Kaip pasidaryti viryklėlę iš skardinių

Posted: 2013-08-06 in Darbeliai
Žymos:,

Kol vasara dar nepraėjo, sugalvojau pasidalinti viena sena savo rašliava iš kitos vietos. Prieš kokius penkerius metus pirmą kartą sužinojau apie „Pepsi viryklę“, po to labai ja susidomėjau, o dar vėliau išbandžiau jos gamybą ir pats. Tad štai jums apie šią viryklę ir čia. Tiesa, tuo metu dar buvau nesusipratęs ir daug fotografavau portretinie orientacija, tad atleiskite.

Ryšium su tuo, kad mėgstu gamtą ir jaučiu kaifą gamtoj pagerti karštos arbatos, seniai puoselėjau mintį įsigyti kokį nors daiktą, kurio pagalba būtų galima užsivirinti vandenį. Kad ir automobilinę spiralę, aliuminio katiliuką ar panašiai. Deja, gamtoj ne visada būnu su mašina, o aliuminio katiliukui reikia ugnies. Laužo dėl puoduko vandens gi nekursi… Tačiau internetas visagalis padėjo rasti sprendimą. Lietuvoje gal šis įtaisas ir nelabai populiarus, bet prisiskaitęs apie visokius variantus ėmiausi daryti tokį daiktą, kuris populiariai gali būti pavadintas Pepsi virykle 🙂

Kaip greičiausiai supratote, pagrindinis „materiolas“, iš kurio daroma ši viryklėlė, yra kokio nors gėrimo skardinė. Kad ir Pepsi. Viryklėlė užpildoma spiritu ar kitu stipriu (apie 90%) alkoholiu, joje nuo karščiu sukeliamas slėgis, spiritas pradeda garuoti ir turime kažką panašaus į nešiojamą dujinį degiklį 🙂 Iš keleto variantų pasirinkau man atrodantį paprasčiausią, tokį, kuris tuo pačiu tarnauja ir kaip puodo laikiklis. Taigi, pradedame gamybą.

Pirmiausiai įsigyjame dvi ar daugiau skardinių. Tai gali būti alus, sidras, limonadas. Arba Pepsi. Aš įsigijau Pepsi 🙂 Bet panaudojau šiek tiek ir seną Švyturio alaus skardinę. Tik kitam tikslui.

Pepsi skardinė | Darau, blė

Kad viryklėlė atrodytų profesionaliau :-), rekomenduotina skardinių apačią nušveisti švitriniu popieriumi. Taip galutinis rezultatas atrodo gražiau. Šveisti būtina pilną, dar neatidarytą, skardinę. Slėgis viduje neleidžia jos suglamžyti. O šveičiant jėgų tikrai prireikia!

Pepsi skardinė su švitriniu popieriumi nuvalyta apačia | Darau, blė

Kai skardinės jau nušveistos ir išgertos, galima nupjauti jų apačias. Pasiėmiau storesnę knygą, aštrų peilį ir padėjęs jį stabiliai pradėjau braukti ratą aplink skardinę.

Aštriu peiliu pjaunamas Pepsi skardinės dugnas | Darau, blė

Deja, pirmą skardinę bandžiau pjauti iš karto ir nupjoviau LABAI negražiai. Su antrąja elgiausi kur kas atsakingiau. Paslaptis: prieš tikrąjį pjovimą, verta peiliu tiesiog įbrėžti skardinę. Įbrėžimas reikalauja mažiau jėgų ir jį galima padaryti tiksliau. O paskui pjauti jau būna kur kas lengviau, skardinė tiesiog pati plyšta palei įbrėžtą liniją. Na, ir rezultatas palyginimui akivaizdus, ar ne?

Nupjautos dviejų Pepsi skardinių apačios | Darau, blė

O dabar sunkesnė dalis. Šie dugnai turi sulįsti vienas į kitą. O kaip jie sulįs, jeigu skardinės tikrai vienodų apimčių? Atsakymas paprastas: apatinę dalį reikia praplėsti! O praplėsti paprasčiausia bandant užmauti ant kokios nors sveikos skardinės, pageidautina, pilnos:

Nupjauta skardinės apačia platinama maunant ant kitos skardinės | Darau, blė

Šis viryklėlės „dizainas“ reikalauja, kad vidus būtų užpildytas stiklo pluošto vata ar panašiu daiktu. Tai pagerina spirito garavimą, o jei viryklėlė netyčia apvirsta, jis neišsitaško aplink, bent jau ne iš karto 🙂

