Kaip virti raudonųjų serbentų sirupą/marmeladą

Posted: 2013-07-17 in Valgymas
Žymos:,

Raudonieji serbentai labai skanūs. Labai skani jų uogienė. Sirupas. Marmeladas. Vynas.

Sugalvojau, žinote, kad noriu serbentų marmelado. Iš karto pasakau — nepavyko, nes turėjau mažokai laiko, artėjo vakaras, o nuvirti reikėjo dar daug. Tad vietoj marmelado dabar turiu penkis puslitriukus sirupo. Kuris irgi žvėriškai skanus. Apie procesą viskas iš eilės.

Kaip skinti serbentus, turbūt žinote. Svarbu skinti su šakelėmis, o ne bandyti nubraukti uogas. Uogos susitraiško ir gali greitai sugesti. O tvarkingai su šakelėmis nuskinti serbentai negenda ilgai — kas tą rūgštybę ims…

Pirmiausia reikia serbentus nuplauti ir nukotinti. Plovimui aš nesiterliojau, suverčiau visus tris su puse kilogramo tiesiai į kriauklę:

Plovimui į kriauklę suversti raudonieji serbentai | Darau, blė

Maišiukas, kad jį kur, atrodė ne toks jau didelis… Ką gi, o dabar reikia nurankioti uogas nuo šakelių-kotelių:

Raudonųjų serbentų uogos po plovimo ir atskyrimo nuo kotelių | Darau, blė

Užtrukau apie 40 minučių (10 minučių pagelbėjo mieloji antroji pusė). Taigi darbo — tikrai ne per mažai. Kad jo būtų mažiau, toliau aš procesą labai supaprastinau. Liaudies išmintis liepia vėliau serbentus kiek apvirti ar bent jau nuplikyti, kad suminkštėtų, ir perspausti per sietuką. Tiek to. Aš geriau pasinaudosiu virtuviniu kombainu su užmauta sulčiaspaude:

Virtuvinio kombaino sulčiaspaude gaminamos raudonųjų serbentų sultys sirupui arba marmeladui | Darau, blė

Ir gražiai gi bėga, ką? 🙂 Iš pradžių bandžiau šaukšteliu tuos serbentus mest sulčiaspaudėn, bet paskui nusispjoviau ir pradėjau verst stikline:

Virtuvinio kombaino sulčiaspaude gaminamos raudonųjų serbentų sultys sirupui arba marmeladui | Darau, blė

Kai sultis baigėm sunkti, pasvėrėm išeigą. Iš 3,5 kg serbentų gavosi 2 kg sulčių. Nelabai daug. Atidariau sulčiaspaudę ir iškrėčiau serbentų košę. Jos daug ir ji šlapia:

Po raudonųjų serbentų sulčių gaminimo atlikusi šlapia serbentų košė | Darau, blė

Po perleidimo antrukart puodas su sultimis pasunkėjo dar puse kilogramo, o košė pasausėjo ir susitraukė:

Po pakartotinio raudonųjų serbentų sulčių gaminimo atlikusi šlapia serbentų košė | Darau, blė

Iš šitos košės gavosi dar 200 g sulčių. Na, serbentai — ne obuoliai, jų ir pagrūst neišeina, tai ir ištykšta greičiau. Užtat ir reikia kelis kartus perleisti. Man užteko dviejų kartų, daugiau patingėjau. Dabar laikas kaisti puodą ir pilti cukrų — apie pusę sulčių masės:

Į verdamas raudonųjų serbentų sultis pilamas cukrus | Darau, blė

O paskui reikia nežiopsoti ir pastovėti prie puodo, nes bus ir jums, kaip man 😀

Verdamos ir išbėgę iš puodo raudonųjų serbentų sultys | Darau, blė

Putas reikia nugriebti ir laukti laukti laukti, kol sulčių liks pusė ir ims tirštėti smarkiai. Aš tiek neišlaukiau, nes truputuką per vėlai vakare pradėjau virti, tai vietoj marmelado išėjo sirupas, bet irgi žvėriškai skanus:

Išviręs raudonųjų serbentų sirupas | Receptai | Darau, blė

Išėjo penki sumažinto puslitrio stiklainiukai ir dar pusė vieno palaižymui:

Raudonųjų serbentų sirupas puslitriniuose stiklainiuose | Receptai | Darau, blė

Taigi receptą turbūt jau supratote: kažkiek serbentų sulčių, pusė jų masės cukraus ir ilgai bei nuobodžiai virti, kol pradės darytis marmeladas. Arba sirupas.

Skanaus…

Reklama
Komentarai
  1. Eglė parašė:

    kitą kartą įmesk mėsmale sumaltų apelsinų su visom žievėm. karališka. ir…, man regis, putų šiuo atveju nugriebti nereikia. nes jos tirština. kitą kartą aš jas paliksiu. nes nugriebtos putos liko marmeladines, o visas puode likęs gėris – sirupinis… turbūt putose lieka pektinai. va.

    • Darau, Blė parašė:

      Aš nelabai ekspertas tuo klausimu, bet, rodos, pektinas yra ląstelių sienelėse ar panašiai. Todėl geriausias marmeladas gaunasi uogas pertrynus, o ne padarius sultis. Ale va, man tas pertrynimas ne prie dūšios, tai jau geriau sirupas. O be to, kartą teko tokį sirupą netyčia pamiršti ir marmeladas iš jo gavosi puikus, bet ten du trečdaliai kokie nuvirę buvo…

  2. Roberta parašė:

    O kiek maždaug virti reikia, kad būtų sirupas? Aš viriau 25 min ir niekas man netirštėjo, o tik kiekio sumažėjo. Tad nebeviriau ir supilsčiau. Žiūrėsim, kas išeis 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s