Šviežiai raugti agurkėliai

Posted: 2013-09-25 in Valgymas
Žymos:, ,

Taigi… čia toks jau truputį pavėlavęs receptas, bet žinot, kaip būna: vasara bėga, receptai kaupiasi ir ne visi spėja laiku pasirodyti. Kai kurie nugula užmiršti. O va paskui šast ir ištraukiu juos ir galvoju „a kur jūs, brangieji, buvot“… Tai ir dabar va, pasidalinsiu vasarišku receptėliu, kurį gal dar ir panaudosite, jei agurkų kur nors rasite.

Aš labai mėgstu šviežiai raugtus agurkėlius. Na, tokius, dieną-dvi parūgusius. Šiaip raugintų nemėgstu. Bent jau jais nesižaviu. Aišku, valgau, nes ką jau ten žiemą daugiau darysi… bet tokie švieži, dar savo normalios spalvos nepraradę, bet jau meiliai kvaptelėję… ach, dangiškas skanumynas!

Šią vasarą mano jau devinta dešimtimi drūčiai pakopusi močiutė išgirdusi apie šitą mano pomėgį pasakė: „tai tu jų taip pasidaryk, be jokio rasalo“. Nagi nagi?

Pasidariau. Receptas paprastas. Reikia kelių agurkų. Nenuluptų, tik nupjaustytais galais:

Agurkėliai šviežiam raugimui nupjaustytais galais | Receptai | Darau, blė

Kaip matote, fone yra dar ir prieskoniai: česnako skiltelės, krapai ir druska. Česnakus taip pat reikia susmulkinti, druskos ir krapų dėti pagal skonį. Kilogramui agurkų — galvutė česnako, apie 50 g krapų ir kažkiek druskos. Na, taip sūriau šiek tiek. Agurkus su prieskoniais reikia sukišti į maišiuką ir gerai „iškalatoti“, o paskui kuo tampriau užrišti, geriausia dar visus gražiai surikiavus:

Agurkėliai šviežiam raugimui su prieskoniais maišelyje | Receptai | Darau, blė

Va ir viskas. Dabar —  į šaldytuvą ir po paros galima jau ragauti. Skonis ir aromatas — tiesiog fantastiški!

Šviežiai parūgę agurkėliai su česnaku, krapais ir druska | Receptai | Darau, blė

Skanaus, blė!

Reklama
Komentarai
  1. Domini Canes parašė:

    Re: “Va ir viskas. Dabar — į šaldytuvą ir po paros“
    O kodėl į šaldytuvą? Geriau rūgsta kai šilčiau ;). Ar čia specialiai, kad per daug greitai neįrūgtų?

    • Darau, Blė parašė:

      Na, juk tikslas — parauginti agurkėliai, o ne prarūgę. Aišku, jei jie ruošiami tik vienam kartui ir kitai dienai, tai galbūt ir galima… bet šiaip visi rauginimo procesai paprastai atloekami vėsioje kontroliuojamoje aplinkoje.

    • Darau, Blė parašė:

      Va, dar prisiminiau (ir pasitikrinau, ar tikrai): prie skirtingų temperatūrų „dirba” skirtingos bakterijos, tad kambario temperatūroje gali gautis ir alokoholizuoti agurkai. Tuo tarpu vėsioje aplinkoje labiau išskiriama kažkuri tai rūgštis.

  2. Laura parašė:

    o be česnako įdomu išeina? 🙂

    • Darau, Blė parašė:

      Tai be abejo, iš principo tik druskos reikia. Kitos žolės tik malonaus prieskonio priduoda. Česnako gali mažint, jei jis labai nepatinka, bet trupinėlis vis tiek nemažai galutiniam skoniui duoda.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

w

Connecting to %s