Pepsi skardinės apačia užpildyta stiklo vata | Darau, blė

Na, ir sunkioji dalis: bandau sutaikyti dugnus. Deja, kadangi vieną negražiai nupjoviau, o pakeisti neturėjau kuo, turėjau daug vargo. Išsikirpau iš panaudotos skardinės gabalą skardos ir ją užkišęs bandžiau kraštus sutaikyti. Galų gale, padariau du įkirpimus, kad bent kažkaip pavyktų sugrūsti. Bet vėliau atradau, kad sąžiningai ištampius skardinę visgi to nereikia, sulenda ir taip labai gražiai:

Vienas į kitą įstatomos nukirptos skardinių apačios | Darau, blė

Ne viskas gavosi idealiai ir sklandžiai, bet šiaip ne taip gavau tai, ko reikia: suleistas dvi skardinių apačias. Gražus daikčiukas, ar ne? 🙂

Viena į kitą sustatytos Pepsi skardinių apačios | Darau, blė

Įrenginio viršuje smeigtuku arba vinute įbedam tris-keturias skylutes, pro kurias pilamas kuras, o šonuose – skylučių žiedą. Paprastai jis daromas toje įstrižoje dalyje, bet padarius šonuose puodą galima uždėti tiesiai ant viryklėlės. O vietoj kuro bandau izopropilo alkoholį:

Paruošta Pepsi viryklė, degtukai ir izopropilo spiritas vietoje kuro | Darau, blė

Na ir ką jūs manot? Ne viskas taip paprasta. Kai alkoholio jau pripilta, uždarą skardinėlę reikia pakaitinti, kad jis įkaistų ir pradėtų garuoti. O garai tada pradeda veržtis pro skylutes ir gali degti. Deja, degtuku kaitinant apačią šio efekto pasiekti nepavyko. Tad paėmiau tiesiog stiklainio dangtelį, į jį įpyliau šiek tiek alkoholio ir uždegiau. Aliuminio talpelė įkaito greit ir garai pradėjo veržtis pro skylutes. Tik manau, kad skylutes teks didinti, nes degimas nelabai stabilus. Skylutės mažokos ir nesugeba palaikyti tinkamo karščio pačiai skardinėlei, tad dega pliūpsniais. Na, bet vis tiek, vandens užsivirinti galima!

Pepsi viryklės bandymas su izopropilo spirito kuru | Darau, blė

Ingredientai:

  • Dvi gėrimų skardinės
  • Saujelė stiklo ar akmens vatos
  • Aštrus peilis ir knyga
  • Švitrinis popierius
  • Izopropilo alkoholis arba denatūruotas etilo spiritas (apie 90%)

Papildomai dangtelis, kuris padeda įkaitinti viryklėlę. Sumontuota skardinėlė sveria juokingai: 12 g. Na, o su dangteliu – 27 g. Tad į bet kokią iškylautojo kuprinę gali tilpti. Alkoholio kiekis pusės litro vandens užvirinimui – maždaug du šaukštai į skardinėlę ir šlakelis į dangtelį pakaitinimui.

Pastaba dėl kuro. Izopropilo alkoholis dega žemesnėje temperatūroje, nei etilo. Taip pat palieka nemažai suodžių. Etilo alkoholis dega melsva liepsna, kaip dujos ir nepalieka suodžių ant rakandų. Tik va, geros koncentracijos etilo alkoholio gauti yra sunkoka. Tinka degalinėse randama „Heet“ atmaina benzininiams varikliams.

Advertisements
Komentarai
  1. axborn parašė:

    Dekui uz gida! Gal butu galima tiksliau kokios yra tos Heet atmainos? 🙂

    • Darau, Blė parašė:

      Raudonasis HEET yra izopropilo pagrindu, kaip ir naudotas šito „gido“ pavyzdyje. Bet jis dega žemesne temperatūra ir palieka daug suodžių. Geriausia yra geltonasis HEET metanolio pagrindu, dega karštai ir be suodžių. Va toks. Trumpai tariant, puikiai tiktų ir koks nors denatūratas, tik kad nežinau, kur šiais laikais jo gaut.

      • axborn parašė:

        Vadinas priejom tas pacias isvadas 🙂 Namie 5 buteliukai ivairaus degaus skyscio (izopropilas, anglims uzdegti keli, specialus stovyklautojams), bet nei vienas metanoliui neprilygsta. Paskutinis siaudas pirkt uzsienyje, kur metanolis nevartojamas kartu su “zakuske” 😀

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s