Kaip daryti draskytą kiaulieną (Pulled Pork)

Posted: 2013-02-05 in Valgymas
Žymos:, ,

Apie Pulled Pork sužinojau visai neseniai, nors šiaip visokių pseudoegzotiškų receptų teko ir girdėti, ir ragauti, ir netgi daryti. Receptą gavau iš vieno virtualaus bičiulio (šiais, bitukų apsikeitimo laikais, tai visai normalūs santykiai) ir nekantraudamas bėgau į šaldytuvą ieškot kiaulės.

Pagrindinis šio patiekalo principas yra prieskoniai ir lėtas paruošimas-šutinimas. Apskritai šiam patiekalui reikia kiaulienos mentės, bet aš, pirmą kartą darydamas, jos neturėjau, tad pačiupau puskilį sprandinės iš atsargų. Dar turėkite omeny, kad mėsos marinavimas su prieskoniais turi užtrukti per naktį ar bent jau porą valandų, kad prieskoniai gerai įsigertų į mėsą ir ją praturtintų visokiais aromatais. Taigi.

Mėsą supjaustom dideliais patogiais gabalais, panašiai, kaip šašlykui. Dedam daug prieskonių, kurių esminiai yra saldžioji paprika, čili (kiek aštrėliau) ir dūmų kvapo paprika/čili (smoked chilli). Pagal skonį druskos. Paprikos reikia daug, kad mėsa joje raudonuotų. Aš dar truputį pridėjau grūstų žaliųjų pipirų, kario ir šlakelį (ne kokią tai stiklinę, o šlakelį) raudonojo vyno. Paskui taip išvoliotą mėsą dedam į šaldytuvą sandariame indelyje ir pamirštam iki kito ryto.

Atsikėlę ryte planuojamės mėsą 3 valandas iki valgymo. Pasipjaustom žiedais svogūnų, kad būtų galima iškloti špižinio puodo arba (jei neturite tokio), gilios kepimo skardos ar stiklinio indo dugną. Svogūnus užpilam vandeniu arba alumi, kad apsemtų. Jei pilate alumi, jį derėtų naudoti tamsų ir atskiesti per pusę su vandeniu, kitaip bus aitrokas prieskonis, gali skoniai persimaišyti. Beje, naudojant alų nereikėtų kiaulės marinuoti net ir šlakelyje vyno — nedera vynas su alum net ir tokiu atveju. Tada ant svogūnų sudedam mėsą ir uždengiam dangčiu arba folija ir kišam į įkaitintą orkaitę su nustatytu 160° C.

Marinuota kiauliena su svogūnų žiedais kepimo skardoje

Nusistatom laikmatį trims valandoms ir ramiai tą reikalą pamirštam. Na, po pusvalandžio pradės sklisti kvapas, tai prisiminsite 🙂

Likus valandai ar pusvalandukui iki valgymo reikia pradėti galvoti apie garnyrą ir jį ruošti. Tipinio garnyro šiam patiekalui nežinau, tai išsiviriau bulvių ir padariau piurę iš jų, o vietoj daržovių ant sviestuko pasikepinau špinatų. Jei naudosite šaldytus špinatus, iš anskto juos atšildykite ir leiskite gerai nusivarvėti, galite netgi ir nuspausti kokiu rankšluostuku. Kitaip kepinami smarkiai šaudys ir aplink keptuvę 2 metrų spinduliu visur bus pilna tamsiai žalių taškelių.

Kai kiauliena baigia šusti, ištraukiam ją ir dviem šakutėmis sudraskom. Dryksta ji labai lengvai, nes toks ilgas terminis apdorojimas mėsą „paleidžia“.

Pirmasis bandymas atrodė va šitaip:

Draskyta kiauliena (pulled pork) paruošta valgymui, su svieste kepintų špinatų ir bulvių košės garnyru

Buvo žiauriai skanu. Beje, šitaip galima ruošti ir jautieną — išbandžiau. Puikus reikaliukas, turėčiau pasakyti. Niam niam. Skanaus.

Reklama

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s