Kaip daryti byfburgerį

Posted: 2013-03-01 in Valgymas
Žymos:, ,

Byfburgeris (angl. beefburger) yra paprasčiausias keptas jautienos maltinis. Bet… a kodėl Lietuvoje niekur normalaus byfburgerio negali gaut? Neskaitant visų šūdburgerių vietų? Mhm? Matote, gerbiamieji, visokie burgeriai tradiciškai laikomi nesveikais patiekalais ir dėl to biškį nepopuliarūs. Bet nesveikas yra ne pats maltinis, o jo patiekimas būtinai su bandele ir pvz. keptomis bulvytėmis. Išmetus kai kuriuos komponentus gaunamas visiškai normalus patiekalas. Jeigu bent kai kurie iš jūsų esate panašūs į mane, tai byfburgerius turėtumėte mėgti. Būdamas kur nors užsieniuose aš paprastai byfburgerį užsisakau ir paprašau, kad nepridėtų tos bandelės, ypač, kai einu į normalią užeigą, kur visas tas reikalas pateikiamas lėkštėje. Aišku, kartais sulaukiu pasimetusių žvilgsnių, bet klientas yra klientas, juo labiau, kad ir reikalavimas čia juokingas toks, paprastas. Na, kaip svogūnų į salotas neįdėt, tarkima (tik šito tai nafig reikia?!)

Ką gi, o kol gyvenu namie ir niekur nekeliauju, byfburgeriais reikia rūpintis pačiam. Paslapties didelės juose nėra. Aš netgi juos kepu tiesiog keptuvėje, nors reikėtų po griliu. Ale mmm aliejus riebaliukai…

Australiškas byfburgeris:

  1. Puskilis jaučio mentės.
  2. Didelis vienas arba du mažesni svogūnai.
  3. Pora česnako skiltelių
  4. Šaukštas džiūvėsėlių. Aš tai panaudoju trapius pagaliukus… kaip matyti iliustracijoje žemiau.
  5. Vienas kiaušinis.
  6. Šaukštas Vusterio (sic! Vorčesterio) padažo
  7. Druskos pagal skonį.
  8. Grūstų pipirų pagal skonį. Tik nesugadinkite, nepilkite maltų kaip dulkės! Tik grūstų ir, geriausia, šviežiai. Aš, kaip ir visur kitur, labiausiai grūdu žaliuosius pipirus, bet juodieji irgi visiškai gerai.
  9. Pusė šaukštelio grūstos kalendros.
  10. Du šaukštai alyvuogių aliejaus. Marinavimui, ne kepimui!
  11. Netiesioginiai priedai: maisto plėvelė ir koks nors bokalas nuo alaus. Ar kažkokia panaši talpa.

O štai čia vaizdinė ingredientų priemonė. Hmm, tik dabar matau, kad česnaką kažkur pakavojau… Na, bet jis buvo panaudotas, tikrai:

Byfburgerio (jautienos maltinio) ingredientai: jautienos mentė, svogūnai, pipirai, druska, kalendra, alyvuogių aliejus, česnakas, trapučiai

Toliau reikia užsiimti smulkinimu. Aš šitą paprastai darau su virtuvės kombainu ir dvigubu peiliu, kuris viską labai teisingai kapoja. Taigi, pirmiausia smulkusis užpildas: svogūnai, česnakas ir graužiamosios lazdelės:

Svogūnas, česnakas ir pagaliukai virtuvės kombaine.

Leidžiu kombainui keliolika sekundžių pariaumoti ir pastrakalioti. Viskas, smulkinimas baigtas:

Virtuvės kombaine susmulkinti svogūnai, česnakai ir pagaliukai

Kol kombainas riaumojo ir truputį po to tvarkiau mėsą. Supjausčiau kubeliais ir išvaliau visokias plėves ir kitas zlastis, kurių ten buvo. Taigi, dedam mėsą, mušam kiaušinį, sumetam prieskonius ir supilam aliejų. Tuo pačiu ir smulkinsim, ir maišysim. Argi ne gėris? 🙂

Jautienos mentė ir prieskoniai virtuvės kombaine

Dabar jau keliasdešimt sekundžių įvairiais greičiais, kartais pakratant, kad prie sienelių prilipę gabalai įkristų atgal. Mėsa turi būti gerai susmulkinta:

Virtuvės kombaine susmulkinta jautienos mentė ir kiti priedai

Dabar reikia susirasti maistinės plėvelės ir ant jos iškrėsti visą mutinį:

Susmulkinta jautienos mentė ir priedai ant maistinės plėvelės

Iškrėtę mėsą paformuojam pailgą krūvelę ir suvyniojam kaip kokią dešrą. Tik orą reikia stengtis gerai išspausti:

Į plėvelę suvyniota jautienos mentė su priedais

O dabar juokingiausias reikalas: kišam visą šitą daiktą į alaus bokalą! Kad geriau lįstų ir oras turėtų kur išeit, aš naudoju gėrimo šiaudelį. Paskui, vis dar spausdamas mėsą, jį po truputuką ištraukiu:

Į alaus bokalą kišama smulkinta jautienos mentė

O štai po šitos akcijos atrakcijos bokalas atrodo labai gražiai 🙂 Tik atsigerti nemėginkite ir šaldytuve kur nors gerai užkavokite:

Smulkinta jautienos mentė alaus bokale

O po juokingosios — liūdnoji dalis: alaus bokalą statykite į šaldytuvą ir parą laukite… kad gerai išsigulėtų. Man kažkuria prasme pasisekė: laukiau dvi paras. Na, nes vis buvo ką valgyti 🙂 Bet paskui byfburgerius kepiau anksti ryte prieš darbą, tad iliustracijų su patiekimu ir panašiai nebus.

Taigi, po paros ar dviejų iškratom gautą „dešrą“ iš bokalo ir bandom pjaustyti griežinėliais. Jei pavyksta suderinti mėsos drėgnumą ir džiūvėsėlių kiekį, pjaustyti nesunku. Man truputį pritrūko tų pagaliukų, tad pjaustyti buvo sunkoka ir maltinukai biro. Nieko baisaus, galima ir rankomis paformuoti. Pramoniniu būdu tie byfburgeriai daromi šitą dešrą užšaldžius, bet aš tai stengiuosi nieko be reikalo nešaldyti.

Išsimarinavusi smulkinta jautienos mentė pjaustoma kaip dešra

Na va, o po to po griliuku arba į keptuvę, patiekiam su žalių salotų ar pekino kopūsto lapu, užpjaustom raudonojo svogūno žiedelių, uždedam kokį marinuotą agurkėlį ir pabaigoje kepimo dar užtiesiam čederio sūriu. Šalimais galima bulvių košės, arba, kaip priklauso, keptų bulvyčių ar netgi ketvirtukų. Dar baisiai gerai tinka majonezas per pusę su kečupu ir trupučiu vusterio. Skanaus!

Advertisements

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s