Kaip daryti varškėtukus

Posted: 2013-01-15 in Valgymas
Žymos:, ,

Varškėtukai — tai toks nacionalinis patiekalas, kurio, kaip ir barščių, receptą gauti ganėtinai sunku. Nes, nu, visi ir taip moka juos daryti, ar ne?

Tiesa, šis įrašas galbūt irgi nepadės, nes jis apie keptus varškėtukus. Mėgstu ir virtus, bet kepti turi savito žavesio. O ir skanesni, mano kuklia nuomone. Taigi papasakosiu, kaip aš juos darau. Tai nepaprastai paprastas receptas, be to, sparčiai paruošiamas ir visa šeimyna gali apsiėsti.

Štai šiame natiurmorte vaizduojami esminiai ingredientai:

  • Du kiaušiniai
  • 300 g varškės
  • 170 g (+/- 30 g) miltų. Arba maždaug pusantros stiklinės.

Varškėtukai, Kiaušiniai, Miltai, Varškė, Stiklinė, Stiklainis

Nepavaizduoti neesminiai komponentai:

  • Kepimo milteliai
  • Druska

Eiga:

  • Mušam kiaušinius į kokį nors bliūdą ir išmakaluojam, kad tryniai susimaišytų su baltymais
  • Įdedam druskos (pagal skonį arba kokį trečdalį šaukštelio, jei skonio neturite) ir išmaišom
  • Įberiam žiupsnelį kepimo miltelių. Jie nebūtini, bet su jais varškėtukai būna puresni
  • Dedam varškę ir šakute išminkom su kiaušiniais, kad neliktų baltos varškės gumulų. Aišku, tobulai nepavyks, bet ir nereikia.
  • Beriam miltus ir toliau šakute arba šaukštu maišom.
  • Kai jau pasidaro sunku maišyti, tada pradedam minkyti. Čia laikas įvertinti įdėtą miltų kiekį: tešla turi būti drėgna, bet nesivelti pasiutusiai apie pirštus. Pagrindinį gumulą turėtumėt lengvai paimti ir padeti atgal, pamušti krumpliais ir neišsimozoti iki ausų. Tokia tešla jau gera

Toliau imam dar gerą saują miltų ir pilam ant kokio nors paviršiaus, pvz., didelės pjaustymo lentelės. Iliustracijoje pavaizduoda didelė lentelė yra kaip tik tobulo ploto tešlos gumului išlyginti:

Miltai, Lentelė, Miltuota lentelė

Ant lentos metam tešlos gumulą ir pradedam ploti. Apverčiam ir išmiltuojam kitą pusę. Taip vartom ir ploninam, kol tešla išsisklaido plonesniu, nei vienas centimeteras, sluoksniu. Tada pradedam pjaustyti. Forma — visiškas skonio reikalas. Galite netgi iškepti visą keptuvę užimantį gigavarškėtį:

Varškėčiai, Varškėtukai, Supjaustyti

Įkaitinam keptuvę, įpilam aliejaus ir morališkai nusiteikiam kepti varškėčius. Patarimas: varškėčius į keptuvę dėkite krūvomis mentele. Po vieną ir rankomis dėti neverta: ilgai užtrunka ir galite apsitaškyti karštu aliejumi. Be to, ilgai dėliojant pirmi įdėti varškėčiai jau spėja apkepti. Tad geriausia juos kuo greičiau sumesti į keptuvę krūvelėmis:

Varškėčiai, Varškėtukai, Mentelė

Na, štai jie ir kepa. Kepa gan greitai, minutė-dvi ir jau reikia versti.

Varškėtukai keptuvėje, dar kepa

Apskrudus vienai pusei skrudinam ir kitą:

Varškėtukai keptuvėje, jau apskrudę

Varškėčiai nebūtų varškėčiais be padažo! Jei esate tikrai vikrūs, galite pabandyti padažą ruošti kartu juos kepant. Man paprastai pavyksta ir padažą paruošti, ir varškėčių nesudeginti.

Padažą labiausiai mėgstu sviesto-grietinės su cukrumi. Atskirame puodelyje ištirpdom kokį trečdalį pakelio sviesto. Kai ištirpsta įmetam du šaukštu grietinės ir labai gerai išmaišom. Visa tai daroma ant mažos ugnies. Pabaigoj du šaukšteliu cukraus ir viskas. Galima įberti žiupsnelį vanilės ar kakavos. Arba visai alternatyviai — pipirų ir mairūno. Žodžiu, koks padažas prie dūšios ir ko norisi — ar saldžiau, ar aitriau.

Va ir skanaus:

Varškėtukai paruošti vartojimui kartu su padažu iš sviesto ir grietinės su cukrumi

Komentarai
  1. […] senokai pasidalinau savo varškėtukų receptu su sviesto-grietinės padažu. Bet pastaruoju metu kažkaip labiau pamėgom alternatyvų ir […]

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.