Kaip daryti „Senbernių mišrainę“

Posted: 2013-06-26 in Valgymas
Žymos:, ,

Visų pirma, kodėl „senbernių“? O todėl, kad nemaža dalis senbernių laikomi pusiau sulaukėjusiais padarais, kurie ne tik kad nemoka pasidaryti valgyti, bet apskritai ne kažką tai gyvenime sugeba. Tad ši mišrainė kaip tik tokiems — paprasta, kaip koks moskvičius, aišku, neskaitant karbiuratoriaus.
Aš šią mišrainę žiauriai mėgstu. Riebi, kaloringa, bet tuo pačiu ir lengva bei gaivi. Nerealus derinys, ką? 🙂 Be to, su ja gūdžiais anno domini 1996-aisiais laimėjau kažkokį tai nereikšmingą mišrainių minikonkursą. Kitos dalyvės ragavo ir linkčiojo, pritardamos auditorijai, girdi, ką čia toms mūsų mišrankėms bandyti prisilyginti… Gal dar padėjo ir tas, kad buvau vienintelis vyras tame konkurse, bet šito man niekas nesakė, o tuo metu, apsalus nuo pasididžiavimo, nelabai ir rūpėjo.

Taigis. Mišrainė tikrai paprasta, bet yra viena sudėtinga dalis. Pagrindinę masę čia sudaro kepinta duona, o tai, kaip žinia, ne taip jau lengvai padaromas dalykas. Duoną pakepinti reikia sugebėti. Ji turi būti nepersisunkus riebalų, traški, bet neperdžiūvus ir nesudegus. Šį balansą suderinti padės (tikiuosi) kai kurie maži patarimai.

Beje, ši mišrainė — puiki užgrauža prie alaus!

Ingredientai:

  • Puskepalis baltos duonos. Gali būti ir plikyta.
  • Du raudoni obuoliai (nelupkite žievelės, jei norėsite mišrainę papildomai paspalvinti).
  • 150 g krabų lazdelių.
  • 150 g geltono fermentinio sūrio.
  • Keturios česnako skiltelės (arba daugiau, jei jį mėgstate).
  • Svogūnų laiškai papuošimui patiekiant.

Taip pat reikės druskos duonai šiek tiek pasūdyti.

Eiga:

  • Kubeliais supjaustom duoną (dar nekepam!). Kubeliai turi būti tokio pločio ir ilgio, kaip riekės aukštis (t.y. storis).
  • Kubeliais supjaustyta duona „Senbernių mišrainei“ | Darau, blė | Receptai
  • Smulkiais kubeliais supjausom obuolius. Būtina pjaustyti, tarkuoti netinka! Galima su žievele, mišrainė bus spalvingesnė.
  • Kubeliais supjaustyti obuoliai „Senbernių mišrainei“ | Darau, blė | Receptai
  • Dabar obuolius suberiam į dubenį, kuriame darysime mišrainę ir kaičiam keptuvę.
  • Tuo tarpu susismulkinam česnako.
  • Susmulkintas česnakas „Senbernių mišrainei“ | Darau, blė | Receptai
  • Apkepinam pirmą partiją duonos. Kai ji jau beveik beveik iškepus, suberiam dalį česnako ir kartu paskrudinam, paskui dar pabarstom druska. Jei puskepaliui duonos reikia trijų keptuvių iškepti, tai beriam po trečdalį česnako į kiekvieną. Duona turi gražiai apskrusti.
  • Keptuvėje skrudinama duona „Senbernių mišrainei“ | Darau, blė | Receptai
  • Pirmąją keptuvę duonos su visu aliejumi išverčiam ant obuolių dubenyje ir išmaišom. Obuoliai apšyla ir įgauna papildomo aromato, o išterlioti aliejumi neparuduoja!
  • Kepam likusią duoną, pabaigoje kepimo vis papildydami česnaku.
  • Kiek smulkesniais kubeliais, nei duona, supjaustom fermentinį sūrį ir suberiam.
  • Kubeliais supjaustytas fermentinis sūris „Senbernių mišrainei“ | Darau, blė | Receptai
  • Supjaustom plonais griežinėliais krabų lazdeles ir taip pat suberiam.
  • Griežinėliais supjaustytos krabų lazdelės „Senbernių mišrainei“ | Darau, blė | Receptai
  • Išmaišom, išdėliojam į dubenėlius, papuošiam svogūnų laiškais ir… viskas!

Šią mišrainę galima papildyti avinžirniais, pupelėmis ir papildomomis prieskonių žolelėmis, tarkim, krapais ar čiobreliais. Jei norite liesesnės, nedėkite sūrio, o įpjaustykite keturis obuolius ar įberkite porą šaukštų konservuotų kukurūzų. Esmė aiški, o variacijų toliau — kiek tik fantazija neša!

Paruošta ir svogūnų laiškais papuošta „Senbernių mišrainė“ | Darau, blė | Receptai

Skanaus!

Komentarai
  1. Laura parašė:

    skaniai atrodo… kada pavaišinsi? 🙂

  2. Mantas parašė:

    Pusryciai ?

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.