Kaip valgyti suši

Posted: 2013-01-14 in Valgymas
Žymos:,

Apskritai tai suši (sushi) reikėtų valgyti va šitaip:

Kaiten zushi

Kitaip sakant, kokioj nors tikroj japoniškoj užeigėlėj kokiam nors Japonijos užkampy.

O šiaip tai čia toks trumpas pasvarstymas-papasakojimas, nes suši Lietuvoje populiarėja ir visai gerų sušinių atsiranda. Vardų neminėsiu, bet viena Kaune Putvinskio gatvėje yra beveik tobula. Aišku, ten daugiausiai sušiai imami išsinešimui, bet rekomenduočiau ten ir pasėdėt. Ne todėl, kad tai būtų kažkoks tai super-duper restoranas, o todėl, kad ta aplinka žiauriai primena eilines japoniškas skyles — plastikiniai stalai (kol kas nenunešioti), padavalkos neypač draugiškos (taip taip, tokioj vietoj taip ir turi būti) ir nuostabus pojūtis ten sėdint vakare jau sutemus. Aišku, to nepatyrusiems tikrovėje bus sunku suprasti, kas tai per reikalas. Ai, dar būtinai pasiimkite porciją miso sriubos. Ne visi ją mėgsta, bet pabandyti būtina — tai ypač japoniškas patiekalas.

Gerai, o dabar grįžtam prie pagrindinės temos. Taigi — kaip valgyti suši? Visų pirma, pastebėjau, mažai kas žino, kam prie suši pridedama marinuoto imbiero (to rausvo aitroko daikto). Jei manote, kad tai prieskonis prie suši — klystate (kaip ir dauguma mano kalbintų žmonių). Japonai imbiero kąsnelį sukramto tarp skirtingų sušių — kad „nuvalytų“ prieš tai buvusio skonį ir atgaivintais skonio receptoriais kibtų į kitą. Atsiminkite tai.

Wasabi. Kitaip sakant, krienai. Na, arba tam tikras mūsiško krieno pusbrolis. Yra du būdai jam naudoti (yra ir daug neteisingų, aišku, bet aš apie tokius nekalbu). Šiaip suši valgymui dar reikėtų lėkštelės, kurioje galėtumėte visą reikalą atlikti. Taigi, į lėkštelę dedam wasabi, pilam sojų padažo ir išmaišom — pirmas būdas. Tada apvoliojam suši gabaliuką ir valgom. Šis būdas pradedantiesiems kiek stiprokas, nes bėga snargliai ir kitos išskyros. Tad rekomenduoju antrąjį būdą. Į tą pačią lėkštelę dedam wasabi, pilam sojų padažo, bet nemaišom. Tada suši gabaliuką išmozojam sojų padaže, o vieną pusę bakstelim į wasabi — ta puse gabaliuką dedam į burną ant liežuvio. Pasimėgausit wasabi prieskoniu, bet per daug jo neįkvėpsit ir nepradėsit gleivėtis.

Šiaip labai laukiu, kad Lietuvoje pasirodytų kaiten zushi — tokia sušinė, kaip parodyta nuotraukoje, su suši lėkštelėmis ant konvejerio. Na, ir norėtųsi, kad suši būtų ne tik ritininiai. Galbūt ir nustebsite, bet Japonijoje tie ritinukai visai nedominuoja, jie yra tik viena iš suši pateikimo formų. Kur kas populiaresnės yra irgi tokios, kaip nuotraukoje — ant ryžių gumulo uždėtas koks nors tai pagrindinis reikalas. Deja, ritinėlius daryti labai paprasta ir spartu, dėl to ir pigu. O gumulus daryti reikia daug įgūdžių, darbo ir prakaito.

Na, o pabaigai šiek tiek apie Rytų Europos sušius.

Advertisements
Komentarai
  1. Kazys parašė:

    Jei dažniau darytumėt namie, gal tiktų prietaisėlis: http://cs-cs.net/rolls-device . Ten ir daugiau ivairaus gero pasiskaitymo… Skanaus!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s