Kaip daryti čenachą

Posted: 2013-03-19 in Valgymas
Žymos:, , , ,

Čenachas – tai toks keistas mėsos, daržovių, džiovintų vaisių ir (pasirinktinai) žiauriai aštrių prieskonių troškinys, valgomas karštas kaip velnias.

Jei turite, tai reikia naudoti tokius puodelius, o jei neturite — šiaip į kokį katilą galite viską suversti:

 

 

Moliniai indeliai čenachui ruošti

 

Čenachui galima naudoti visokią mėsą, bet man atrodo, kad geriausia kumpis arba nugarinė. Sprandinę gadint gaila, o mentės nu ne ta struktūra. Pas mane buvo paruoštas tradicinis puskilis mėsos, supjaustytas ir pastovėjęs pernakt su pipiriukais ir druska:

Kubeliais pjaustyta kiauliena

 

Kita svarbi čenacho dalis yra bulvės ir morkos. Aš į kiekvieną savo puodelį (viena porcija) dedu pusantros bulvės ir pusę morkos.

 

 

 

Skustos bulvės ir morkos

 

Džiovinti vaisiai. Aš juos mėgstu susipjaustyti krūvelėmis po tam tikrą skaičių, kad gerai būtų išlaikytos proporcijos. Taigi į vieną puodelį:

  • Keturi papajos gabaliukai
  • Dvi džiovintos slyvos
  • Pusė džiovintos kriaušės
  • Keturios razinos
  • Šaukštelis džiovintų ananasų (regis, dabar nepamenu ar tikrai ananasų, bet lyg ir)

 

Čenachui supjaustyti džiovinti vaisiai

 

Dar būtinai į puodelį reikia po česnako skiltelę:

 

 

Smulkintas česnakas

 

Mėsą būtina apkepinti, kol visi gabaliukai pakeis spalvą, bet nepradės bėgti sultys. Jei sultys pradeda bėgti, tai iš karto nukelkite keptuvę.

 

 

 

Čenachui pakepinta mėsa

 

Kai viskas sudėta į puodelius, užpilam verdančiu vandeniu. Paliekam viršuje kokį centimetrą-du neužpiltus, kad pilnai neapsemtų. Na, kad nesigautų iš čenacho sriuba.

 

 

Čenacho ruošinys užpilamas verdančiu vandeniu

 

Ant čenacho viršaus uždedam šaukštą grietinės, uždarom ir šaunam į iki 200° įkaitintą orkaitę ir paliekam valandai.

Šovimui į orkaitę paruošti čenacho puodeliai

 

Jei neturite puodelių, galite čenachą tiesiog išvirti eiliniame puode. Tik tada grietinę dėkite į pabaigą.

Pastabėlė. Čenachas šiaip turi būti aštrus patiekalas. Į kiekvieną puodelį dar reikėtų įdėti po smulkiai pjaustytą čili pipiriuką. Bet kadangi aš savo šeimoje esu vienintelis aštriaėdis, tai pasigardinu puse šaukštelio (daugiau tikrai nereikia) Lao Gan Ma aitriųjų paprikų padažu:

Lao Gan Ma juodųjų sojos pupelių aštrusis padažas

 

Valgykite ir pirštelius laižykitės.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s