Bulvių ketvirtukai – vienas iš tokių nuostabių garnyrų arba užkandžių prie alaus, kuriuos padaryti paprasta, bet ne visi žino to paprastumo paslaptį. Tai aš būsiu geras ir ta patirtimi pasidalinsiu 🙂 Nors, ką jau čia, nereikia susireikšminti, internetuose tų paslapčių tiek ir biškį…
Taigi, pirmoji paslaptis: bulvių ketvirtukus prieš kepant būtina apvirti. Ne išvirti, ne kepti žalius, o būtent apvirti. Supjaustom žalias bulves ketvirtukias išilgai, suberiam į puodą ir apverdam.
Antroji paslaptis – teisingas apvirimas. Čia jau negalima žaisti, o reikia daryti viską tiksliai. Taigi žalius ketvirtukus užpilam verdančiu vandeniu ir kaičiam toliau. Virti reikia dešimt minučių, bet – skaitykite atidžiai – dešimt minučių pradedam skaičiuoti nuo užpylimo verdančiu vandeniu! Beje, kai vanduo, dabar jau su bulvėmis, vėl užverda, žiūrėkite į laikmatį. Likus 2-3 minutėms iki galo dujas ar elektrą galima išjungti. Beje, puodas turi būti uždengtas. Čia vienas iš tokių gyvenimiškų taupymo patarimų. Viską, ką verdate, galite nustoti faktiškai virti likus kelioms minutėms. Tarkim, norit visiškai išvirti bulves per 15 minučių. Dešimt minučių verdate, o penkias laikote užgesinę ugnį ar išjungę elektrą. Vanduo savo šilumos taip greitai neatiduoda, ypač jei puodas uždengtas. Norite kietai virtų kiaušinių? Nuo užvirimo verdate 3 minutes, 2 laikote išjungę, tada jau aušinate. Sutaupysite dujų ar elektros. Tai va taip.
Ketvirtukus apverdam pasūdę. Paskui kepinam lydytame svieste arba aliejuje. Manęs kelis kartus klausė, kaip aš taip gražiai iš stiklainio „išvynioju“ lydytą sviestą, kad viršus plokščias, lyk nupiltas:
Na, paprasta – negaliu pakesti stiklainių su „duobėmis“, kai bando žmonės sviestą peiliu ar šaukštu iškabinti sviestą lauk. Neestetiška, negražu, nekultūringa. Todėl aš savo gy sviestą kabinu mentele. Įremiu truputuką ir gražiai suku stiklainį:
Paskui ant mentelės gaunasi va toks tai mianas:
O šitą mianą metam į keptuvę, palaukiam, kol ištirps ir suberiam apvirtus ir nusausintus bulvių ketvirtukus. Paskui dar truputį sviesto užmetam ant ketvirtukų viršaus. Kepam vis pamaišydami, kad visos pusės apskrustų. Įberiam papildomai druskos, krapų ir ciberžolės miltelių.
Na ir viskas. Kai jau gražiai apskrunda, dedam kaip garnyrą prie kokio mėsos patiekalo, į dubenėlį užkandėlei prie alaus ar tiesiog užsipylę grietine sukapojam. Skanaus!