Kaip daryti pomidorų sriubą

Posted: 2013-09-18 in Valgymas
Žymos:, ,

Pirmasis dalykas, kurio reikia gerai pomidorų sriubai, yra geri pomidorai. Ne kokie nors „pripūsti“ iš prekybos centro, o tokie teisingi, iš daržiuko. Aišku, ne visi mes tokie laimingi, kad galėtume teisingų pomidorų gauti 😦 Man tuo atžvilgiu kol kas dar sekasi. Tad vieną dieną, kai namuose buvo justi didelis pomidorų perteklius, ėmiausi gaminti labai teisingą pomidorų sriubą.

Ką gi, tradiciškai pradėsiu nuo ingredientų.

  • Šeši drūti pomidorai
  • Trys vidutinės bulvikės
  • Česnako galvutė
  • Obuolys
  • Vienas kiaušinis
  • Truputukas miltų (trys šaukštai, jei tiksliau)

Ingredientai pomidorų sriubai | Receptai | Darau, blė

Bulves reikia nuskusti ir supjaustyti pirmiausia ir virti užpylus verdančiu vandeniu tiek, kad minimaliai apsemtų. O joms verdant galima užsiimti kitais džiaugsmais.

Pomidorus būtina nublanširuoti, o žmoniškai kalbant — truputį apvirti, kol odelė pradeda trūkinėti:

Verdančiame vandenyje blanširuojami pomidorai | Receptai | Darau, blė

Kai tiek jau sutrūkinėja, galima juos ir nulupti.

Nuogi pomidorai, cha ha ha ha:

Nublanširuoti ir nulupti pomidorai | Receptai | Darau, blė

Dabar eilė obuoliukui ir česnakui. Obuoliuką reikia, be abejo, nulupti, supjaustyti smulkiais kubeliais ir versti į keptuvę:

Kepinamas obuolys pomidorų sriubai | Receptai | Darau, blė

Kai obuolys kiek apkepa, paskrunda ir parunda bei paskleidžia nuostabų aromatą, verčiam į keptuvę ir susmulkintą (arba sutrintą) česnako galvutę. Leidžiame ir jam kiek apkepti bei paskleisti aromatą, o tada jau verčiam šakute sutrintus pomidorus:

Keptuvėje troškinami pomidorai su obuoliu ir česnaku sriubai | Receptai | Darau, blė

A, įmečiau kelis savo ant palangės augusius čili pipiriukus. Bet daugiau dėl grožio, nes aitrumo tai juose nulis.

Ką gi, bulvės dar verda, pomidorai po truputį trokšta. Jie turi patrokšti nemažai, nuvirti koks trečdalis skysčio.

Labai svarbu. Niekada niekada neužpilkite pomidorų ant dar neišvirusių bulvių — jos tada liks kietos ir atrodys neišvirę. Rūgštis neleidžia joms suminkštėti. Todėl ir pomidorinę sriubą gaminant su bulvėmis pastarasias būtina išvirti pirmiau ir atskirai.

Tad kai jau bulvės išvirę, jas nusunkiame ir užpilame pomidorų pliurze. Tiesa, reikia įvertinti, ar tikrai bulves būtina nupilti sausai — jei pomidorų tyrė labai tiršta, reikia palikti vandens atskiesti. Bet paprastai tokiomis proporcijomis, kaip mano, to daryti nereikia. Na, bet kas pavyksta man, nebūtinai turi taip pat lygiai pavykti ir jums, todėl nežiopsokite 🙂

Štai jau pomidorų tyrė su bulvėmis:

Pomidorų sriubos tyrė sumaišyta su bulvėmis | Receptai | Darau, blė

Tam reikalui galima leisti dar pavirti. Tuo tarpu reikia gerai išsukti kiaušinį ir užpilti trim šaukštais miltų:

Išsuktas kiaušinis užpiltas miltais | Receptai | Darau, blė

Šitą reikalą reikia kuo geriau išsukti, kad gautųsi tąsi košė:

Su miltais sumaišytas kiaušinis | Receptai | Darau, blė

Dabar intensyviai maišant tą kiaušinio-miltų košę plona plona srovele reikia pilti į sriubą. Ir ji bus paruošta:

Paruošta pomidorų sriuba | Receptai | Darau, blė

Jei dar nesupratote, druskos, pipirų ir kitų prieskonių — pagal skonį. Ragaukite ir įvertinkite. Jei sriubai trūksta rūgštumo (o taip dažniausiai būna su pomidorais ir be chemijos), galima įspausti kokią pusę citrinos. Aš taip ir padariau. Galima ir pomidorų koncentrato porą šaukštų įkrėsti, nors aš esu priešiškai tam nusiteikęs.

Sriuba gaunama su azijietiška tekstūra, labai panašią tiekia restoranas „Ganbei“.

Paruošta ir paserviruota pseudo-azijietiška pomidorų sriuba | Receptai | Darau, blė

Pabarstome grūstais pipiriukais ir valgome ausim lapsėdami. Skanaus, blė!

Komentarai
  1. Laura parašė:

    nu vat imsiu ir pamėginsiu šiandien tokią, o tai nežinau ką su pomidorais daryt 🙂 dar gal ką iš agurkų sumeistraut turi patarimų? 😀

    • Darau, Blė parašė:

      Agurkus galima užsiraugti greituoju būdu. Aš labai mėgstu tokius šviežiai rūgtelėjusius, kuriuos jau kitą dieną valgyt gali. Paimi, nupjaustai galiukus, su druska, česnaku ir krapais gerai ištrini, įkiši į maišiuką, užriši ir į šaldytuvą. Baisiai gerai.

  2. visas parašė:

    Sitas blogas :D:D:D Pakelia nuotaika. Reikes url uzsibookmarkint 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.