą su nesveiku yra nesąmonė 🙂

Humusui reikės:

  • 5-6 morkų (apie 500 g)
  • 400 g (ar pan.) konservuotų arba virtų avinžirnių
  • Tahini terlos gero šaukšto
  • Šaukštelio-dviejų kumino
  • Vienos žaliosios citrinos (laimo)
  • 4 šaukštų vandens

Nuskustas ir puselėmis susmulkintas morkas verdame garuose:

Garuose humusui verdamos morkos | Receptai | Darau, blė

Čia — kiti ingredientai (dobiliukas ir aliejus ne prie ko, šiaip natiurmorto kompozicijos papildymas):

Ingredientai humusui: tahini, kuminas, avinžirniai | Receptai | Darau, blė

O, vos nepamiršau, juk reikia ir žaliosios citrinos:

Žalioji citrina (laimo vaisius) humusui | Receptai | Darau, blė

Beje, čia šioks toks taupymo ir skonio patobulinimas, vietoj tų minėtų keturių šaukšų vandens išnaudosime skystį nuo avinžirnių:

Avinžirnių skardinės skystis paliekamas humusui | Receptai | Darau, blė

Kai morkos išverda, visus ingredientus sumetam į virtuvės kombainą su dviašmeniu peiliu, įpilam keturis šaukštus avinžirnių sunkos, išspaudžiam laimo vaisių, padruskinam šiek tiek, pakumininam dviem šaukštais kumino ir paleidžiam:

Virtuvės kombaine ruošiamas humusas | Receptai | Darau, blė

Pasukam, nukratom nuo sienelių stambesnius likusius gabaliukus ir vėl pasukam. Kartojam tol, kol lieka štai tokia graži vientisa masė:

Humuso masė virtuvės kombaine | Receptai | Darau, blė

Grožis ir gėris, ar ne? Karotinas, vitaminai ir fantastiškas skonis. Be Tahini, beje, to skonio truktų. Šita skysta chalva skonį tikrai labai praturtina. Kuminas, be abejo, taip pat. Druskos, mano nuomone, net ir nereikia, bet aš apskritai jos vartoju labai mažai.

Na, ką, humusą reikia sukrėsti į kokią nors talpą, pasimėgauti dar šiltu, o paskui kavoti į šaldytuvą. Ilgai laikyti negalima, porą-trejetą dienų, nebent daugiau padruskinsite:

Į dėžutę sukrėstas humusas | Receptai | Darau, blė

Na, ir tepam ant kokios švediškos duonelės, trapučių ar kažko panašaus:

Ant švediškos duonelės užteptas humusas | Receptai | Darau, blė

Skanaus!

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.