Pagaliau užderėjo mano čili pipiriukų derlius, tad atėjo ir laikas pasičilinti arba pasiaštrinti. Pasidaryti ką nors tokio pikantiško, skanaus ir lengvai deginančio-dezinfekuojančio. Galvojau iš pradžių apie čili kon karnė, bet paskui visgi persigalvojau ir nusprendžiau, kad būtina pasidaryti ką nors ypač skanaus. O ypač skanu yra čili troškinys!
Visų pirma, kopyraitai. Šis čili troškinys, jo receptas ir ingredientų parinkimas yra mano žmonos autorinis darbas. Vėliau ji mane tiesiog išmokė šį dalyką gaminti. Pribrendus mano pipiriukams vėl gavau progą šį troškinį paruošti.
Pradėsime nuo čili pipiriukų. Atėjau į savo daržą ir pasigrožėjau:
Nusiskyniau tris pipiriukus pabandymui. Paskui vieno paragavau — nelabai aštrūs visgi. Galima į troškinį dėti drąsiai, nes mano šeimynoje esu vienintelis aštriaėdis ir negaliu per daug mėgautis šiuo malonumu. Na, visada galiu patiekalą pasitobulinti po to 😀
Ingredientai čili troškiniui:
- 500 g veršienos faršo. Galima naudoti ir jautieną. Veršiena priduoda tam tikro žavesio ir specifinį prieskonį.
- Dvi skardinės po 400 g smulkintų pomidorų.
- Viena 400 g skardinė raudonųjų „inkstinių“ pupelių (kidney beans).
- Dvi raudonosios paprikos.
- Vienas česnakas.
- Čili pipirai pagal skonį. Čia jau patys turite žinoti savo jautrumą ir pomėgius. Tarkim, kokie penki 🙂
- Druska — jos reikia būtinai ir nemažai. Vėlgi, pagal skonį, ruošiant reikia ragauti.
- Džiugo, parmezano ar tiesiog fermentinio sūrio pagardinimui tiekiant.
- Ruginių bandelių šalimais užkąsti.
Smulkinam stambiuosius ingredientus. Pamojavęs peiliu turiu štai tokią krūvelę raudonosios paprikos:
Papriką dabar pat jau galima versti į keptuvę ir kiek apkepinti:
Kol paprika kepa, pats laikas nusilupti ir susmulkinti česnaką:
Kai paprika apkepa ir suminkštėja, į keptuvę sumetamas faršas, česnakas ir, žinoma, čili pipiriukai. Faršą mentelėmis būtina gerai susmulkinti, nes jis būna smarkiai sulipęs. Jis turi kiek apkepti ir papilkėti. Tada visa krūva paliekama truputį pati patrokšti, o tuo metu galima užsiimti skardinių atidarymu. Pomidorų nusunkti negalima, o pupelių skystį nupilti būtina ir dar siūlyčiau jas vandeniu perplauti.
Užsiimant skardinėmis reikia stebėti faršą ir atkreipti dėmesį, kada iš mėsos pradės išsiskirti sultys. Tada reikia viską gerai permaišyti ir vėl palikti, kad vos vos prikeptų prie keptuvės dugno — bus pats tas apkepimo lygis. Tada verčiam viską, kas liko: pomidorus ir pupeles:
Viską reikia gerai sumaišyti, uždengti dangčiu ir palikti dvidešimčiai minučių ant labai mažos ugnies trokšti. Skystis turi kiek burbuliuoti. Kadangi laiko yra nemažai, kaip tik galima pasismulkinti sūrio pagardinimui.
Po dvidešimties minučių reikia atidengti dangtį ir dar kelias minutes troškinį pagarinti, o tada versti į kokį nors patogų ir gilų puodą:
Dabar laikas esminei daliai — blenderiavimui. Blenderis griebiamas į ranką tvirtai ir troškinys energingai smulkinamas:
Čia svarbu nepersistengti, nereikia padaryti iš troškinio tyrsriubės. Geriausia indikacija — dingę pupelės. Kai jau jų cielų nebelieka, laikas stabdyti blenderį ir tiekti troškinį į stalą.
Čili troškinys nebūtų čili troškinys be ruginių bandelių! Galite jų išsikepti pagal mano aprašytų burgerinių bandelių receptą, tik vietoj kvietinių naudokite ruginius miltus ar čiabatos mišinį. Na, ir bandeles formuokite mažesnes, ne burgeriams skirtas. Geriau nebus net ir Pizza Jazz!
Skanaus, blė!
sėdžiu toks visas nepapusryčiavęs dabar 😦
Na, jei receptas sukėlė seilėtekį, tai tikslas pasiektas 😀
Kada receptu su Raspberry pi bus?
A dar nepakanka? 🙂
Nea. Nerandu nieko namu automatizavimo temomis.
va kaip gerai, mano cili pipiriukai irgi kaip tik nunoko… (mm)
Visada gaminu čili sriuba tik pagal šitą receptą – visada puikiai gaunasi – ir svečiai giria. Ačiū!
Tiesa, pamiršau paminėti, jog pupelių nepermalu, įdedu vėliau, nepatinka, kai atrodo, kad kažkas jau valgė…
Cha cha 😀 Na, svarbu, kad skanu 🙂